Zakon »smetarskega tovornjaka«

oktober '22

Seme, ki ga poseješ danes, oblikuje tvoj jutri. Anonimus

So ljudje, ki se že zjutraj zbudijo jezni na ves svet in vidijo oblake tudi, ko jih (še) ni, nezadovoljni so z vsem, kar se jim dogaja, hlepijo po nečem, a tega ne znajo niti obrazložiti. Če sije sonce, je zanje prevroče, če dežuje, godrnjajo, da jih to hudo moti. Če sneži, vidijo zamete, ko ni snega, ga seveda pogrešajo. Ali ste jih srečali, so morda del vaše družine (sožalje), del kolektiva, morda prijatelji (te si izbirate sami) ali le bežni znanci (kakšna sreča)? Vse polno jih je in grenijo moj, tvoj, naš ali vaš vsakdan.

Spominjam na zelo poučno zgodbico neznanega avtorja, ki jo morate ponotranjiti in zaživeti drugače. Izšlo se bo in svet bo nenadoma lepši. Poskusite!

Nekega dne se mi je mudilo in ujel sem taksi za letališče. Vozili smo po desni strani vozišča, ko je s parkirišča ob cesti pred nas zapeljal velik črn avto. Voznik taksija je močno pritisnil na zavoro, odvil in se za mišjo dlako izognil trčenju. Besen voznik tega avta je pomolil glavo skozi okno in se začel hudo dreti nanj. Taksist se mu je samo nasmehnil in mu pomahal. Bil je povsem miren in prijazen. Takoj sem ga vprašal: »Zakaj ste to naredili? Ta človek je zapeljal pred naju in lahko bi končala v bolnišnici.«

Voznik taksija je povedal to, kar danes imenujem zakon smetarskega tovornjaka. Razložil mi je, da je veliko ljudi, ki so kot »smetarski tovornjaki«. Vozijo se naokoli, polni so vseh vrst smeti, frustracij, jeze in razočaranj. V trenutku, ko se smeti naberejo čez rob, potrebujejo prostor, kamor jih lahko stresejo, in včasih jih stresejo prav nate. Ne jemlji tega osebno. Samo nasmehni se, jim pomahaj in zaželi vse dobro. Ne sprejemaj njihovih »smeti« in jih ne raztresaj naokoli doma, v službi ali po ulicah in nikar takrat, ko voziš avto ali se sprehajaš.

Uspešni oziroma srečni ljudje ne dovolijo, da bi jim »smetarski tovornjaki« uničili dan.

Življenje je prekratko, da bi se zjutraj zbujali z obžalovanjem v svojih mislih. Zato ljubimo tiste, ki so do nas prijazni, in potrpimo s tistimi, ki niso. Vsaj to. Življenje je deset odstotkov tistega, kar naredimo, in 90 odstotkov tistega, kar sprejemamo v svoje misli iz okolja.

Kajti prav s »smetmi« grenite življenje mnogim ljudem, ki vas obdajajo. Niso krivi za vaše slabo počutje, še najmanj, če in ker ste vstali »z levo nogo«. S problemi se je namreč treba spopasti in jih znati reševati. Pomislite na vse, ki imajo še večje probleme, kot so vaši, pa ne obupujejo.

Koliko ljudi prav ta trenutek trpi zaradi hude bolezni, pa iščejo rešitev in se brezmejno borijo za dan, mesec, leto ali dve življenja. Pomislite na invalide, ki se ponovno učijo hoditi, govoriti, uporabljati invalidski voziček. Pa na vse starše, ki se jim je rodil otrok, ki nikoli ne bo enak drugim otrokom, ker ima morda kromosom preveč.

Ali se vam res zdijo vaši problemi tako hudi in nerešljivi, da jezo stresate naokoli?

Bodite zgled svojim otrokom, sorodnikom, sodelavcem ... Da bodo rekli: kljub problemom, ki ga ali jo tarejo, je to velik Človek in si zasluži spoštovanje.

In tovornjak s »smetmi« bo vozil na odpad ...

Vlasta Nussdorfer


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media