Pogosti želodčni težavi, ki ju lahko lajšamo z antacidi

Dobro počutje | september '23

Dispepsija je pogosta ponavljajoča se motnja pri prebavi hrane, ki se največkrat kaže kot občutek polnosti želodca, napihnjenosti, pekoče bolečine ali zgage, pogosto te simptome spremlja tudi neprijetno spahovanje. Občasno za dispepsijo in refluksom trpi od 20 do 35 odstotkov posameznikov. Vzroki so lahko refluksna bolezen ali vnetje želodčne sluznice ali dvanajstnika, zelo redko pa je lahko vzrok dispepsije tudi rak na želodcu.

Velikokrat, predvsem pri mlajših pacientih, pa gre lahko le za funkcionalno motnjo brez dejanskega bolezenskega stanja. V dispeptične težave lahko vodi tudi okužba posameznikov z bakterijo Helycobacter pylori, kar pa še ni popolnoma dokazano, saj je okužba s to bakterijo zelo pogosta (do 30 odstotkov posameznikov) in gre mogoče za naključno povezavo. Prav tako lahko dispepsijo povzročijo nekatera zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila in acetilsalicilna kislina ter alkohol in močno začinjena hrana.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media