Ali tudi vas pestijo kronične bolečine?

Dobro počutje | okt. '21

Kronične bolečine pestijo veliko večino starejšega prebivalstva, z njimi pa se vedno bolj srečujejo tudi mlajše generacije. Bolezni, kot so revmatizem, artritis, fibromialgija, osteoartritis, nam otežujejo življenje, zaradi njih smo utrujeni, brez energije, posledično pa se zaradi nedejavnosti bolečine le še poslabšajo. Kronične bolečine močno vplivajo na kakovost življenja.

Bolečina je opozorilni znak, ki sporoča, da je v telesu nekaj narobe in da je treba ukrepati, zato je prav, da telesu prisluhnemo in ukrepamo. Proti bolečini si lahko pomagamo tudi sami, v nekaterih primerih jih delno omilimo ali pa popolnoma odpravimo. Veliko je odvisno od nas samih.

Pomagajmo si sami

V primeru kroničnih, torej dolgotrajnih bolečin se v večini primerov obrnemo na osebnega zdravnika ali različne specialiste, ne smemo pa pozabiti na redno gibanje. Redno gibanje, ki ga vnesemo v dnevno rutino, je več kot priporočljivo, saj dokazano pomaga pri zmanjšanju bolečine. Pomagajo nam lahko tudi dihalne vaje, ki celice oskrbijo s kisikom, zdrava prehrana ter raztezne vaje, ki pomagajo ohranjati gibljivost. Običajno kar hitro iščemo bližnjice in posežemo po analgetikih in drugih protibolečinskih sredstvih, vendar pazljivo, njihova redna uporaba, sploh če vsebujejo sintetične sestavine, škodi jetrom, ledvicam in želodcu.

Kako izbrati prava protibolečinska sredstva

Na tržišču je ogromno izdelkov, ki odpravljajo bolečino, ni pa vseeno, katerega izberemo. Če so bolečine kronične, protibolečinska sredstva uporabljamo pogosteje. Zato je pravilna izbira še toliko pomembnejša. Priporočljivo je, da izbiramo izdelke, ki so naravni. Koža je naš največji organ, in kar nanesemo nanjo, gre neposredno v krvni obtok. Ko na boleče mesto nanesemo sintetična sredstva, kot je diklofenak, le-ta sicer pomagajo, a kaj, ko na drugi strani škodijo našim organom. Ravno zaradi tega moramo biti pazljivi. Na drugi strani pa narava ponuja kar nekaj rešitev, ki prav tako uspešno in varno blažijo bolečine, med njimi so arnika, bela vrba, MSM (organsko žveplo), vražji krempelj, sivka, aloja, glukozamin sulfat.

Arnika: deluje močno protivnetno in antiseptično, spodbuja delovanje krvnega obtoka, uporablja se pri revmatičnih težavah, udarninah, izvinih in izpahih.

Bela vrba: Deluje protivnetno, uporablja se pri sklepnem in mišičnem revmatizmu.

MSM (organsko žveplo): deluje protivnetno in analgetično pri preobremenitvah, vnetjih ter degenerativnih spremembah sklepov.

Vražji krempelj: zmanjšuje vnetje in blaži bolečine.

Sivka: deluje pomirjujoče in blago pomirjevalno.

Aloja: prodre globoko v dermalni sloj, kjer deluje protivnetno.

Gibanje je življenje

Poskrbite zase in ne podlezite bolečinam. Ob vzdrževanju redne telesne dejavnosti in redni uporabi naravnih sredstev se bodo bolečine občutno zmanjšale. Če pa so bolečine že prisotne, je zdaj pravi čas, da se potrudimo in začnemo delati majhne spremembe. Jutri je nov dan in prav je, da obrnemo nov list. Gibanje je življenje, zato naredite vse, da vas bolečine ne bodo ustavile. Ne pozabite, v volji in naravi je moč!


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media