DRUŽENJE

Druženje | marec '22

MURSKA SOBOTA

V Društvu upokojencev Murska Sobota si želijo, da bi se lahko čim prej vrnili v stare, predkoronske, tirnice. Člani namreč močno pogrešajo več druženja. Kljub omejitvam so pripravili dva izleta in tudi volilni zbor, na katerem je bila že za četrti mandat izvoljena predsednica Angela Novak. V zadnjem letu so bili najdejavnejši člani likovne sekcije Mozaik, literarne sekcije in tudi sekcije za ročna dela. Člani društvenega mešanega pevskega zbora Vladimirja Močana so imeli vaje enkrat tedensko. Ko pa to ni bilo mogoče, so posneli svoje petje na telefon, zborovodja pa je njihove posnetke združil in uskladil. Društvo že vrsto let aktivno sodeluje pri projektu Starejši za starejše. Lani so obiskali in anketirali več kot tisoč občanov. »Razvijamo prostovoljstvo in se trudimo pridobiti prostovoljce, prav tako pa skrbimo za njihovo izobraževanje. V okviru društva delujeta tudi dve skupini ljudi za samopomoč, ki se, ko razmere to dovoljujejo, tedensko srečujejo z uporabniki ali pa se z njimi slišijo po telefonu,« pravi predsednica društva. V sklopu svetovalnice za starejše, ki deluje prav tako na sedežu društva, članom ponujajo brezplačno administrativno pomoč (brezplačno fotokopiranje, izpolnjevanje vlog in obrazcev, svetovanje, pomoč pri pridobivanju različnih oblik pomoči …). Društvo je svojim članom kljub omejitvam tudi lani omogočilo rekreacijo, in sicer šah, streljanje, balinanje, športni ribolov, telovadbo in vrtno kegljanje. Občasno organizirajo tudi kolesarjenje. Najbolj pa so veseli, da so v dogovoru z občinsko upravo dobili nove prostore v medgeneracijskem središču v Mensani. Namenjeni bodo sekcijam za izvajanje njihovih dejavnosti, prostorov v nekdanji Semenarni v Zvezni ulici pa upokojenci potem ne bodo več uporabljali. 

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

LENDAVA

Pri Društvu upokojencev Lendava že 14 let deluje dramska skupina Kofetarji, ki je 12. in 13. februarja na odru lendavskega kulturnega doma predstavila novo komedijo in razveselila ljubitelje gledališča. Izbrali so delo z naslovom Vsakemu svoje pisatelja Petra Rozmana. Besedilo je priredil Miha Štampah, ki je komedijo tudi režiral, glasbo in plesno koreografijo pa je prispevala Eva Nađ. Zabavna zgodba se vrti okoli vdove Zofke s »šik« stanovanjem, ki jo omreži zapeljivi Lojze Smuk, ki pa je v resnici upokojeni nepremičninski agent … V komediji nastopajo Jerica Trojak, Aleksander Marič, Sonja Kotnjek, Štefan Žerdin, Anica Varga, Ivo Paušič, Gabi Peček, Marija Varga in Matilda Karba ter koordinatorka Štefanija Feher.

(Besedilo in fotografija: R. B.)

BRESTANICA

Članice Društva upokojencev Brestanica, ki se jim radi pridružijo še drugi upokojenci, skrbijo za svoje zdravje tako, da telovadijo na prostem in hodijo na pohode. Ko bo konec epidemije, bodo telovadili v telovadnici osnovne šole. Pohodnice bodo vesele, če se jim pridružite na potepanjih. Srečujejo se vsak ponedeljek in četrtek ob 9. uri na parkirišču nasproti Mercatorjeve trgovine. V društvu upokojencev se jim lahko pridružijo vsi, ki želijo zase narediti kaj dobrega, se radi družijo, udeležujejo izletov in letovanj na slovenski ali hrvaški obali, hodijo, občudujejo naravo, slikajo, fotografirajo, se ukvarjajo z rokodelstvom ali zeliščarstvom, radi berejo ali se družijo ob kavici.

(Besedilo in fotografija: M. S.)

STARA VAS - VELENJE

Člani pododbora Društva upokojencev Stara vas in drugi krajani se vsak mesec odpravijo na pohod po okolici pod vodstvom Boža Škruba. Prvič letos so se podali na Lubelo, sredi februarja pa so ubrali daljšo pot mimo šaleškega gradu do cerkvice v Bevčah in naprej po poteh Vinske gore. Po varovani poti so se povzpeli na Gonžerjevo peč. Nato so se po drugi poti vrnili proti Selu in Šaleku. Ob postanku je predsednica KS Stara vas Mira Tepej navzoče seznanila s načrtovanimi deli na območju Stare vasi. (Besedilo in fotografija: P. K.)

PRAZNOVALI SO

V lanskem decembru je članica Društva upokojencev Ribnica Štefka Lesjak iz Ribnice na Pohorju vstopila v družbo stoletnikov. Ko so jo člani društva na njen stoti rojstni dan obiskali, jih je vesela pričakala. Razodela jim je svoje življenje, ki ji velikokrat ni prizaneslo, vendar je vsako težavo premagala v veri in upanju na boljši jutri. Je vitalna in tudi zdravje ji še služi. Z njo živi sin Štefan z družino. Vedno pa je vesela, ko jo obiščeta hči in drugi sin z družino.


Julijana Pečnik iz Borovaka pri Podkumu je v prvih januarskih dneh praznovala 90. rojstni dan. Med drugo svetovno vojno je bila z družino izseljena v Nemčijo. Komaj pet let po poroki se je mož ponesrečil, tako da je sama skrbela za sinova in manjšo kmetijo. Težko je bilo njihovo življenje. Zdaj ima pet vnukov in šest pravnukov. Vsi se radi vračajo in ji krajšajo čas. Od nekdaj rada plete, bere knjige in časopise in peče pecivo. Najbolj je vesela, da se v družini razumejo in da še vse zmore sama.




V februarskih dneh je 90. rojstni dan praznoval Alojz Kukman iz Ručetne vasi, dolgoletni član Društva upokojencev Semič. Dolga leta je služboval pri železnici, po upokojitvi je ostal aktiven tudi v gasilskem društvu. Dneve mu popestrijo vnuki in pravnuki, s katerimi se rad pošali in nasmeje.

 




Josip Sambolić, dolgoletni član Združenja zveze borcev Ljubljana Črnuče, je v začetku januarja praznoval stoti rojstni dan. Kot oficir JLA je služboval po raznih krajih bivše Jugoslavije, upokojitev pa je dočakal v Ljubljani. S pokojno ženo Zorico sta imela sina in hčer. Rad je pomagal sosedom pri gradnji in urejanju hiš in okolice. Skoraj vedno je dobre volje in rad tudi zapoje. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media