NOVICE OD VSEPOVSOD

okt. '21

 Štirideset let srčnosti

Novomeški dom starejših občanov skoraj od začetka tesno sodeluje s tovarno Krka, ki ves čas pomaga pri razvoju in kakovosti domskih storitev tako z različnimi zdravstvenimi pripomočki kot tudi s finančno podporo. K boljšemu počutju stanovalcev pa prispevajo tudi njihovi prostovoljci, ki organizirajo številne dejavnosti, kot so računalniški tečaji, različna predavanja, delavnice in srečanja, sodelujejo pa tudi v skupinah za samopomoč. Ob jubileju pokroviteljskega odbora so izdali publikacijo z naslovom 40 let srčnosti, kjer so zbrali zgodbe članov odbora in sodelavcev doma. Ob tej priložnosti je Milena Dular, direktorica doma, Krki podelila priznanje za 40 let pokroviteljstva, njenemu pokroviteljskemu odboru pa zahvalo za plemenita dejanja in srčno predanost. Na fotografiji sta sedanja člana Krkinega pokroviteljskega odbora predsednik Marko Gorenc in Ljudmila Kastelec, ki sta se pogovarjala s Sandro Grubar, ki v njem sodeluje že od začetka. (Besedilo: J. D.)

Prepoznaj, prisluhni in podpri

Vsak dan več kot 44 milijonov družinskih članov, prijateljev in znancev po vsej Evropi skrbi za svoje onemogle, bolne ali invalidne svojce, prijatelje in znance. S svojim delom družinski ali neformalni oskrbovalci zagotavljajo kar 80 odstotkov oskrbe. V Sloveniji je to vsak deseti posameznik. Poročilo združenja Eurocarers ter raziskovalne skupine IRCCS-INRCA pa kaže, da se je položaj oskrbovalcev v času pandemije covida-19 vidno poslabšal. Velikokrat prepuščeni sami sebi so neformalni oskrbovalci postali bolj osamljeni, ranljivi in nevidni kot kdaj koli prej. Več kot 60 odstotkov vprašanih je poročalo, da se zaradi pandemije počuti preobremenjeno, in le 17,5 odstotka oskrbovalcev je imelo občutek, da je bilo njihovo delo med pandemijo cenjeno. Hkrati vemo, da evropski sistem dolgotrajne oskrbe brez neformalnih oskrbovalcev ni vzdržen. Preprosto nimamo niti dovolj denarja niti človeških virov, da bi vsem zagotovili formalno oskrbo. Zato je treba neformalne oskrbovalce priznati kot pomembne partnerje pri oskrbi in izboljšati njihovo življenje in tudi življenje oseb, ki potrebujejo oskrbo.

Lansko leto je evropsko krovno združenje za neformalne oskrbovalce Eurocarers s svojimi članicami, med katerimi je tudi Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, 6. oktober razglasilo za evropski dan neformalnih oskrbovalcev. Letošnje geslo je: Prepoznaj, prisluhni in podpri! Dogodkom, ki bodo potekali v sodelovanju s slovenskim združenjem neformalnih oskrbovalcev, lahko sledite na Facebookovi strani Družinski oskrbovalci. Tisti, ki potrebujete nasvet glede oskrbovanja bližnjih ali bi se želeli udeležiti brezplačnega izobraževanja, pa lahko vsak delovnik med 9. in 15. uro pokličete na telefonsko številko: 064 299 599. (A. T.)

Glasbena prijateljstva vez več generacij

V stolpu Škrlovec v Kranju je bila 17. septembra premiera dokumentarnega filma Glasbena prijateljstva. Učenci Glasbene šole Kranj so namreč lansko pomlad, ko so bili domovi starejših zaprti, za stanovalce domov upokojencev Kranj in Preddvor, Doma Taber Cerklje na Gorenjskem, Zavoda svetega Martina v Bohinju in člane Medgeneracijskega društva Z roko v roki ter druge starejše občane posneli svoje glasbene prispevke s kratkimi nagovori. Nastala sta 102 posnetka, ki so jih posredovali starejšim, zdaj pa jih je v dokumentarni film povezal scenarist in režiser Irenej Vid Bošnjak iz IRE Studios. Ravnateljica glasbene šole Petra Mohorčič je povedala, da so s posnetki prejemnikom dajali upanje, da si v težkih časih ljudje znamo pomagati. Verjame, da je imelo to sodelovanje zelo pozitiven vpliv, in to ne glede na razlike v letih. To so potrdili tudi prejemniki, ki so jih posnetki mladih glasbenikov zelo ganili, nekateri so se jim zahvalili s prisrčnimi sporočili. Ganljivo je bilo tudi srečanje na predstavitvi filma, ko je Jurij srečal Franja, za katerega je posnel filmček. (Besedilo in fotografija: Stanislav Jesenovec)

 Brezplačni mestni promet v Mariboru in Ljubljani

Starejši od 65 let, vojni veterani ter imetniki Evropske kartice ugodnosti za invalide se lahko z vozovnico Slovenija (rdeča kartica IJPP), ki omogoča brezplačne vožnje na medkrajevnih avtobusih, brezplačno vozite tudi na mestnih linijah Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) in mariborskega potniškega prometa (Marprom). Vozovnica se bo na kartico zapisala avtomatsko ob prvi validaciji na mestnem avtobusu. Tisti, ki te kartice nimate, morate v Potniškem centru LPP ali pri blagajni AP Maribor oddati vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice za brezplačni prevoz. Vlogo najdete na spletnih straneh obeh podjetij. Potnikom, ki so kupili letno vozovnico, bodo sorazmerni del kupnine vrnili.

Končno jubilejni, že 20. F3ŽO

Holcarji iz Društva upokojencev Vitanje

V Cankarjevem domu se je odvijal 20. Festival za tretje življenjsko obdobje. Jubilej bi morali slaviti že lani, vendar je zaradi epidemije covida-19 odpadel. Častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v njegovem imenu pa je udeležence nagovorila njegova svetovalka Vlasta Nussdorfer. Poudarila je pomen skrbi za ranljive in se zavzela za čim prejšnji sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi. Priznanje za dolgoletno sodelovanje na festivalu so prejeli: Srebrna nit – združenje za dostojno starost, Sindikat upokojencev Slovenije in Javni sklad za kulturne dejavnosti. Častni ambasador festivala je postal Andrej Jus, podpredsednik programskega sveta in soustanovitelj festivala. V kulturnem programu so nastopili člani Slovenskega združenega veteranskega orkestra pod vodstvom dirigenta Ervina Hartmana ter Anja Strajnar in Lovro Frelih. Več o dogajanju na festivalu v naslednji Vzajemnosti.
(Besedilo in fotografija: J. D.)

Bodi in ostani zdrava

V sklopu rožnatega oktobra, mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk, Združenje Europa Donna Slovenija pripravlja različne dogodke, s katerimi opozarja na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Letošnje geslo »Bodi in ostani zdrava!« poudarja, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog, zato so pozvali članice, naj jim posredujejo svoje nasvete in sporočila za ohranjanje zdravja. Vabijo pa tudi k udeležbi na Race for the Cure, dogodku, ki združuje ozdravljenke, družine in prijatelje pri hoji na tri kilometre ali teku na pet kilometrov, s čimer organizacijam in ustanovam pomagajo pri zbiranju sredstev za ozaveščanje o raku dojk. Poteka do 10. oktobra 2021, večinoma po spletu, lahko pa hodite ali tečete po bližnji okolici, a spoštujte ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Prispevki slovenskih udeleženk in udeležencev na dogodku so namenjeni slovenskemu združenju Europa Donna. Prijave in več informacij najdete na www.raceforthecure.eu.

 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media