Z besedo človek ne moreš zgrešiti 

december '22

AKTUALNO

Ali je prav stari ljudje ali starejši ali starostniki ali seniorji ...? To je pogosto tema na Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Izrazoslovje je pomembno, neprimerni izrazi namreč hudo zaznamujejo človeka oziroma skupino ljudi. A kot smo slišali na razpravi o jeziku kot orodju vključenosti in krepitve moči, je treba v prvi vrsti spremeniti odnos družbe do starejših generacij.

Dr. Jana Mali s fakultete za socialno delo zagovarja uporabo besedne zveze stari ljudje, pri čemer je poudarek na besedi ljudje, ti so pomembni. Poudarila je, da je bolj kot sam termin za oznako posameznic in posameznikov, starih šestdeset let in več, pomemben odnos do starejše generacije. Pri svojem delu se posveča predvsem skrbi za odpravo strahu pred staranjem, ki je še vedno ali morda vse bolj prisoten. V socialni stroki, če je le mogoče, upoštevajo predloge ljudi, kako želijo biti imenovani. Poudarila pa je krivično obravnavo ljudi z demenco, ki so pogosto izključeni iz našega življenja kot »tisti drugi«, ter poudarila, da jih je nujno treba vključevati. »Človečnost in sožitje sta tisto, kar je treba spodbujati in negovati,« je zaključila.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media