Druženje december

Druženje | december '22

GORIŠNICA

Društvo upokojencev Gorišnica letos praznuje 70 let. Ustanovil ga je Ivan Roškar iz Moškanjcev, vodili pa so ga Ivan Vojsk, Jožef Donaj, Dušan Čokl, Slavko Brodnjak, Anica Cvitanič, Franc Meško, Irena Lapornik, Ivan Obran. Od leta 2010 je predsednik Viljem Horvat. Prostore društva, ki šteje približno 400 članov, krasi mnogo priznanj in pohval, predvsem pa mnogo pokalov, ki so jih prejeli kegljači in šahisti. Zelo pomemben projekt je Starejši za višjo kakovost življenja doma, ki ga skupaj s srčnimi prostovoljci že deset let zelo vzorno vodi Tilčka Šuman. Društvo organizira izlete, letovanja, piknike, razstave ročnih del in športne dogodke. Dve leti zapored so gostili slepe in slabovidne ptujskega društva na meddržavnih športnih igrah v šahu in visečem kegljanju. Poverjeniki obiskujejo člane, ki živijo v domovih za starejše pri nas in na sosednjem Hrvaškem, ter za rojstni dan obiščejo člane, ki so dopolnili 90 let in več. Ponosni so na pisno pohvalo in denarno nagrado Zdusa, ki jo je leta 2017 prejelo le 13 najboljših društev v Sloveniji. (Besedilo in fotografija: Slavica Golob)

 

VELIKA POLANA

Društvo upokojencev Velika Polana je oktobra praznovalo 30. obletnico delovanja. Predsednik društva Stanko Hozjan je spregovoril o bogati poti društva, ki povezuje 165 članov iz Velike in Male Polane, Brezovice in Hotize. Med drugim so organizirali razna srečanja, izlete, navezali so stike s sosednjimi upokojenskimi društvi in hrvaškim društvom Sveti Martin na Muri. Sicer pa člani sodelujejo na vseh prireditvah v občini Velika Polana. V sklopu društva že 17 let deluje mešani pevski zbor, dejavna je športna sekcija, skupaj z občino so uredili prostor za balinanje in kegljanje. Predstavnik Pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota Aleksander Marič je društvu podelil malo plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije. Društvena priznanja pa so prejeli: Vida Köveš, Cecilija Režonja, Terezija Raščan, Elizabeta Geld, Stanislav Žoldoš, Jože Matjašec, Matija Kolenko, Jože Tivadar, Agata Kotnjek, Ana Jaklin, Elizabeta Ftičar, Elizabeta Vuk, Verona Kelenc, Olga Magyar, Jože Režonja, Anton Zadravec, Štefan Vuk, Društvo upokojencev Črenšovci, Društvo upokojencev Kobilje, Društvo upokojencev Sveti Martin na Muri na Hrvaškem, Pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota, Društvo ŠTRK ter občina in osnovna šola Velika Polana. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VRHNIKA

Društvo upokojencev Vrhnika je konec oktobra organiziralo Revijo pevskih zborov območne zveze društev upokojencev Notranjske. V Cankarjevem domu so nastopili pevski zbori društev upokojencev Cerknica, Logatec, Loška dolina, Rovte, Rakek in Vrhnika. Revije se je udeležilo osemdeset pevk, ki so skupaj zapele zaključno pesem. (Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Željko Jadanić)

PODLEHNIK

Člani Društva upokojencev Podlehnik se radi družijo ob raznih dejavnostih. Redno se srečujejo v športnem parku, kjer se ukvarjajo z ruskim kegljanjem, organizirali so že ustvarjalne delavnice, kulturna srečanja, razstavo zdravilnih zelišč, sodelovali na razstavi rokodelskih izdelkov … Sodelujejo tudi na prireditvah, ki jih organizirajo druga društva v lokalni skupnosti, ob začetku šolskega leta pa skrbijo za varnost šolarjev v prometu. Najbolj so obiskane strokovne ekskurzije, na katerih pa se ne le družijo, pač pa spoznavajo znamenitosti in naravne lepote domovine. V juniju so obiskali Ormož, septembra pa Maribor. Oktobra so organizirali občinsko tekmovanje v ruskem kegljanju, ki se ga je udeležilo sedem ekip. Po zaključku tekmovanja so se družili ob pečenem kostanju in moštu. (Besedilo Danica Kurež, fotografija: Milica Jeza)

SELNICA OB DRAVI

Kegljačice Društva upokojencev Selnica ob Dravi so državne prvakinje v steznem kegljanju. Po doseženem prvem mestu na regijskem tekmovanju so se v začetku oktobra udeležile državnega prvenstva društev upokojencev v Kranju. Pod vodstvom vodje sekcije Relice Kotnik so ekipo sestavljale izkušene kegljačice Majda Grahor, Milica Zorman, Jožica Vezovnik, Dragica Durič in Marjana Babič, rezervna igralka pa je bila Dragica Jesenek. Poleg ekipnega prvega mesta je Majda Grahor dosegla še prvo mesto v podrtih kegljih, in sicer je podrla 308 kegljev, sledila ji je Milica Zorman z 269 podrtimi keglji. (Besedilo in fotografija: Stanka Breznik)

DRAMLJE

Članice in člani Društva upokojencev Dramlje so se ob martinovem odpravili na izlet po Halozah, posejanih z vinogradi. Ogledali so si Viničarski muzej na Gorci. Predstavniki Turističnega društva Podlehnik so jim pripravili doživeto predstavitev dela in življenja viničarjev, popestreno s humorjem in glasbo. Nato pa so si v vasi Dravci v občini Videm pri Ptuju ogledali še muzejsko zbirko Od zrna do kruha, ki jo upravlja Društvo za ohranjanje dediščine Haloz, in prisostvovali še podiranju klopotca. (Besedilo in fotografija: Primož Laubič)

Gorenjski poštni upokojenci na Dolenjskem

Cilj jesenskega potepanja po Sloveniji poštnih upokojencev iz Gorenjske je bil grad Rajhenburg nad Brestanico. Izvedeli so marsikaj zanimivega o delovanju menihov trapistov, ki so prvi na Slovenskem začeli izdelovati čokolado in čokoladne izdelke. Grad je imel tudi bolj žalostno zgodovino, saj je bil zbirno mesto ljudi, ki so jih okupatorji pošiljali na prisilno delo v Nemčijo, kasneje pa tudi zloglasen ženski zapor. Na vzpetinici nad Brestanico so si ogledali še eno izmed desetih bazilik na Slovenskem, ki je posvečena Mariji Lurški. (Besedilo in fotografija: France Toni)

PRAZNOVALI SO 

Julijana Zakrajšek je praznovala 110 let 

V Društvu upokojencev Velike Lašče so ponosni, da imajo med svojimi članicami in člani tudi najstarejšo Slovenko. Julijana Zakrajšek je namreč 28. oktobra dopolnila 110 let. Obiskovalce vedno znova presenetita njena dobra kondicija in vedrina. Je prijetna sogovornica in rada razloži, kako so živeli včasih, pripoveduje o sorodstvu in delu, disciplini, vztrajnosti. Polno delovno dobo je kot pletilja opravila v Ljubljani in se po upokojitvi vrnila domov na Opalkovo pri Velikih Laščah. Ker svoje družine ni imela, je prevzela skrb za sorodstvo, in ker se dobro z dobrim vrača, zdaj živi v samostojnem gospodinjstvu na Podulaki pri pranečakih in pranečakinjah. Dobra volja, iskrene misli, zdrava kmečka pamet in ročna dela so vodilo za njeno dobro počutje. (Besedilo in fotografija: Helena Grebenc Gruden)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Osmega novembra sta Ana Ferrer in Janez Zadravec, ki živita v Mariboru, praznovala petdeseto obletnico poroke. Spoznala sta se leta 1968 v Madridu na svetovnem kongresu esperantistov. Po nekajletnem dopisovanju in obojestranskih obiskih sta se leta 1972 poročila v La Laguni na Tenerifu – Kanarskih otokih. Poroka je uradno potekala v mednarodnem jeziku esperantu, kar je odmevalo v takratnih časopisih. Še vedno sta aktivna v društvih esperantistov, Združenju za esperanto Slovenije in se udeležujeta mednarodnih prireditev. Imata hčerki Elizo in Mojco ter vnukinjo Klaro.

 Pred 50 leti sta se poročila zakonca Jože in Danica Pozderec, doma na Jugovem v Beltincih. V zakonu se jima je rodil sin. Jože je ljubitelj motornih koles, po televiziji pa rad spremlja tekmovanja v boksu. Žena Danica (dekliško Kohek) že vrsto let poje v mešanem cerkvenem pevskem zboru, mešanem pevskem zboru Andrej Maroša Društva upokojencev Beltinci in pri ljudskih pevkah Večernice. Je pa tudi članica domačega turističnega društva, predvsem rada pomaga pri cvrtju langaša

 Marija in Jože Teropšič iz Kronovega pri Otočcu sta konec oktobra praznovala zlato poroko. V zakonu sta se jima rodila hčerka Bernarda in sin Matjaž. Danes ju osrečujejo dve vnukinji in dva vnuka. Zlatoporočenca delujeta kar v sedmih društvih, med drugim v društvih upokojencev Šmarjeta in Otočec – v zadnjem sta zelo aktivna. Jože svoj prosti čas zelo rad nameni čebelam, Marija pa aranžerstvu. Rada obiskujeta prireditve in se družita z drugimi člani.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media