Človek ne sme kar obležati

Zgodbe | jan. '22

Stoletnica Ana Rezar

Lani je v »klub slovenskih stoletnikov« vstopila Ana Rezar, ki se je starejši Žalčani spominjajo kot odlične frizerke. Skupaj z možem sta namreč dolgo let skrbela za pričeske mnogih občank in občanov v njunem salonu Kristl, imenovanem po možu Kristjanu. 

Rodila se je 13. septembra 1921 v Celju kot peti otrok mami Ani in očetu Jožefu Novaku. Mama je bila šivilja, oče železničar. Družina je rasla, kmalu je bilo vsako najeto stanovanje premajhno, zato se je družina s sedmimi otroki pogosto selila. Spominja se, da je bilo življenje trdo, otroci so morali kmalu poprijeti za delo in si poiskati svoj kos kruha. Ana je končala obrtno šolo, se izučila za frizerko in opravila mojstrski izpit. Čedno frizerko je proti koncu leta 1939 zaposlil Kristjan Rezar, ki je imel frizerski salon v znani Janičevi hiši v Žalcu. Mojster, ki so mu domačini rekli Kristl in tako poimenovali tudi njegov lokal, je imel običajno dve pomočnici in dve vajenki, ki so skrbele, da so bile žalske dame in gospodje ostriženi oziroma urejeni. 

 Sama skrbela za salon in otroke

Skupno delo mojstra in pomočnice Ane je preraslo v ljubezen, ki sta jo lahko kronala šele po vojni. Zato se Ana težkih let druge svetovne vojne ne spominja rada, saj je bil oče njenih otrok najprej poklican v staro jugoslovansko vojsko, potem pa mobiliziran v nemško. Sama je skrbela za frizerski salon in majhne otroke. Prvi sin Kristijan se je namreč rodil leta 1941, Nuša dve leti kasneje, Marija pa leta 1945. Takrat so stanovali v skromni hišici Koširjevih na koncu »žalskih Benetk«. Časi so bili težki, a družina ni bila lačna. Koširjevi so imeli kozo, zato so otroci imeli mleko, ki je bilo takrat v mestih redka dobrina. Hmeljišča in travniki, ki so se od njihovega doma raztezali proti Savinji, so bili najljubša igrišča Kristlovih otrok. Vojna je minila, mož se je na srečo vrnil živ. Življenje je teklo naprej, delo v salonu in za družino 12 ur na dan, včasih tudi več. Leta 1946 sta se z možem končno lahko poročila ter leto za tem tudi kupila hišo v Žalcu zraven cerkve. Takrat je bila v njej še pošta, kasneje, ko je ta dobila nove prostore, pa sta tam uredila svoj frizerski salon.

Delala še po sedemdesetem letu

Otroci so zrasli, se zaposlili, domov pa so se vedno radi vračali, kar še danes osrečuje mamo Ano, ki ji družina največ pomeni. Čez leta sta se z možem  drug za drugim upokojila. Leta 1984 ji je umrl mož in čez leta je Kristlova hiša postala veliko prevelika in preveč prazna. Topel dom sta mami ponudila hči Miča in zet Janko v njuni hiši, kamor se je pred desetimi leti preselila. Vesela je, da je dovolj pri močeh in da zmore še sama poskrbeti zase, jima je pa hvaležna, ker vzorno skrbita zanjo in ji lepšata pozna leta.

Ana je delala še po upokojitvi in smrti moža, frizirati je zares nehala šele po svojem sedemdesetem letu, ko je tudi zaprla salon. »Nisem delala zato, ker bi morala, a rada sem delala in bila med ljudmi,« poudari Ana, ki je pri svojih stotih letih še vedno nadvse dejavna. Rada se sprehodi pred hišo, posedi in poklepeta z znanci in sosedi, vsaj dve uri na dan pa se še vedno posveča kvačkanju prtičkov, kjer je treba misliti. »Človek ne sme kar ležati, tudi če je star in ga kaj boli. Treba je imeti tudi neki red, pravi čas vstati, zajtrkovati in se nato lotiti nekega dela, da roke in možgani ne zaspijo. Nato dobro dene tudi počitek in tako je življenje vsak dan znova izpopolnjeno. Nadvse pa je vesela tudi obiskov svojih šestih vnukov in pravnukov, ki ji lepšajo jesen življenja.

Preden se poslovimo, jo povprašamo še po receptu za dolgo življenje in bistre možgane. Pove, da je potrebno veliko gibanja in veliko dela. Pa tudi skromnost, veselje do tega, kar počnemo, pozitivnost s čim manj jeze …, hkrati pa ne sme biti pretiravanja v ničemer, še doda ter nas pospremi do praga hiše, kjer nam pomaha v slovo.   

Besedilo in fotografija: Darko Naraglav


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media