O aktivni starosti in medgeneracijskem sožitju

september '23

Aktualno 

Izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami bo namenjen letošnji že 22. festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Skupaj ga pripravljata podjetje Proevent in Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU.

Osrednji dogodek, s katerim v Sloveniji praznujemo mednarodni dan starejših, ki je 1. oktobra, bo pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar potekal od 27. do 29. septembra v Cankarjevem domu. Uradno odprtje festivala, ki že že vrsto let gradi most med generacijami, posamezniki, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki, bo v sredo, 27. septembra, z začetkom ob 10. uri v Linhartovi dvorani.

Združitev bogatih izkušenj in kulture

Vzdržen pokojninski sistem je rdeča nit letošnjega strokovnega programa. To področje je trenutno pri nas izjemno aktualno, saj se pripravlja nova pokojninska reforma, ki je nujno potrebna. V okviru strokovnega programa se bo zvrstilo kar sedem vsebinsko zelo zanimivih okroglih miz, na katerih bodo sogovorniki razpravljali o pokojninskem sistemu, dostojni plači in dostojni dohodnini, spopadanju z izzivi stanovanjske politike, spoštljivem nagovarjanju starejših, staranju s pozitivnim predznakom, kulturi in umetnosti za aktivno modrost ter o sodelovanju organizacij za starejše v evropskih projektih. 

Kulturni program bo predstavljal domačo pesem, glasbo in ples skupin društev upokojencev, kulturnih društev, folklornih skupin, športnih društev, plesnih centrov iz vse Slovenije in drugih. Festivalski oder bo gostil tudi nekaj gostov iz tujine, ki bodo s petjem in plesom predstavili svojo kulturo.

Izobraževalni program v predavalnicah M Cankarjevega doma bo ponudil predavanja in delavnice na temo demence, gibanja, zdrave hrbtenice, zdrave in uravnotežene prehrane, zdravja srca in ožilja, življenja po možganski kapi, premagovanja izgube sluha, ustnega zdravja, rabe pametnih aplikacij na mobilnih telefonih ter kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Slovensko društvo Hospic bo izvedlo okroglo mizo na temo življenja in smrti, organizatorji pa pripravljajo tudi vsebine za otroke, s katerimi želijo krepiti medgeneracijsko povezovanje.

Za aktivno in zdravo starost. Kot vsako leto se bodo na stojnicah predstavili posamezniki in podjetja s področja zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. S svojimi dnevnimi centri aktivnosti se bo predstavila Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU, Mestna občina Ljubljana pa bo obiskovalce povabila v številne kulturne in izobraževalne kotičke po Ljubljani.

Spoznajte ustvarjalce oddaje Ah, ta leta! Na festivalu boste obiskovalci lahko spoznali snovalce oddaje Ah, ta leta!, ki je na sporedu ob petkih na prvem programu TV Slovenija. Lahko jim boste posredovali predloge za nadaljnje oddaje, obenem pa boste imeli priložnost poklepetati z voditeljico oddaje Heleno Pirc in urednico oddaje Nevo Novljan ter z novinarkami, ki oddajo soustvarjajo.

Ob zaključku festivala organizatorji vabijo na srečanje z županjami in župani šestih občin. Pogovor o izboljšanju kakovosti življenja starejših v lokalnih skupnostih bo potekal v petek, 29. septembra, ob 15. uri v Kosovelovi dvorani, vodila ga bo predsednica programskega sveta F3ŽO Vlasta Nussdorfer. Sogovorniki bodo predstavili razloge, zakaj njihove občine veljajo za starejšim prijazne in konkretne primere dobre skrbi za starejše. Vabljeni, da pogovoru prisluhnete tudi vi in se vključite v razpravo.

Vstop na festival je prost. Več na www.f3zo.si.

Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta
Istočasno bo v Cankarjevem domu potekal tudi 15. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, na katerem se bo prodajalo, kupovalo in izmenjevalo veliko drobnih zbirateljskih predmetov, na primer kovance in bankovce, znamke in razglednice, plakate, stare knjige in tiske, figurice idr. Več na https://collecta.si/.

A. Ž., fotografija: arhiv F3ŽO


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media