Druženje

Druženje | september '23

RIBNICA NA POHORJU

Društvo upokojencev Ribnica na Pohorju je edino društvo Koroške pokrajinske zveze društev upokojencev Slovenije, ki letos praznuje častitljivo obletnico 70 let obstoja. Društvo skrbi za pestro življenje svojih članov in članic, saj se veliko družijo, pogovarjajo z vrstniki, spoznavajo zgodovino, literaturo, se preizkušajo v dramski dejavnosti, ustvarjajo ročna dela in se učijo uporabljati napredno tehnologijo. V ta namen med letom organizirajo različne delavnice in predavanja, predvsem o temah, ki so jim blizu. Na ekskurzijah raziskujejo lepote domovine in spoznavajo njeno zgodovino. Poskrbijo tudi za rekreacijo članov, nove moči pa si nabirajo na organiziranih letovanjih v hotelu Delfin. Ob praznovanju so pripravili prireditev z bogatim kulturnim programom. Predsednik KPZDU Željko Kljajić je predsednici društva upokojencev izročil veliko plaketo Zdusa, nekaterim članom in članicam pa je za predano delo v društvu podelil Zdusova priznanja. Ob občinskem prazniku pa je društvo prejelo tudi občinsko priznanje. (Besedilo: Marija Hudernik, fotografija: Anka)

SLOVENSKE KONJICE

Društvo upokojencev Slovenske Konjice je ob junijskem občinskem prazniku pripravilo razstavo ročnih del, na kateri je sodelovalo 12 društev celjske pokrajinske zveze društev upokojencev: Trnovlje – Mravljice, Štore, Planina pri Sevnici, Gorica pri Slivnici, Mozirje, Šentjur, Laško, Podčetrtek, Pristava pri Vojniku, Slovenske Konjice, Vransko – Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Žalec, Vitanje – Zimske urice in Območno društvo invalidov Slovenske Konjice. Na odprtju sicer dvodnevne razstave so o pomenu ohranjanja rokodelskih znanj in njihovega prenašanja na mlajše rodove spregovorili predsednica Društva upokojencev Slovenske Konjice Milica Dabanovič, konjiški župan Darko Ratajc in predsednica komisije za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije Zdenka Bevc Škof. (Besedilo in fotografija: Milena Brečko Poklič)

MALEČNIK

Ženski pevski zbor malečniškega društva upokojencev in kulturnega društva je sredi julija počastil 70. obletnico Društva upokojencev Malečnik in 120. obletnico Kulturnega društva Malečnik na prav poseben način. Priredil je druženje v idilični vasici Grušova pod orjaško Knezarjevo lipo, ki šteje več kot 500 let. Ob prijetnem druženju so se udeleženci lahko pomerili v igri »štrbunk« in zmagovalec je dobil pokal v obliki »muteca«, to je klopotca, ki ne poje. (Besedilo in fotografija: Marija Krajnc)

PIVKA

Pivški upokojenci so se sredi junija odpravili na izlet na Štajersko. Najprej so se ustavili v Slovenskih Konjicah. Na sprehodu po starem mestnem jedru so ugotovili, zakaj je to mesto že večkrat prejelo priznanje za najlepše izletniško mesto v Sloveniji. Pot so nadaljevali do Žičke kartuzije in med ostanki nekdaj mogočnega samostana izvedeli marsikaj zanimivega o prihodu kartuzijanov, gradnji, razcvetu in razpadu samostana. Pot jih je vodila še na Roglo, kjer so se podali na Pot med krošnjami Pohorje. Uživali so v razgledu z vrha razglednega stolpa, ki je visok 37 metrov. Nekateri so se z njega spustili po toboganu – med njimi tudi najstarejši, devetdesetletni Tone Spetič. (Besedilo in fotografija: Jelka Čeligoj) 

VELIKA POLANA

Društvo upokojencev Velika Polana, ki letos praznuje 30. obletnico delovanja, je v začetku avgusta skupaj z Društvom Štrk v okviru pomurskega poletnega festivala pripravilo meddruštveno in mednarodno srečanje upokojencev. Zbrali so se člani sosednjih upokojenskih društev, pridružili so se jim tudi upokojenci pobratenega Društva upokojencev Sveti Martin iz sosedne države Hrvaške. Zbrane upokojence je pozdravil predsednik Društva upokojencev Velika Polana Stanko Hozjan, mešani pevski zbor je zapel nekaj pesmi. Tri članice velikopolanskega društva so na tekmovanju v kuhanju bujte repe zasedle drugo mesto. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

TEHARJE

Društvo upokojencev Teharje je ob prazniku krajevne skupnosti pripravilo razstavo ročnih del in cvetja, izdelanega iz krep papirja. Svoj delež so dodali še čebelarji, ki so prav tako člani društva. Da je bila razstava res lepo urejena, je poskrbela članica društva upokojencev Cvetka Leben. (Besedilo: Brigita Volmut, fotografija: Vlado Gaberšek)

HRASTNIK

Skupina upokojencev Društva upokojencev Hrastnik je tudi letos obiskala Šmarješke Toplice. Petdnevno rehabilitacijo, ki zajema zdravstvena predavanja, dihalne vaje, hidrogimnastiko s fizioterapevtom, masaže, savne, telovadbo, nordijsko hojo, sproščanje z gongi, sprehodi, so popestrili še z izleti ter večeri z glasbo, kvizi in tombolo, na kateri so bili tako uspešni, da so dobili vse tri nagrade. (Besedilo in fotografija: Jerica Laznik)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Janez Totter iz Črnomlja je 5. avgusta praznoval 90. rojstni dan. Kot geodet je veliko let preživel na geodetskih meritvah po Sloveniji. Poročil se je s sovaščanko Vido, s katero sta srečno preživela 41 let, zdaj pa je že 22. leto vdovec. V zakonu sta se jima rodili hčerki, je ponosen dedek treh vnukov in dveh pravnukov. Po upokojitvi je sodeloval v Društvu upokojencev Črnomelj in organih Zveze društev upokojencev Slovenije. Prosti čas si krajša z delom na vikendu v svoji rojstni vasi Griblje, veliko bere, rešuje križanke in sudoku. Že več kot 20 let je tajnik Turističnega društva Griblje in član sekcije Torpedo, ljubiteljev starodobnih koles.

PRAZNOVALI SO

V Domu starejših Ljutomer je bilo 16. avgusta zelo veselo, kajti njihova stanovalka Marija Žekš je praznovala 107. rojstni dan. Marija je odraščala pri rejnici v Mariboru. Delala je v tekstilni tovarni MTD v Mariboru, pozneje pa še v različnih krajih. Poročila se je z Alojzom Žekšem in se leta 1939 preselila v Prekmurje, kjer je bila zaposlena kot kuharica v Osnovni šoli Pečarovci. Upokojila se je davnega leta 1968. Rodila je hčerko in sina. Jesen življenja že nekaj let preživlja v ljutomerskem domu starejših, kjer se dobro počuti.

V domu za starejše občane na Škofljici živi dolgoletni član Društva upokojencev Vevče - Zgornji Kašelj Ivan Benedik - Matiček, ki je sredi julija dopolnil sto let. Otroštvo je preživel pri rejnici v Zadobrovi, ki jo je klical mama. V Slapah je na skrivaj obiskoval delavsko organizacijo Vzajemnost, kjer je raznašal letake in ustvarjal parole. Leta 1941 je zbežal v partizane in se pridružil Molniški četi. Po vrnitvi iz vojske se je zaposlil v Papirnici Vevče in tam ostal do upokojitve. Z ženo Tončko sta si ustvarila družino, v kateri sta se rodila sin Danilo in hčerka Silva.

Članica Društva upokojencev Semič Marija Simonič, po domače Kukarjeva Mici, doma z Mladice pri Semiču, je 30. julija praznovala 90 let. Še ne dvajsetletna se je poročila s Tonetom, rodila sta se jima sin Jože in hči Zvonka. Zdaj ima še štiri vnuke in osem pravnukov, ki jo pogosto razveseljujejo z obiski. Sprva je bila zaposlena v IMV-ju, nato pa v zdravstvenem domu, že 69 let je gasilka. Zelo je vitalna, še vedno vozi avtomobil, leta je prav nič ne ovirajo pri skrbi za dom in vinograd.

Srečanje dijakov učiteljišča v Mariboru

Po 60 letih od mature so se srečali dijaki mariborskega učiteljišča, ki je delovalo na Gosposvetski cesti. Po končanih sprejemnih izpitih se je v takratni 1. d razred vpisalo 39 dijakov, med njimi 11 fantov. Njihova razredničarka je bila Metka Čepič. Šolanje je uspešno končalo 27 dijakov, 11 nekdanjih sošolcev pa se je udeležilo tokratnega srečanja. (Besedilo: Ludvik Kramberger, fotografija: Brina Ploj)

65. obletnica mature

V generaciji 1954/58 takratne Ekonomske šole v Murski Soboti je bilo 26 dijakov z vseh koncev Pomurja. Na srečanje v Mursko Soboto jih je letos žal prišlo le šest. Obiskali so nekdanjo šolo, kjer jih je sprejel ravnatelj Darko Petrijan. Obiskali so pokopališče in prižgali sveče vsem pokojnim sošolcem in učiteljem, nato pa so ob druženju obujali spomine. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 Srečanje kolegov letnika 1957

Jeseni leta 1957 se je na Fakulteti za agronomijo, gozdarstvo in veterinarstvo (FAGV) zbralo 72 maturantov strokovnih srednjih šol in gimnazij iz vse Slovenije, ki so se odločili za študij agronomije. Pridružila sta se jim tudi kolega iz Srbije in Hrvaške. V času študija se je število študentov skoraj prepolovilo. Od 13. obletnice naprej pripravljajo redna srečanja po različnih krajih Slovenije, ki so vselej pestra, zanimiva, predvsem pa prisrčna. Ker snidenje za 85-letnike ni smelo biti preveč fizično naporno, so se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad in se seznanili z njegovo zgodovino. Za zaključek so se fotografirali pred nekdanjo »stavbo učenosti« na Krekovem trgu. (Besedilo in fotografija: Marija Orešnik)

Ribolov v parih

Člani Ribiškega društva Žejne ribice iz Dražencev vsako leto organizirajo ribiško ribolovno ONA-ON, kjer lovijo mešani pari. Nemalokrat se zgodi, da je ženski del ekipe uspešnejši od moškega.

Ena takih tekem se je odvijala 8. julija v Draženski jami, kot ribnik imenujemo člani društva. Tekmovalo je devet različno sestavljenih parov: mož in žena, oče in hči, sin in mama, dedek in vnukinja, brat in sestra ter fant in dekle. Kot zanimivost: najstarejša tekmovalka je imela 75 let, najmlajša pa devet let. Po pozdravnem nagovoru predsednika društva Dušana Černenška so tekmovalke izžrebale startne številke. To je pomembno opravilo, saj se na nekaterih mestih ribe raje zadržujejo. Ribolov je trajal tri ure. Tehtnica je na koncu pokazala uspešnost posameznega para, h kateri je pripomoglo tudi nekaj ribiške sreče. Zmagovalni par sta sestavljala hči Monika Stocl in oče Jože Stocl, drugouvrščeni par sta bila zakonca Vesna ter Drago Lenar, tretje mesto pa sta osvojila hči Nina Kranjc in oče Bojan Kranjc. Vsi sodelujoči so dobili spominske medalje, trije prvouvrščeni pa še lične pokale. Po tekmi so druženje nadaljevali s piknikom. (Ignac Habjanič, fotografija: Denis Kranjc)

ČRENŠOVCI

Društvo upokojencev Črenšovci je v sodelovanju z domačim kulturno-turističnim društvom pripravilo meddruštveno srečanje upokojencev. Pridružili so se jim še upokojenci iz Odrancev, Velike Polane in od drugod. V bogatem kulturnem programu so nastopile ljudske pevke iz Črenšovcev, folklorna skupina Pozvačin Bistrica, Šola zdravja, ki je predstavila razgibalne vaje za zdravje in dobro počutje, Klub Štrk je opravljal meritve krvnega tlaka, zapel je še moški pevski zbor Belmura. Namen srečanja je imel dobrodelno noto, saj so udeleženci zbirali sredstva za prizadete ob letošnjih poplavah. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PIRAN

Društvo upokojencev Piran je konec avgusta v Sečovljah pripravilo tradicionalno športno, kulturno in humanitarno srečanje članov. Nekatere aktivnosti so zaradi vročine odpadle, najbolj zagreti so se pomerili v balinanju, drugi so igrali karte, tretji so uživali ob glasbi. Srečanja so se udeležile tudi medicinske sestre Centra za krepitev zdravja in Patronažne službe ZD Piran, s katerim društvo vse leto dobro sodeluje. Udeleženci so zbirali tudi dobrodelne prispevke za sodržavljane, ki so jih prizadele poplave, ki jih bodo nakazali humanitarnim organizacijam. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

LENDAVA

V organizaciji Društva upokojencev Lendava se je konec avgusta odvijal tradicionalni balinarski turnir upokojenskih ekip Bogračfest Lendava 2023. Tekmovanja so se udeležile po štiri moške in ženske ekipe iz društev upokojencev Beltinci, Bakovci, Gornja Radgona in Lendava. Slavile so upokojenke iz Društva upokojencev Gornja Radgona in upokojenci iz Društva upokojencev Bakovci. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media