NOVICE OD VSEPOVSOD

maj '22

Zbiranje rabljenih očal

Navadna ali sončna korekcijska očala, ki jih ne potrebujete več, lahko do 14. maja prinesete v katero koli Hoferjevo trgovino in tam odložite v posebne škatle. Podjetje Hofer in Lions klub Ljubljana Trnovski zvon že deseto leto zapored organizirata akcijo zbiranja rabljenih očal. Po zaključku akcije bodo zbrana očala pregledali in poslali v francoski zbirni center Medico France. Tam jih bodo označili z optičnimi parametri, očistili in jih odposlali v manj razvite države, kjer bodo z njimi razveselili slabovidne posameznike.

Zeleni sejem za samooskrbo in zdrav način življenja

Med 20. in 22. majem se lahko v Celju udeležite kar treh sejmov z eno samo vstopnico. Green Vita je zeleni sejem za samooskrbo in zdrav način življenja, ki združuje vsebine nekdanjega Altermeda in Flore. Za kulinarične užitke pa so mu dodali še Festival kave Slovenija in festival Kulinart. Tako se bodo na celjskem sejmišču predstavila društva in organizacije s področja zdravja, ekologije, ohranjanja narave, zdrave prehrane, osebne rasti. V petek bo dogajanje namenjeno starejšim občanom, in sicer s koristnimi predavanji in Klepetom ob kavici na temo, kako okrepiti zdravje in dobro počutje. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji cvetja, vrtnarjenja in urejanja okolice. Obiskovalci bodo lahko pokusili dobrote iz slovenskih regij in paleto raznovrstnih kav ter o njih izvedeli marsikaj zanimivega.

Uporaba živosrebrnih sijalk bo ukinjena

Evropska komisija je sprejela direktivo, s katero od oktobra 2022 naprej ukinja uporabo živega srebra v sijalkah za splošno razsvetljavo (neonke, halogenke). Fluorescenčne sijalke bodo nadomestili z varnejšo in okolju bolj prijazno LED-tehnologijo. Prodaja elektronske opreme, ki vsebuje živo srebro, bo ukinjena, razen v primerih, ko je zaradi tehničnih ali tehnoloških razlogov ni mogoče nadomestiti z drugimi alternativami.

Izmenjevalnica še delujočih aparatov

Elektronski odpadki so tudi pri nas najhitreje rastoča vrsta odpadkov. V zbirališčih pa se znajdeta najmanj dva odstotka še popolnoma delujočih aparatov, zato družba ZEOS v sklopu projekta Life – Spodbujamo e-krožno priporoča souporabo in izmenjavo aparatov ter jim tako podaljšuje uporabno dobo. V Ljubljani je skupaj s Knjižnico REČI, ki je sicer neprofitna izposojevalnica najrazličnejših reči za prosti čas in deluje po vzoru klasične knjižnične izposoje, pripravila posebno Izmenjevalnico še delujočih aparatov. Do 5. junija lahko tja prinesete kateri koli aparat, ki deluje na elektriko ali baterije. To so mali gospodinjski aparati, zvočniki, električno orodje, projektorji, šivalni stroji pa tudi električne igrače. Aparat lahko oddate ali pa zamenjajte z drugim. Izmenjevalnica deluje vsak ponedeljek, sredo in petek med 16. in 19. uro na Belokranjski ulici 6 v Ljubljani.

Promocija znanja in učenja 

S slavnostnim odprtjem v Celju se bodo 6. maja začeli letošnji Tedni vseživljenjskega učenja – TVU 2022, največja promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja. Skupaj s številnimi ustanovami, skupinami in posamezniki jih organizira Andragoški center Slovenije (ACS), ki letos praznuje trideseto obletnico delovanja. Vse do 9. junija bodo po vsej Sloveniji potekali različni dogodki za spodbujanje vseživljenjskega učenja, telesnega in duševnega zdravja ter digitalne in zelene preobrazbe. V sredo, 25. maja, bo v 17 mestih po Sloveniji potekala množična Parada učenja – dan učečih se skupnosti. Dogodki TVU združujejo vse generacije, velik poudarek pa bo na mladih, saj je letošnje leto razglašeno za evropsko leto mladih. Podrobne informacije spremljajte na naslovu: https://tvu.acs.si.

Brezplačni prevozi še v šestih občinah

Upokojenci, invalidi in vojni veterani se bodo v občinah Celje, Jesenice, Kranj, Koper, Krško in Novo mesto od 1. junija z mestnimi avtobusi vozili brezplačno. Prevoze bo subvencioniralo ministrstvo za infrastrukturo, kot je to že lani storilo za občane Ljubljane in Maribora. Z župani občin, ki brezplačne prevoze tem skupinam omogočajo iz lastnih proračunov (tako kot na primer v Velenju), pa na ministrstvu še iščejo ustrezno rešitev.

Novogoriški festival vrtnic

V Novi Gorici, kjer je v nasadih zasajenih več kot 12 tisoč vrtnic, do 22. maja poteka 17. festival vrtnic. Goriško društvo ljubiteljev vrtnic s partnerji je tudi letos pripravilo vrsto dogodkov. Med drugim tri razstave: fotografsko, slikarsko in prvič tudi razstavo keramičnih izdelkov, delavnice, predavanja, vodene oglede vrtničnih nasadov ter kulinarično ponudbo s pridihom vrtnic. Letos bodo predvsem sladice z vrtnicami ter poseben brezalkoholni vrtnični napitek. Največ zanimanja je običajno za ogled druge največje zbirke burbonk v Evropi, ki so posebnost med vrtnicami. Na vrtu frančiškanskega samostana v Kostanjevici lahko v čudovitem cvetju in vonjavah uživate vsak dan med 10. in 17. uro. Posebno doživetje bo koncert med burbonkami s pevko Tanjo Mihelj, ki bo potekal 14. maja.

Fotelj za poslušanje knjig

V okviru Festivala literature sveta Fabula, na katerem uresničujejo skrb za bralno kulturo tudi med ranljivimi skupinami, je nastal FabulaFotelj, interaktivni in premični fotelj, opremljen z zvočnimi knjigami. Pri zasnovi so sodelovali založba Beletrina, Društvo prostoRož, podjetje Donar in Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani. S posebej oblikovanim foteljem so želeli stanovalcem domov starejših občanov omogočiti uživanje v literarni besedi, tako da lahko vsebino knjig poslušajo v intimnem prostoru in prijetnem vzdušju. Trenutno je v njem mogoče poslušati zvočne knjige treh avtorjev: Slepec Mitje Čandra, In ljubezen tudi Draga Jančarja ter Ljudje iz Maribora Toneta Partljiča, založba Beletrina pa načrtuje vzpostavitev platforme za zvočne knjige, ki bo dostopna tudi uporabnikom FabulaFotelja. Prvi ga lahko do konca junija preizkušajo v Domu starejših občanov Fužine. Od tam se bo FabulaFotelj selil v Dom starejših Škofljica, nato pa še v druge domove. 

Fotografski natečaj F3ŽO

Programski svet 21. festivala za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal od 27. do 29. septembra 2022 v Ljubljani, tudi tokrat vabi k sodelovanju ljubitelje fotografije vseh starosti. Razpisujejo natečaj fotografij na prosto temo in na temo dela. Natečaj bo potekal v treh krogih: prvi krog poteka do 31. maja, drugi od 1. junija do 31. julija, tretji krog pa od 1. avgusta do 18. septembra 2022.

Vsak sodelujoči lahko enkrat v vsak krog pošlje do pet fotografij na vsako od razpisanih tem na naslov fotof3zo@gmail.com. Prispele fotografije bo ocenila strokovna žirija. Zmagovalne fotografije bodo razstavljene na 21. festivalu za tretje življenjsko obdobje. Več informacij o natečaju dobite pri Rajku Bizjaku, e-pošta: rajko@bizjak.si, tel. št.: 041 572 025.

Prenosni ultrazvok v ambulantah

Farmacevtsko podjetje Krka je 38 zdravstvenim ustanovam doniralo 50 prenosnih obposteljnih ultrazvokov s tabličnimi računalniki. Tako ga v petdesetih ambulantah družinske medicine v vseh slovenskih regijah od konca lanskega leta že s pridom uporabljajo. Vzamejo pa ga tudi na teren, na primer na hišni obisk, saj naprava ni večja od mobilnega telefona. Še posebej koristi pri obravnavi slabo pokretnih bolnikov in ljudi v paliativni oskrbi. Ob uporabi se prenosni ultrazvok brezžično poveže s tabličnim računalnikom ali pametnim telefonom in zdravnikom omogoča natančnejši pregled ter pomaga pri potrjevanju diagnoze, vodenju nekaterih kroničnih bolezni, določenih posegih, kot je iskanje morebitnih tujkov v podkožju, in lahko v marsikaterem primeru bolniku prihrani nadaljnje preiskave. Na temeljite ultrazvočne preiskave srca ali trebuha pa bolnike kot do zdaj napotijo k specialistom.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media