Kako in kdaj nosimo pas

Dobro počutje | okt. '21

Pas je modni dodatek, ki ne služi samo temu, da na telesu lažje obdržimo krilo ali hlače. Z njim poudarimo silhueto pri sicer ohlapnejših oblačilih, lahko ga uporabimo za popestritev enobarvnega oblačila ali kot modni dodatek, ki se ujema z drugimi dodatki (čevlji, torbico, nakitom), z njim pa lahko prikrijemo kakšno napako na postavi. Pomembno je, da dosežemo čim skladnejši videz.

Izbira pasov je danes res velika. Kompaktnejši usnjen pas lahko zapnemo čez plašč, tanek pas se krasno poda h kombinaciji ozke jopice in balonastega krila ali k damski obleki. Širši pas bo navidezno ustvaril postavo v obliki peščene ure tudi pri tistih ženskah, ki sicer nimajo izrazito oblikovanega pasu.

Če izbirate nov pas, bodite pri tem selektivni in upoštevajte znano modno pravilo – manj je več.

- Višina pasu/korekcija postave: na fotografijah vidimo, kako lahko s pasom navidezno podaljšamo ali skrajšamo zgornji del telesa. Nižje ko ga nosimo, bolj podaljšamo život (slika 1) in obratno. Pri postavah, ki imajo majhno razdaljo med delom prsi in pasom, na ta način pridobimo ustrezno razmerje, ki postavo naredi skladnejšo. Če imamo krajše noge in dolgo telo, pa s širšim pasom (sliki 3 in 4), ki ga nosimo v višini pasu, navidezno podaljšamo spodnji del telesa. Poleg tega pas kot barvni poudarek na oblačilu pritegne pogled.

Letos so zelo modni pasovi, ki jih nosimo čez topla zimska oblačila. Bodite zelo pazljivi pri izbiri, saj je lahko telo videti navidezno širše, kot je v resnici. Odvisno je tudi od vrste materiala, iz katerega so plašč, brezrokavnik, suknjič, in od količine blaga v predelu pasu. Slika 5

 

V oblačilo, ki ima v pasnem delu zanke, je nujno vstaviti pas. Lahko je iste barve in z nevtralno sponko, tako ne bo vzbujal pozornosti, le elegantno bo zaključil oblačilo. Če pa se boste odločili za pas s sponko, bo vsekakor pritegnil pogled in več kot očitno navidezno razširil ta del telesa. Sami se odločite, ali tak poudarek pristaja vaši postavi in jo dopolni ali vzbuja pozornost tam, kjer je ne želite. Sliki 6, 7

Če pas ni najvitkejši del vašega telesa, vam odsvetujem uporabo pasu kot modnega dodatka. Izognite se barvnim poudarkom na tem delu telesa in raje nosite oblačila, ki skrivajo vaš pas. Če pa želite nositi pas, naj bo čim bolj nevtralen in spuščen nekoliko nižje na boke.

Nepogrešljiv dodatek za moške

Pasovi so pomemben modni dodatek vsakega moškega za dopolnitev skladne podobe ali spremembo sloga istih oblačil. Standarden pas je širok tri centimetre, nekoliko širši se nosijo k hlačam iz džinsa. Če ne veste, kateri pas bi izbrali, vam priporočamo, da vzamete takšnega, ki se ujema z vašim vsakdanjim oblačilom.

Klasični pasovi so najpogosteje izdelani iz usnja ali imitacije le-tega. Usnjeni pasovi so kompaktni in vzdržljivi, zaradi preverjene kakovosti materiala ne pokajo in se ne parajo. Če je pas dovolj kakovosten, ga tudi leta uporabe ne bodo obrabila. Lahko se skrito zapenjajo z elegantno zaponko ali pa klasično. Zaponka je različnih oblik in je lahko navadna ali avtomatska.

Klasičen pas z navadno zaponko

Pas z avtomatsko zaponko, ki je običajno večja in barvitejša.

Tekstilni pas/pletenica: tekstil je drugi najpogostejši material, ki se uporablja za izdelavo pasov. Le-ti so navadno tudi iz elastomernih vlaken in se zaradi elastičnosti odlično prilagajajo obsegu trebuha.

Pleten pas iz elastomernih vlaken    

Sintetični pasovi oziroma pasovi iz umetnega usnja lahko zelo spominjajo na pasove iz usnja ali semiša. Takšne pasove moški zelo radi nosijo pri sproščenem in prav tako malce elegantnem slogu. Ker so različnih barv, jih je enostavno kombinirati.

Enak pas z različnimi zgornjimi deli oblačil ustvari drugačen slog oblačenja.

Usnjen pas je dobrodošel pri svečanih priložnostih, čeprav lahko dober usnjen pas nosimo tudi na hlačah iz džinsa, medtem ko je tekstilno-sintetični pas primeren za vse priložnosti.

 Breda Tesner, svetovalka CMB


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media