Prebavne težave pri mačkah in psih

Prosti čas | okt. '21

Bruhanje in driska sta pogosti prebavni težavi, ki ju opažamo lastniki psov in mačk. Lahko gre za blago, kratkotrajno obliko ali pa za hujšo težavo, ki lahko žival tudi tudi resno prizadene. Vendar pa to nista samostojni bolezni, ampak samo bolezenski znak nečesa, kar se pri živali dogaja.

Pri bruhanju gre lahko samo za regurgitacijo, pojav, ko žival pasivno skozi usta izloča neprebavljeno hrano iz požiralnika, ali pa za pravo bruhanje, ko se želodčna vsebina aktivno vrača in izloča skozi usta. Driska se pojavi, ko je prizadeta normalna črevesna funkcija; to pomeni, da je moteno vsrkavanje hranilnih snovi in tekočine ali/in povečano izločanje tekočine v prebavno cev.

Živali velikokrat pojedo različne predmete iz okolice, ki niso namenjeni prehranjevanju, in bruhanje je neke vrste zaščitni mehanizem, preden bi se strupene snovi vsrkale v telo. Lastnik pred bruhanjem največkrat opazi nemirno obnašanje živali, prestopanje, pospešeno dihanje, oblizovanje, prekomerno slinjenje, ki nastopi zaradi občutka slabosti. Nato pride do močnega krčenja trebušnih mišic, ki mu sledi izločanje želodčne vsebine – trave, hrane, tekočine, žolča, sline, lahko je prisotna celo kri (svetla, če gre za svežo zadevo, in temna v primeru zastarane krvavitve v želodčni steni – ulkus). Drisko poleg slabšega razpoloženja navadno spremljajo še brbotanje po trebuhu, nemir in vodeno, redkejše sluzasto ali s krvjo obarvano blato. Običajno se živalim tako mudi na potrebo, da je ne opravijo v svojem stranišču oziroma na sprehodu, ampak kar v stanovanju.

Kaj lahko naredijo lastniki?

Pri težavah, ki trajajo manj kot en dan in so živali še vedno živahne, razpoložene, ješče, svetujemo 12- do 24-urni post (dan brez hrane z majhnimi odmerki tekočine). Nato jim nekaj dni dajemo dietno hrano: uporabimo že pripravljeno dietno hrano ali pa sami pripravimo obroke, sestavljene iz razkuhanega riža, polente, kosmičev, kuhanega belega piščančjega mesa ali ribe, in zraven ponudimo svežo vodo v manjših količinah. Če se driska in bruhanje umirita, postopoma preidemo na redno prehrano. Priporočamo tudi uporabo probiotikov, ki pomagajo obnoviti črevesno floro.

Če pa se bruhanje ali driska kljub postu in dieti ne umiri, je potreben obisk pri veterinarju, saj lahko žival hujša, dehidrira in oslabi. Zlasti mladiči dehidrirajo bistveno prej kot odrasle živali. Alarm za obisk pri veterinarju je prisotnost krvi v izbruhani vsebini ali blatu oziroma blato črne barve, kar lahko kaže na notranje krvavitve.

Veterinar po kliničnem pregledu običajno opravi še preiskavo iztrebkov, s katero skuša ugotoviti prisotnost zajedavcev ali bakterij, včasih so potrebne tudi osnovne laboratorijske preiskave krvi, da ugotovi, ali gre za okužbo ali obolelost organov, kot so jetra, ledvice in trebušna slinavka. Po potrebi opravi še druge zahtevnejše preiskave: rentgensko slikanje, lahko tudi s kontrastnimi sredstvi, ultrazvočno preiskavo, endoskopijo, pri kateri s pomočjo posebnih prijemalk odvzame vzorec tkiva za preiskavo ali izvleče manjši tujek, ter morda diagnostično operacijo trebušne votline. Zdravljenje je odvisno od vzroka in stopnje težav.

Iris Selan, dr. med. vet.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media