VESTI IZ ZDUS

Dobro je vedeti | november '22

Minister Mesec se zaveda težav upokojencev

Predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije so se sredi oktobra udeležili sestanka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predsednika Janeza Sušnika, Vijolo Bertalanič, vodjo programskega sveta Starejši za starejše, in Rožco Šonc, operativno vodjo programa Starejši za starejše, je sprejel minister Luka Mesec z državno sekretarko Tanjo Skornšek Ples in državnim sekretarjem Lukom Omladičem. Kot so dejali, se na ministrstvu zavedajo podražitev na vseh področjih kot posledic inflacije, še posebej pa se zavedajo stisk upokojencev, zlasti tistih, ki prejemajo najnižje pokojnine. Obljubili so, da bo del izredne uskladitve pokojnin uresničen že v tem letu, drugi del pa v letu 2023. Kot je dejal minister Mesec, se o višini uskladitve in tudi o višini letnega dodatka še usklajujejo na vladi. Prav tako čakajo na sklepe vlade v zvezi z višino dodatkov in časovnico izplačil, kot so energetski, prehranski in še vsi drugi dodatki. Je pa minister Mesec obljubil, da bodo o tem zelo kmalu obveščeni.

Ministrstvu so predstavniki Zdusa predstavili program Starejši za starejše, predstavniki ministrstva pa so obljubili, da ga bodo proučili in da obstojajo realne možnosti, da bi ta pomembni program s humanitarno noto v prihodnje financirali v okviru zakona o dolgotrajni oskrbi. Poleg tega so se dogovorili, da se bodo v prihodnje srečevali pogosteje in sproti reševali morebitno problematiko.  

J. S., foto Vijola Bertalanič

Vlada podcenjuje in zapostavlja upokojence

To je eden izmed očitkov, ki jih je na predsednika vlade, podpredsednico državnega zbora in ministre ter generalnega direktorja Zpiza z odprtim pismom naslovil Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije. Vsebino pisma povzemamo v nadaljevanju.

Kot je napisal Janez Sušnik, »vse rešitve gredo mimo nas, mi pa pravimo, nič o nas, brez nas«, zato jih želi spomniti na predvolilne obljube, ki bi jih »morali s svojo ekipo udejanjati. To se (še) ni zgodilo, kljub zagotovilu, da bomo upokojenci med prvimi predstavniki civilne družbe, ki jim boste prisluhnili. Konec koncev nas je več kot 600.000, od teh 200.000 članov krovne organizacije ZDUS. Želimo si, da naše opozorilo, oz. slogan – Nič o nas, brez nas – razumete kot poziv najštevilčnejše NVO s statusom humanitarne, nepolitične in nestrankarske organizacije, ki vam lahko stopi ob bok, ali pa daleč vstran.«

V pismu je navedel le najbolj pereče reči, ki vnašajo nemir med starejšo populacijo. Med temi so:

- Višina izredne uskladitve pokojnine in delitev letnega dodatka za prihodnje leto na pet razredov.

- Izredna uskladitev pokojnin v skladu z osmim odstavkom 430. čl. ZPIZ-2, ki še vedno ni znana, čeprav so strokovne službe ZPIZ izračunale, da bi ta morala biti najmanj 4,4 odstotka.

- »Sramoten in poniževalen predlog za povišanje letnega dodatka za leto 2023 za 5 evrov. Naj vas spomnim, da je izplačilo letnega dodatka sistemsko opredeljeno v 95. čl. ZPIZ-2. Tega določila ni upoštevala še nobena vlada, po ZUJF-u, pa tudi vaša, deklarirano zakonom naklonjena vlada, ne.«

- Čeprav je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec v državnem zboru dejal, da se bodo o »upokojenskem dodatku« pogovarjali v kratkem, trenutno razmere usklajujejo v okviru delovne skupine pri predsedniku vlade, so ogorčeni v Zdusu. Zdus ni član Ekonomsko-socialnega sveta, zato je po njihovem mnenju edina pot usklajevanja znotraj Sveta Zpiza in posameznih ministrstev.

- Prav tako se v Zdusu sprašujejo, »kako naj mladim dopovemo, da je delo vrednota, ki mora ostati v pokojninskem portfelju. Slovenija ima razvit socialni sistem in ljudje imajo možnost prejema varstvenega dodatka, enkratne pomoči, izredne pomoči, pomoči za ogrevanje, oprostitve plačila RTV prispevka, oprostitve plačila za uporabo stavbnega zemljišča itd. Ves čas smo poudarjali, več bomo prispevali v pokojninsko blagajno, višje bodo pokojnine! Danes pa je delo razvrednoteno. Eno je pokojnina, drugo pa socialni transferji in slednjim se MDSZ EM mnogo bolj posveča.«

- Zdus ne pristaja na to, da so vse pokojnine enake. »Vsako povečanje pokojnin v nominalnem znesku enakem za vse se zdi všečno, vendar je nezakonito in v koliziji delovanja pokojninske blagajne, zato vsi organi Zdus tak predlog odločno zavračajo. Nekateri so delali več, drugi manj, zato ne moremo razumeti, da se za ceno populizma utiša tiste, ki so delali več in imajo višje pokojnine, namesto da bi jasno povedali, da ne morejo biti vse pokojnine enake.«

- Sušnik v pismu spomni tudi na to, da je v koalicijskem dogovoru med prioritetami vlade za tretje življenjsko obdobje zapisana skrb za dostojne pokojnine in varno starost. »Zavedajte se, da boste s takimi protizakonskimi ukrepi pripeljali našo krovno organizacijo na rob potrpljenja saj ne spoštujete zakonodaje!« Dodaja še, da se je vlada povsem oddaljila od starejših in »vaš molk lahko razumemo le na način, da v naši družbi tudi v tem vladnem mandatu nismo vsi enakopravno obravnavani«.

Prav tako se v odprtem pismu sprašuje, kje je obtičala skrb za izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi in e-oskrbi in »zakaj se odgovorni na naše pozive zavijajo v molk, namesto da bi družno našli rešitve«.

Pristojnim oponese, da so »ukinili Demografski oddelek v Mariboru, niste pa ustanovili Urada za starejše pri vladi RS?! Zdaj se prebijamo skozi ignoranco ministrstev in vladnih uradov do naših pobud, oz. pozivov k izboljšanju razmer/zdravstvo, bivalni standard in humanitarnost/ čeprav imamo v ZDUS 3500 prostovoljcev programa Starejši za starejše.«

Kot še zapiše Janez Sušnik, Zdus veliko pričakuje od spremenjenega zakona o izobraževanju, ki je trenutno zastalo. Prav tako čaka vabilo ministrstva na posvet, preden gre v razpravo v državni zbor, in na ustanovitev sklada za nakup računalniške opreme. Predvsem pa Zdus poziva vlado, da nemudoma za leto 2023 začne izvajati ali spremeni 95. člen ZPIZ-2 s popravki sprejete lestvice dodatka. »Če tega ne bo storila, bomo vložili ustavno pritožbo.« Zahteva tudi srečanje z ministrstvom za delo, digitalno preobrazbo ter javno upravo in kabinetom predsednika vlade, da vse navedene probleme rešijo z dialogom, kar je vsekakor boljše kot pa reševanje naših težav na ulici.

O predupokojitvenih aktivnostih

Dolgoletna predsednica Društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije profesorica Vida Bogataj se je v imenu Zdusa sestala z mag. Urško Klakločar Zupančič, predsednico državnega zbora. Srečanja sta se udeležili še Zdenka Milič Žepič, ki je tudi zastopnica Mednarodnega inštituta za aplikativno gerontologijo, in Nika Antolašič, tajnica zveze. Tema razgovora je bila implementacija predupokojitvenih aktivnosti na nacionalni ravni z možnostjo njihove umestitve v zakonodajo. Zdus te aktivnosti podpira, saj so pomembne za nadaljevanje vključenosti starejših v družbo in v skrb za njihovo aktivno in zdravo staranje, ne nazadnje pa je to tudi priložnost za vključevanje novih upokojencev kot potencialnih članov društev upokojencev, kar bi znatno okrepilo mrežo Zdusa.

Predsednica državnega zbora je podprla predlog projekta predupokojitvenih aktivnosti za aktivno in varno starost ter idejo o aktivnem delovanju upokojenih strokovnjakov na njihovih področjih. Po njenem mnenju to ni neprecenljivo le za starejše generacije, temveč tudi za mlajše rodove, ki se lahko od starejših veliko naučijo.

N. A., foto: DZ RS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media