Ohranimo spomin in varujmo okolje

Prosti čas | okt. '21

Slovenci se svojih pokojnih zelo radi spominjamo s prižiganjem sveč na grobovih in ob spominskih obeležjih. Vsako leto jih prižgemo več kot 16 milijonov in tako ustvarimo na tone odpadkov. Vendar pa lahko spomin nanje dostojno počastimo tudi na drugačen način, saj se ozaveščanje o varovanju okolja počasi seli tudi na pokopališča.

Mnoge družine se dogovorijo, da ob dnevu spomina na mrtve na grob postavijo omejeno število sveč. Velikokrat so to elektronske in solarne sveče, ki imajo sicer daljšo življenjsko dobo, a je njihove sestavne dele pogosto težje reciklirati. Lahko se odločimo za nakup biorazgradljive (kompostilne) nagrobne sveče iz rastlinskega voska, ki jo po uporabi odvržemo v zabojnik za biološke odpadke, papirnate sveče, narejene iz negorljivega in vodoodpornega papirja, ali sveče iz voska, recikliranega iz odpadnega olja.

Vse pogosteje je na grobovih videti lesene svečke ali tablice z vgraviranimi napisi ali slikami. Lahko jih naredimo sami ali kupimo v različnih oblikah in velikostih. Enako velja za porisane kamenčke: na lepo oblikovane gladke kamne narišemo motiv goreče sveče ali kaj drugega, nanje napišemo lepo misel ali osebno sporočilo in jih položimo na grob.

Če se želimo pokloniti več pokojnikom, namesto sveče na njihove grobove položimo samo en cvet, tistega, ki ga je imel pokojni najraje ali nas spominja nanj. Morda spletemo venček iz naravnih sestavin, ki jih prinesemo s sprehoda ali naberemo na vrtu. Ali pa namesto prave prižgemo virtualno svečko na portalu svecamanj.si in zraven zapišemo še posvetilo pokojnemu. Še bolje bomo storili, če denar, ki bi ga porabili za krasitev grobov, podarimo kateri od dobrodelnih organizacij. Fundacija Svečka že 14. leto zapored pripravlja ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. V dneh okoli 1. novembra na številnih pokopališčih zbirajo sredstva in jih namenijo za nakup zdravstvenih pripomočkov, ki lajšajo bolečine, in opreme, ki rešuje življenja. V zameno za prostovoljni prispevek dobite zastavice sočutja, ki jih položite na grob, lani so zaradi ukrepov za zaščito pred koronavirusom ljudi vabili, da prispevajo denar prek SMS-donacij in si zastavice izdelajo sami. Več o letošnji akciji preberite na https://www.facebook.com/ManjSveckManjGrobov.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media