Tukaj je tako lepo 

julij '22

Očitno se bomo morali navaditi na vse bolj vroča in sušna poletja ter občasna neurja. Narava je začela izstavljati račune za vse, kar počnemo z našim planetom. Morda imamo še čas za streznitev. Ni prav, da čakamo le na druge, vsi lahko prispevamo k spremembam. Tudi najmanjši koraki in poteze štejejo. Poskrbimo lahko za večjo samooskrbo. Skoraj na vsakem koščku zemlje lahko pridelamo nekaj hrane, ki je povrhu še bolj zdrava in skoraj zastonj. Izogibajmo se uporabi plastike, namesto avtomobila uporabimo kolo ali se odpravimo peš, namesto da potujemo v daljne dežele, raje raziskujmo domače loge. 

Podražitev goriv zaradi vojne v Ukrajini nas bo spet zadržala bliže domu, kar ni slabo. Lepih kotičkov je še veliko in jih ne bo zmanjkalo. Nekaj predlogov za izlete boste našli v tokratni Vzajemnosti. Pa tudi predlog, kako navdušiti vnuke za raziskovanje domačih čudes. Mladi so danes zelo spretni pri raziskovanju sveta s pomočjo interneta, slabše pa poznajo svet okrog sebe. Peljimo jih ven in pokažimo, kaj zanimivega in lepega se skriva na bližnjem hribu, v starem delu mesta, kje sta se babi in dedi kot otroka poleti kopala s prijatelji. Vprašanjem kar ne bo videti konca. Na takšnih potepanjih pa bomo izvedeli tudi, ali jih kaj teži.    

Prav je, da tudi sami naredimo kakšen premik, da nismo le doma in bog ne daj, da se smilimo sami sebi. Letos je spet veliko poletnih prireditev, tako da vsakdo lahko najde kaj zase. Poiščimo tisto, kar nam je všeč. To nas bo napolnilo s hormonom sreče, ki je prav tako pomemben kot sončni vitamin D za našo odpornost.

Najlepše je tam, kjer se dobro počutimo. Zelo preprosto je to povedal možak, ki nas je pred kratkim ustavil pred zidanico v belokranjski gorici in ponudil kozarec vina: »Meni je tukaj tako lepo.« Z veseljem dela v vinogradu, kadar lahko, pa rad posedi pred zidanico in se zadovoljno razgleduje po okolici. 

Kjer koli že boste čez poletje, naj vam bo lepo. Z novo številko pridemo spet med vas septembra. 

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media