Pri vegetarijancih večje tveganje za zlom kolka

Zdravje
Zlomi kolka močno vplivajo na kakovost zdravja starejših, so pa tudi velik zdravstveno-finančni problem. Britanski raziskovalci ugotavljajo, da uravnotežena prehrana pripomore k zmanjšanju tveganja za tovrsten zlom.
Raziskovalci Univerze v Leedsu v Veliki Britaniji so spremljali podatke iz britanske Biobanke za pojavnost zloma kolka pri 413.914 ženskah in moških z različnimi prehranskimi navadami. Razdelili so jih v štiri skupine: v prvi so bili tisti, ki so jedli meso najmanj petkrat tedensko, v drugi tisti, ki so jedli meso redkeje, v tretji tisti, ki so jedli samo ribe, in v četrti vegetarijanci.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.