Društvena dejavnost oktober

Druženje | okt. '21

ŽALEC

Zveza društev upokojencev Občine Žalec je po lanskem izpadu zaradi epidemije letos ob sodelovanju in podpori Društva upokojencev Griže - Zabukovica znova organizirala tradicionalno srečanje članov vseh upokojenskih društev. Udeležence je nagovorila predsednica zveze Danica Vončina Veligošek, ki to funkcijo opravlja od lanskega leta. Ob tem je posebno pozornost namenila zakoncema Treziki in Frančku Deželaku iz Društva upokojencev Griže - Zabukovica in Dragu Kralju iz Društva upokojencev Žalec, ki so dopolnili 90 let. Sledila je podelitev pokalov najboljšim športnikom, saj jim je kljub epidemiji uspelo izpeljati tekmovanja v balinanju, ribolovu, kegljanju na vrvici, streljanju z zračno puško, metanju kovinskih obročev ter pikadu. Na tekmovanjih je sodelovalo 430 tekmovalk in tekmovalcev. Pri moških je prvo mesto osvojilo Društvo upokojencev Žalec, drugi so bili športniki iz Društva upokojencev Griže - Zabukovica, tretje mesto pa je osvojilo Društvo upokojencev Ponikva. Pri ženskah je prvo mesto osvojilo Društvo upokojencev Ponikva, druge so bile tekmovalke Društva upokojencev V. Pirešica - Galicija, tretje pa je bilo Društvo upokojencev Griže - Zabukovica. Sledilo je prijetno družabno srečanje. (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

VRHNIKA

Članom Društva upokojencev Vrhnika je letos le uspelo izpeljati izlet po dolini reke Malte v Avstriji, ki so ga načrtovali že v letu 2020. Najprej so se povzpeli na 1900 metrov in občudovali panoramo s številnimi slapovi (najvišji je 200 metrov visok slap Fallbach) in si ogledali umetno akumulacijsko jezero Kölnbrein, ki zadržuje milijon in pol kubičnih metrov vode. Ob vrnitvi so se sprehodili po srednjeveškem mestecu Gmünd s staro trdnjavo. Na koncu pa so se ustavili še v Millstattu in si ogledali park bonsajev(Besedilo in fotografija: Ivanka Sluga)

STRAŽA

Društvo upokojencev Straža je v sklopu 35. straške jeseni pripravilo razstavo ročnih del Rafaele Bukovec iz Vavte vasi. Elka, kot jo kličejo, bo oktobra dopolnila 87 let in 35 let, odkar se je upokojila. Je prostovoljka v programu Starejši za starejše in poverjenica, od vsega začetka poje v mešanem pevskem zboru Društva upokojencev Straža in sodeluje v krožku ročnih del. Kvačka, plete in veze prtičke in prte različnih barv, z njimi razveseljuje sorodnike, znance in prijatelje. Za izdelke je prejela številna priznanja. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

KRIŽEVCI

Ob prazniku Občine Križevci pri Ljutomeru so pripravili srečanje starejših občanov in zakonskih jubilantov. Ker je zaradi epidemije lanska prireditev odpadla, je bilo med jubilanti 22 zakonskih parov, med temi sta dva para poročena 60 let, Elizabeta in Anton Šijanec pa celo 65 let. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KOSTRIVNICA

Članice in člani Društva upokojencev Kostrivnica pri Rogaški Slatini so se po dveh letih zbrali na občnem zboru. Med poročili so ugotovili, da zaradi koronavirusa niso uresničili vseh načrtov. Obiskali pa so osamljene in bolne in tako še bolj utrdili vezi. Kot je povedala predsednica društva Marija Čakš, društvo šteje 212 članov, posebej pa jo veseli, da se jim pridružuje vedno več mlajših upokojencev. (Besedilo: Milenka Blaževič, fotografija: Jože Strniša)

ZGORNJI TUHINJ

Članice Društva upokojencev Kamnik so se večkrat zbrale pri članici Dragici, ki je vešča ročnih del. Čeprav imajo doma kmetije in druge obveznosti, so si vzele čas, da so naredile nekaj za svojo dušo. Veliko so se naučile, saj so izdelovale prtičke, voščilnice, prte, rože iz papirja, puloverje, rokavice in še marsikaj. Da bi še koga navdušile za ročna dela, so pripravile razstavo v domači gostilni. (Besedilo in fotografija: Mihaela Hribovšek)

KANAL

V Društvu upokojencev Kanal so se v času, ko je epidemija koronavirusa popustila, posvetili jubilantom. Tako so v Domu upokojencev Nova Gorica sredi julija obiskali Olgo Strgar, ki je praznovala stoti rojstni dan. Rodila se je na Kneži, s 16 leti je šla služit v Torino, a se je zaradi domotožja vrnila domov, se poročila ter rodila sina in hčer. Pred dvema letoma je zapustila svoj dom v Ročinju in se preselila v dom, kjer je našla družbo, v svoji sobici pa rada piše pisma in voščila znancem. V društvu imajo tudi dve članici, ki sta praznovali 95 let. Albina Podbršček živi sama v hiši sredi Gorenje vasi, hčerki pa jo vsak dan obiskujeta. Rada posedi pred svojo hišo in poklepeta z mimoidočimi. Ludvina Ipavec je nekdanja poverjenica Upokojenskega društva Kanal za območje Ročinja. Sodelovala je tudi v KS, RK, ZB. Ima tri otroke, jesen življenja preživlja s sinom Zmagom.

Trije kanalski upokojenci pa so praznovali 90. jubilej. Na Idrskem živi Silva Milojevič. Z možem oficirjem, s katerim sta imela sina in hčer, sta se preselila v Beograd in veliko potovala po Jugoslaviji. Leta 1992 se je vrnila v Kanal. Silva rada prepeva, hči Karmen pa jo spremlja na kitari. Savo Vuk pa se je z ženo Heleno iz Nove Gorice preselil v Markiče po upokojitvi. Imata tri otroke in šest vnukov, ki ju obiskujejo ob koncih tedna. Jožef Medvešček, po domače Petrajev, iz Krstenice je vse življenje trdo delal, zdaj pa se z ženo, s katero imata tri otroke in deset vnukov, ob nedeljah rada odpravita na izlet. (Besedilo in fotografija: Sonja Kralj)

MARKOVCI

Ribiči Društva upokojencev Markovci so na področnem tekmovanju Spodnjega Podravja zasedli prvo mesto in tako pridobili pravico do nastopa na državnem prvenstvu upokojencev v lovu rib s plovcem, ki se je odvijalo na Ptuju. Med dvanajstimi ekipami so osvojili naslov državnih prvakov za leto 2021 v lovu rib s plovcem. Za zmagovalno ekipo so nastopali Franc Bromše, Dušan Horvat, Ivan Lesjak in Stanislav Petrovič ter skupaj ujeli 89.250 kilogramov rib, kar je bilo kar za 47.650 kilogramov več, kolikor jih je ujela drugouvrščena ekipa iz Laškega. Tretje mesto so zasedli upokojenci iz Zagorja ob Savi. Markovški ribiči so bili pred tem že dvakrat državni prvaki in so tretjega naslova v društvu zelo veseli. 

(Besedilo: Ignac Habjanič, fotografija: Peter Mesarič)

ŽIROVNICA

Prostovoljke programa Starejši za starejše Društva upokojencev Žirovnica so se 25. avgusta podale na izlet. Po dolgem času so se družile v sproščenem in prijetnem vzdušju. V svojo družbo so povabile tudi predsednika Zdravka Malnarja. Z avtobusom so se podali na Bled. Med vožnjo jim je Vojka obudila spomin tako na dejanski kot mitološki nastanek Blejskega jezera. Pri Festivalni dvorani so jih pričakali kočijaži in jih popeljali okoli jezera. Na Mlinem pa je izletnike pričakalo lepo presenečenje. Z ladjico jih je namreč prijazen pletnar peljal na Blejski otok, nato pa so ob okusni malici zaključili dan.

(Besedilo in fotografija: Zdravko Malnar)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Marija in Alojz Ledinšek iz Križevcev pri Ljutomeru sta skupaj s svojimi najdražjimi – imata tri otroke in šest vnukov – praznovala zlato poroko. Alojz je že 40 let član lovske družine in gasilski veteran PGD Križevci. Dneve si krajšata z reševanjem križank in sudokujev ter prebiranjem časopisov, tudi Vzajemnosti. Rada obiskujeta prireditve in se družita z drugimi člani Društva upokojencev Križevci. Njuno največje veselje pa je gobarjenje v Prlekiji in na Goričkem.

 PRAZNOVALI SO

Sedemindvajsetega avgusta je svoj 100. jubilej praznovala Martina Župančič, najstarejša članica Društva upokojencev Šmartno pri Litiji. Predstavniki društva so jo obiskali na njenem domu, kjer zanjo zelo lepo skrbi sin Tone. Gospa zelo rada obuja spomine in se zanima za ljudi, ki jih je poznala v mladosti.

 

Črnomaljski maturanti šest desetletij pozneje

Nekdanji dijaki Gimnazije Črnomelj, ki so maturirali leta 1961, se srečujejo vsako leto. Ker je lansko covidno leto to tradicijo prekinilo, so se letos ob 60. obletnici zrelostnega izpita dobili kar dvakrat. V juniju se je zaradi epidemije zbralo le osem sošolcev, v začetku septembra pa sedem, ob tem pa so vedri 80-letniki medse povabili razredničarko in učiteljico slovenščine Darko Čop. »Bili ste nekaj posebnega, drugačni kot druge generacije, predvsem ste bili zelo skromni,« je spomine na čas pred šestimi desetletji strnila profesorica, s katero so imeli že kot dijaki pristen odnos, saj je bila komaj kaj starejša od njih, namreč razred je prevzela takoj po koncu študija. Njeni nekdanji dijaki so se ji za potrpežljivost v starih časih zahvalili s šopkom rož. Na srečanju so se spomnili sošolcev, ki se jim niso mogli pridružiti ali jih ni več, se nasmejali ob pripovedovanju anekdot in obujali spomine na želje in načrte izpred 60 let. Njihove osebne in poklicne poti so bile zelo raznolike. Upokojili so se kot univerzitetna profesorica, zobozdravnica, tožilec, direktor, duhovnik, obrtniki, uslužbenci ..., življenje pa jih je popeljalo tudi daleč od domačih krajev – od Gorenjske, Hrvaške in vse do Makedonije. (Besedilo in fotografija: I. T.)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media