Mandarine z domačega vrta

Prosti čas | okt. '21

V Sloveniji plodove mandarinovcev obiramo v prvi polovici oktobra in začetku novembra. V ta namen gojimo zgodnje sorte, ki nas na sončni legi in ob primerni oskrbi razveselijo z okusnimi plodovi. V celinskem delu Slovenije jih vzgajamo kot posodovke.

V Sloveniji gojimo predvsem zelo zgodnje sorte mandarin, da lahko dozorijo tudi v hladnejšem podnebju. Najprej rodi sorta zorica rana in za njo še sorta chahara. Mandarine sorte zorica rana v Sloveniji obiramo v prvi polovici oktobra. To velja za osrednjo Slovenijo. Na obalnih območjih jih obiramo v septembru. Ta sorta mandarin ima srednje velik plod ploščato okrogle oblike, ki je brez semen in zelo sočen in okusen. Kožica je tanka in oranžne barve.

Nekoliko kasneje obiramo mandarine sorte chahara, ki dozorijo konec oktobra in v začetku novembra. Plod je velik in ploščat. Kožica je srednje debela in oranžne barve, ko dozori. Meso je brez semen, enako kot pri sorti zorica rana. Za pridelavo v večjih posodah s prostornino 70 litrov in več je v Sloveniji najbolj priporočljivo saditi sorto zorica rana, ki dozori pred jesensko slano. Nakup sadik v oktobru je najlažji na spletu. 

Tabela 1: Osnovne lastnosti mandarin, ki dozorijo v Sloveniji

Sorta

Zorica rana

Chahara

Čas zorenja (osrednja Slovenija)

od 1. oktobra do 15. oktobra

od 20.oktobra do 5. novembra

Velikost in oblika ploda

Srednje velik, ploščato okrogel

Zelo velik in ploščat

Meso ploda

Brez semen, zelo sočno in okusno

Brez semen, zelo sočno

Zgodnje sorte mandarin obiramo, ko se začnejo barvati v oranžno barvo. To je treba storiti še pred močnejšimi ohladitvami, kajti če plodove ujame močnejši mraz, okus ne bo več tako dober. Ko se ohladi, predlagam, da mandarine oberete takrat, ko se začnejo barvati v svojo značilno barvo. Plodovi so v tem primeru še lahko zeleno-oranžni. Sokovi in hranila se ob hladnem vremenu preusmerijo v steblo in korenine, zato je treba plodove pobrati v začetni fazi zorenja. Če obiramo ne povsem zrele mandarine, je najboljša rešitev, da do konca dozorijo med jabolki ali bananami. V kleti jih shranimo v zaboj skupaj z jabolki. Manjšo količino lahko dozorimo skupaj z bananami v papirnati vrečki ali zaprti kartonasti škatli. V tem primeru jih zorimo pri sobni temperaturi. Tako bo zorenje še pospešeno in mandarine bodo pridobile značilen sladko-kiselkast okus.

Prve plodove obiramo tri leta po sajenju. Najlažje jih obiramo s škarjami, ki jih uporabljamo za rez sadnega drevja ali trte. Tako obrani plodovi tudi manj gnijejo, ker niso poškodovani. Ko se začnejo temperature spuščati proti ledišču, je treba posode z mandarinovci pospraviti v prezimovališča, kjer prezimujemo pri temperaturi 5 do 10 stopinj Celzija.

 

Dobre sorte kostanja

Za vse vrtičkarje, ki imate ugodne talne in vremenske razmere za rast kostanjev, priporočam rodne in odpornejše sorte. Sorta bouche de betizac je manj občutljiva za kostanjevega raka in odpornejša proti kostanjevi šiškarici. Zelo razširjena je tudi sorta marsol. Priporočam tudi sorto precoce migoule. Sadike kostanjev presajamo oktobra in novembra. V sadilno jamo je v času sajenja zelo priporočljivo dodati nekaj zemlje iz gozdov, kjer uspevajo samonikle vrste kostanjev.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media