S psom lahko tudi plešete!

Prosti čas | okt. '21

Ples s psom (dog dancing) je ena izmed gibalnih dejavnosti, ki jih lahko izvajamo s psom vse do visoke starosti tako nas kot psa. Pri tem se pes ne giblje v ritmu glasbe, ker bi želel plesati, temveč za umetniški vtis skrbi vodnik, ki psa vodi tako, da skupaj ustvarita plesno predstavo. Nastop je lahko podoben baletu, drugič muzikalu ali pa atraktivni cirkuški predstavi.

Nastopanje psov ob glasbi se je začelo pred tridesetimi leti. Ljubitelji psov so po vzoru nastopov dresiranih konj ob glasbi začeli izvajati nov kinološki šport v Združenih državah Amerike, Kanadi in Veliki Britaniji, nato se je pasji ples razširil po svetu. Prvo svetovno prvenstvo so organizirali leta 2010 na Danskem. Tekmovanja potekajo v dveh disciplinah. Heelwork (gibanje ob nogah) imenujemo nastope, pri katerih je pes večino časa ob vodniku, izvajati pa mora čim večje število od osmih priznanih načinov gibanja. Freestyle (prosti slog) pa je bolj sproščeno tekmovanje brez strogih pravil. Zato je privlačnejši za gledalce, ki lahko uživajo v pravih umetniških in akrobatskih nastopih. 

Sodniki nastope ocenjujejo glede na koreografijo, usklajenost z glasbo in izvedbo brez očitnih napak. Nastop ne sme vsebovati nevarnih elementov in položajev, ki bi lahko povzročili poškodbe. Vodniki psa usmerjajo z glasom ali kretnjami, priboljškov in nagrad v obliki igrač za motivacijo med nastopom ni dovoljeno dajati.

Pasma in starost psa nista pomembni. Je pa dobro upoštevati videz psa, velikost, njegove spretnosti in gibalne sposobnosti. Zelo prav pridejo izkušnje z vzgojo in treniranjem psov v kateri drugi disciplini, kot sta agility (premagovanje ovir) ali rally obedience (poslušnost), pomaga pa tudi učenje različnih trikov. 

Bi poskusili?

Osnovi plesanja s psom sta ubogljivost in obvladovanje različnih gibov. Ob glasbi začnemo vaditi šele takrat, ko pes vaje, ki jih nameravamo vključiti v ples, že brezhibno izvaja na ukaz. Pomembni so medsebojno zaupanje, povezanost in smisel za povezovanje gibov z glasbo, saj je le tako nastop dovolj prepričljiv. Videti naj bo, kot da sta pes in človek enakovredna soplesalca. Ker psi nimajo posluha, je treba za uspešno posnemanje plesa ugotoviti, kateri gibi so najprimernejši zanj. Ples je namreč kombinacija hoje in teka ob vodniku, obratov, skokov, hoje po zadnjih tačkah in izvajanja ukazov na daljavo. Pogosto je v predstavo vključen tudi odrski pripomoček, saj je nastop tako še toliko bolj prepričljiv. Vodnik med nastopom pleše čim bolj usklajeno z naučenim gibanjem psa. Na tekmovanju je pomembno, da je pes osredotočen na nastop. Ne smejo ga zmotiti novo okolje, številni zvoki, neznani ljudje in psi, kar je mogoče doseči le z veliko vaje.

V Sloveniji za pasji ples za zdaj še ni velikega zanimanja. Občasno pa je mogoče prikupne nastope videti na kateri izmed pasjih razstav ali tekmovanju v drugih pasjih športih.

Besedilo in fotografija: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media