Na Dunaju z občutkom za starejše

september '23

 Aktualno

S kolegico iz novinarske skupine Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana sva po obisku Dunaja ugotovili, da avstrijska prestolnica zelo dobro in odgovorno skrbi za starejše občane. Tam sva v organizaciji »dunajske pisarne« v Ljubljani, točneje Eurocomm-PR Ljubljana, in v sodelovanju s predstavnico Mednarodnih pisarn mesta Dunaj za Vzhodno Evropo in Balkan obiskali domova za starejše, stanovanjsko skupnost starejših in medgeneracijski center.

Mesto Dunaj namenja precej financ za kakovostno življenje najstarejših meščanov. Med drugim ima posebno zvezo Häuser zum Leben (Hiše za bivanje), ki povezuje trideset delujočih domov v vseh okrajih, razen v prvem in osmem. Meščanom omogočajo bivanje v domu v svojem okraju. Če s svojo pokojnino ne zmorejo plačati stroškov oskrbe in bivanja, razliko plača mesto v okviru Dunajskega socialnega sklada (FSW). Domovi so v urejenih, mirnih, zelenih predelih z dobro prometno povezavo, redno jih prenavljajo. Kljub temu mnogi starejši Dunajčani ne želijo v dom. Njim pa omogočajo raznolike oblike pomoči, podporo in nego v družini, varstvenem centru ter najem in dostavo medicinskih pripomočkov ter bolniških postelj, rolatorjev ipd. Ob delovnih dneh jim dostavljajo sveže kuhano hrano, ki jo pripravljajo brez dodatkov, konzervansov in barvil. Izbirajo lahko med osmimi meniji, tudi sladice, lahko pa naročijo tudi »à la carte«.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media