Ali veste, kaj res jeste?

Dobro počutje | okt. '21

Ali se kdaj vprašate, ali navedbe s prehranskimi trditvami na embalaži posameznega živila res držijo, če mikroskopsko majhne črke na deklaraciji seveda sploh zmoremo prebrati? Vsebuje majoneza z označbo »light« res manj maščob? Ali kosmiči z oznako »brez dodanega sladkorja« res ne vsebujejo sladkorja? Kateri jogurt je bolj zdrav, ko pa so embalaže tako podobne?

Pri nakupovanju si lahko pomagate z aplikacijo VešKajJeš, saj na hiter, preprost in razumljiv način »prevede« podatke o hranilni vrednosti v barve prehranskega semaforja. Glede na količino maščob, nasičenih maščob, soli, sladkorja in vlaknin v 100 g ali 100 ml izdelka zasveti rdeča (vsebnost ni najboljša), rumena (vsebnost je rahlo nad mejo zdravega) ali zelena (vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju) luč. S skeniranjem črtne kode na alkoholni pijači pa dobite tudi podatek o energijski vrednosti posamezne pijače.

Aplikacijo VešKajJeš je razvila projektna ekipa na Institutu Jožef Stefan in je del Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025. Na svoj pametni telefon jo naložite iz trgovine aplikacij Google Play ali AppStore. Lahko pa uporabite prehranski semafor, ki ga najdete na https://veskajjes.si/ tako, da z embalaže prepišete hranilne vrednosti izdelka. Na tej spletni strani najdete tudi številne koristne nasvete in recepte za bolj zdrave jedi. 

V bazi je trenutno več kot 45.000 različnih živil in pijač iz šestih živilskih trgovin – Eurospin, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš. Baza nastaja tako, da raziskovalci Inštituta za nutricionistiko v živilskih trgovinah fotografirajo vsa razpoložljiva živila, nato podatke o sestavi živil vnesejo v podatkovno bazo o hranilni vrednosti, nato pa se nadaljuje še zbiranje podatkov o sestavinah, alergenih, aditivih ipd. Podatke redno posodabljajo, saj uporabniki aplikacije na inštitut pošiljajo fotografije novih ali spremenjenih živil, v pomoč so jim tudi informacije proizvajalcev in trgovcev o na primer zmanjšani vrednosti sladkorja, soli in nasičenih maščob v določenem živilu. 

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media