Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | september '22

POVRAČILO POTNIH STROŠKOV

Bralka živi v Grosuplju in njena osebna zdravnica jo je napotila v Maribor k specialistu diabetologu. Ker nima lastnega prevoza, razmišlja, da bi tja odpotovala z avtobusom ali taksijem. Zanima jo, ali imam v primeru prevoza s taksijem prav tako pravico do povračila potnih stroškov in kako je s prehrano.

Kot zavarovana oseba ima pravico do povračila potnih stroškov, ki obsegajo prevozne stroške ter stroške prehrane in nastanitve med potovanjem in bivanjem v drugem kraju, in sicer če mora potovati k izvajalcu v drug kraj, kamor jo izvajalec napoti ali pokliče, in je ta kraj zunaj kraja njene zaposlitve ali prebivališča.

V teh primerih ima pravico do povračila potnih stroškov za najkrajšo razdaljo od kraja prebivališča.

Prav tako ima pravico do povračila stroškov prehrane, in sicer če bo zaradi uveljavljanja zdravstvenih storitev odsotna nad 12 do 24 ur in ji obenem ne bi bila zagotovljena prehrana v okviru zdravstvene storitve.

V tem primeru se ji dnevnica, in sicer v višini, ki se izplačuje javnim uslužbencem v organih državne uprave, izplača za 24 ur ob upoštevanju njene vrednosti na posamezen dan odsotnosti. Dnevnica za potovanje, ki traja več kot 12 ur, znaša trenutno 21,39 evra (podatek na dan 1. januarja 2022).

Če bi potovala s taksijem, ima prav tako pravico do povračila stroškov prevoza, kot izhaja iz dokazila o njegovem plačilu (računa), vendar ne več kot bi znašala kilometrina – to je deset odstotkov cene litra neosvinčenega motornega bencina (95 oktanov), veljavne v času potovanja.

Če bi šlo za več prevozov s taksijem v istem mesecu, bi se obračun prevoznih stroškov za potovanja, opravljena v istem mesecu, zmanjšal za tri odstotke minimalne plače, veljavne v mesecu opravljenega potovanja, kar od 1. januarja 2022 znaša 32,23 evra. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media