Bojevnikova stara čelada za Tita

Prosti čas | okt. '21

Rekonstrukcija oborožitve in oprave železnodobnega bojevnika iz Vrhpolja pri Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik bo decembra praznoval 60. obletnico delovanja. Muzej je univerzalen in v svojih zbirkah hrani raznorodno gradivo (arheološko, etnološko, zgodovinsko, umetnostnozgodovinsko itd.). Pod njegovim okriljem delujeta še Galerija Miha Maleš in Rojstna hiša Rudolfa Maistra. Jedro muzejskih zbirk predstavljajo predmeti, ki jih je leta 1964 od zasebnega zbiratelja Josipa Nikolaja Sadnikarja odkupila Občina Kamnik. Med njimi je nekaj izjemnih in zelo redkih ter takih, ki v sebi skrivajo nenavadne zgodbe.

Pisalo se je leto 1928. Kmet Kregar, ki je imel v najemu Romšakovo njivo v Vrhpolju pri Kamniku, je pri oranju s plugom zadel ob nenavadne predmete: dve železni sulični osti, tulasto sekiro ter lonec. Še leta 1935, ko ga je obiskal Sadnikar, mu je razlagal, da je našel neko »plehnato posodo«, iz katere so kokoši pile vodo. Takrat so verjetno vsi predmeti prišli v zbirko Josipa Nikolaja Sadnikarja, strastnega zbiratelja in veterinarja. Na krajec čelade je napisal: Museum Sadnikar, najden 27. 7. 1935, Vrhpolje, Kamnik.

Leta 1958 so v imenu protokola Slovenije k Sadnikarjevim prišli predstavniki Občine Novo mesto. Iskali so dragocen predmet, ki bi ga poklonili Josipu Brozu - Titu. Izbrali so čelado, za katero so plačali kupnino 250.000 dinarjev. Triindvajsetega novembra 1958 jo je Tito dobil v dar na slavnostnem odprtju ceste bratstva in enotnosti na Grmu pri Novem mestu. Še danes je v Muzeju Jugoslavije – Muzeju 25. maj v Beogradu.

Globna celota: kopija kopije originalne čelade, sulični osti in tulasta srekira, 450-300 pr. n. št.

Čelada je lep izdelek svojega časa. Ima izrazit greben, je bronasta, ulita iz enega kosa in okrašena. Nad krajcem teče pas punciranih dvojnih krožcev, zunanji krožec ni popolnoma sklenjen, pod njim pa je pas pravokotnih žigov. Čelada negovskega tipa je visoka 21 cm, v premeru meri 27 do 28 cm, notranji premer je 20 do 21 cm, tehta 1795 g. Grob, v katerem so pridatki ležali, je iz časa 450–300 pr. n. št. Kadar je najdena v grobu skupaj z ofenzivnim orožjem, kot je primer iz Vrhpolja, kaže na visok status pokojnika, predstavnika elite, verjetno bojevnika. Druga bojna oprema, najdena v grobu, pa kaže močne vplive, ki so v železni dobi iz Dolenjske segali tudi v Ljubljansko kotlino oziroma osrednjo Slovenijo (Molnik, Mengeš, Lukovica, Kamnik).

Kopijo negovske čelade je leta 1985 v Beogradu izdelal konservator in preparator Narodnega muzeja Aleš Lah. Odtlej je kopija v Ljubljani. Od oktobra 2020 pa je v kamniškem muzeju razstavljena kopija kopije, ki jo je izdelal konservator in restavrator mag. Miran Pflaum iz Narodnega muzeja Slovenije.

Predmete je mogoče videti na stalni razstavi Odsevi kamniških tisočletij.

INFORMACIJE

Medobčinski muzej Kamnik

Muzejska pot 3, Kamnik

www.muzej-kamnik-on.net

e-naslov: info@muzej-kamnik-on.net

tel. št.: 01 83 17 662, 01 83 17 647

Janja Železnikar, fotografiji: Tamara Korošec in Tomaž Lauko


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media