Kako do informativnega izračuna datuma upokojitve in višine pokojnine

Dobro je vedeti | april '23

Ali vas zanima, kdaj se boste lahko upokojili? Kolikšna bo višina vaše pokojnine? Kje lahko hitro in enostavno pridobite splošno informacijo o predvidenem datumu izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine ter pričakovani višini pokojnine?

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na spletni strani www.zpiz.si omogoča uporabo elektronskih storitev, med katere spadata tudi splošni in osebni informativni pokojninski kalkulator, s katerima lahko zavarovanke in zavarovanci izvedejo hiter in enostaven informativni izračun predvidenega datuma izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine po veljavnem zakonu ter pričakovane višine pokojnine. Storitvi sta nastali v okviru EU projekta Moje delo.Moja pokojnina, ki ga je sofinancirala Evropska unija iz sredstev Programa za pravice, enakost in državljanstvo 2014–2020.

Splošni informativni pokojninski kalkulator

Dostop do splošnega informativnega pokojninskega kalkulatorja

Dostopen je brez registracije oziroma prijave v spletni portal Moj eZPIZ. Izračun s splošnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem temelji na ročnem vnosu podatkov, zato lahko informativni izračun izvede kdor koli v svojem ali tujem imenu.

Osebni informativni pokojninski kalkulator

Dostop do portala Moj eZPIZ

Za uporabo osebnega informativnega pokojninskega kalkulatorja boste morali pred prvo uporabo storitve izvesti registracijo s kvalificiranim digitalnim potrdilom oziroma spletno prijavo SI-PASS v portalu Moj eZPIZ, saj ta informativni izračun temelji na osebnih podatkih osebe, ki izračun izvaja, zbranih v matični evidenci zavarovancev (MEZ), ki jo vodi zavod.

  

Kdo lahko izvede izračun z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem?

Izračun z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem lahko izvedejo osebe, ki so ali so bile vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Republiki Sloveniji in niso uživalke starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, dela, delne ali sorazmernega dela pokojnine.

Izračun lahko izvedete le zase. Izvedba informativnega izračuna z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem za druge osebe, na primer na podlagi pooblastila, ni mogoča.

Katere informativne izračune je mogoče izvesti z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem?

Prikaz informativnih izračunov

Storitev je namenjena informativnemu izračunu datuma izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine ter predvidene višine pokojnine na podlagi veljavnega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ob prehodu v storitev so takoj prikazani izračuni predvidenih datumov ter pričakovane višine pokojnine na podlagi podatkov o obdobjih zavarovanja in osnovah, zbranih v MEZ. V tabeli so prikazani informativni izračuni, izvedeni v zadnjih 24 urah, datum in čas izvedbe izračuna, predvideni datum izpolnjevanja pogoja za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine, pričakovani znesek pokojnine, na kratko je opisana vrsta pravice. Skrajno desno v stolpcu »Podrobno« je na voljo tudi dokument PDF, v katerem so podrobno opredeljeni pogoji za pravico, za katero je izveden posamezni izračun s prikazom obdobij zavarovanja ter osnov, izračunom pokojninske dobe ter pokojninske osnove in odmero pravice.

Vsi informativni izračuni predvidenih datumov izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine in pričakovane višine pokojnine so izvedeni ob predpostavki, da so v celoti plačani prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Če na dan izvedbe izračunov niste vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so izračuni opravljeni na podlagi podatkov MEZ. Če ste na dan izvedbe izračunov vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, izračuni temeljijo na predpostavki, da boste ves čas do izpolnitve pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine neprekinjeno in v nespremenjenem obsegu vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Informativnega izračuna ni mogoče uporabiti v postopkih uveljavljanja pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Simulacija informativnega izračuna in upoštevanje osebnih okoliščin

Simulacija izračuna - vnos osebnih okoliščin

V informativnih izračunih, pri katerih so uporabljeni podatki MEZ, so upoštevane le nekatere okoliščine za znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine (na primer vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti).

Druge okoliščine, ki lahko vplivajo na znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine oziroma povečanje odstotka odmere pokojnine in jih lahko oseba uveljavi le sama, na primer skrb za otroke v prvem letu njihove starosti ter služenje obveznega vojaškega roka, v izračunih na podlagi podatkov MEZ niso upoštevane, ker ne gre za podatke, ki jih zavod vodi v svojih evidencah po uradni dolžnosti.

V storitvi osebni informativni pokojninski kalkulator je zato z izbiro gumba »Nov izračun« mogoče izvesti tudi simulacijo informativnega izračuna, v kateri je omogočen vnos teh okoliščin.

V simulaciji informativnega izračuna je poleg prej navedenih okoliščin (otroci, vojaški rok) mogoče vnesti tudi podatke o tuji zavarovalni dobi in podatke o morebitnem zavarovanju v prihodnosti (Obdobja zavarovanja) ter ocenjenih oziroma pričakovanih ali načrtovanih neto povprečnih mesečnih zneskih osnov v prihodnosti (Podatki o osnovah).

Po vnosu podatkov se izvede izračun z upoštevanjem ročno vnesenih podatkov in prikaže se seznam vseh izvedenih izračunov.

Zavod je z razvojem storitev splošni in osebni informativni pokojninski kalkulator zavarovankam in zavarovancem bistveno olajšal pridobitev informacije o predvidenem datumu izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine ter pričakovani višini pokojnine, ki lahko zdaj z nekaj kliki kadar koli preverijo podatke, ki jih vodi zavod, in informacijo pridobijo takoj brez dolgotrajnih postopkov, tudi če so v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Republiki Sloveniji vključeni samo kratek čas in imajo dopolnjene le nekaj let pokojninske dobe.

V prihodnje si bo zavod prizadeval storitvi nadgrajevati in izpopolnjevati, tako da bosta uporabnikom zagotavljali dodatne možnosti izvedbe informativnih izračunov.

Sabina Gradišar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media