Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh

Dobro je vedeti | januar '23

NOČNI POČITEK PRI LJUDEH Z DEMENCO

Na nas se je obrnila bralka, ki ima moža z napredujočo demenco. Zvečer, ko je čas za spanje, gospod kaže znake strahu, nemirnosti, ponoči se prebuja, občasno tudi pade. Prosi za nasvet, kako omiliti situacijo.

Res je, demenca včasih vso svojo moč in zobe pokaže ravno zvečer, zato je spalnica zaradi ustvarjanja dnevno-nočnega ritma in občutka varnosti izredno pomemben prostor. Ljudje z demenco resda pozabijo marsikateri dogodek iz svojega življenja, ne pozabijo pa občutka ob teh dogodkih. Zato je treba ustvariti prostor, da se v njem počuti sprejetega in varnega.

Svetujem vam, da na okna namestite zatemnitvene žaluzije, rolete ali temne zavese, s čimer preprečite, da se na oknu ne pojavljajo sence zunanjih dreves in grmovnic. Prav tako v spalnici odsvetujem televizijski sprejemnik in ogledalo – nekateri ljudje z demenco morda več ne prepoznajo svojega odseva v ogledalu ali ne razumejo, kaj je resnično in kaj je refleksija. Tudi to je lahko vzrok prestrašenosti, saj morda meni, da je poleg njega v istem prostoru še nekdo drug. Zato je smiselno razmisliti o tem, da ogledalo ali pokrijete ali pa celo odstranite. Zmedenost lahko povzroči tudi televizijski sprejemnik, saj nekateri ljudje z demenco težko realno presodijo, ali se to, kar so ravnokar videli na zaslonu, dejansko dogaja le v nekem filmu ali pa se ta scena odvija v njegovi spalnici. Če je vaš mož rad poslušal določeno zvrst glasbe, bi bilo morda bolj smiselno predvajati prav tovrstno glasbo. Pomembno je, da vedno izhajate iz njegovih navad in rutin, ki jih je imel v življenju. Poskusite tudi z znanimi vonjavami, ki ga spomnijo na prijetne dogodke iz njegove preteklosti. Izogibajte se močnim in drznim vzorcem posteljnine, saj ima lahko oseba z demenco občutek, da se valoviti ali črtasti vzorci premikajo nanjo.

Namestite osvetlitev s senzorji gibanja, ki jih lahko namestite pod posteljo. Aktivirajo se že ob tem, ko se usedemo na posteljo. Odstranite nered v spalnici ter poskrbite za morebitno pritrditev preprog, da preprečite padec.

Vendar pa se priprava na nočni počitek začenja že z jutrom. Gospod naj zjutraj vstane in se preobleče v dnevna oblačila. Naj ne zajtrkuje v postelji, prav tako naj tudi drugih obrokov ne poje v postelji. Čez dan prostorov, tudi če gre počivat, ne zatemnite. Bodite aktivni in glasni ter šele proti večeru umirjajte dejavnosti, vaš govor pa naj postaja tišji in svetloba bolj medla.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media