SVET IN MI                                                                                         

april '24

Ali so avtomobili postali preveliki?

Povprečna dolžina avtomobila se povečuje za približno centimeter na dve leti. S povečevanjem velikosti se pojavljajo nove težave, od vplivov na okolje do uporabnosti na običajnih cestah, v garažah in na parkiriščih, ki so prilagojeni manjšim modelom. Vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja se povprečna velikost avtomobilov neprestano povečuje. Razlogov je več – od strožjih varnostnih zahtev do spremenjenih navad kupcev, ki hočejo bolj luksuzne in večje avtomobile, dodatno pa je k temu prispevala moda vozil SUV, podobnih terencem, ki jo je zaradi potencialno večjih zaslužkov spodbujala tudi avtomobilska industrija. Nekoč so za Evropo, Južno Ameriko in dele Azije izdelovali manjše modele avtomobilov, s katerimi so se lahko ljudje na primer vozili po ozkih ulicah starih evropskih mest, razlike pa zdaj izginjajo in modele prilagajajo željam ameriških in kitajskih kupcev, ki tradicionalno izbirajo največje modele. Britanska potrošniška organizacija je lani ugotovila, da je kar 161 avtomobilov na trgu prevelikih za standardno parkirno mesto, pri 27 pa na običajnem parkirišču ni mogoče niti odpreti vrat. V nekaterih evropskih mestih, na primer v Parizu, so že uvedli trojno ceno parkiranja za vozila SUV, v drugih pa o tem še razmišljajo.

Povzeto po bbc.com

Hitra hoja za zdravje

Tako kot večina zmernih telesnih dejavnosti tudi redna hoja pripomore k boljšemu zdravju. O tem, da prav hitra hoja pomembno zniža možnost za diabetes tipa 2, pa zdaj obstajajo tudi znanstveni dokazi. Raziskava na svetovni ravni je pokazala, da lahko hitrost hoje bistveno vpliva na preprečevanje bolezni, ki predstavlja eno večjih nevarnosti za zdravje, njena pojavnost pa v zadnjih 30 letih strmo narašča. Študija je na primerih več kot pol milijona ljudi ugotovila, da počasna hoja (3 km na uro) zmanjšuje tveganje za 15 odstotkov, hitra hoja (5 km na uro) za 24 odstotkov, zelo hitra hoja (6 km na uro in več) pa kar za 39 odstotkov. Znanstveniki zato svetujejo, naj ljudje za zdravje hodijo več časa in tudi povečajo hitrost hoje. Hitra hoja spodbuja krvno-žilni sistem in mišice, kar ima pozitivne učinke na tveganje za diabetes tipa 2, hkrati pa z večjo porabo kalorij zmanjšuje telesno težo. Obenem nič ne stane in je med najenostavnejšimi telesnimi dejavnostmi, zlahka jo je mogoče vključiti tudi med vsakodnevne opravke. A čeprav so njeni učinki na splošno človekovo zdravje veliki, raziskovalci opozarjajo, da je treba upoštevati telesno pripravljenost posameznikov, ki naj hodijo v tempu, ki ga še zmorejo, in se ob tem dobro počutijo.

Povzeto po theguardian.com

 

Najdražji viski je irski

Medtem ko se Škoti in Irci nikoli ne morejo dogovoriti, kdo izdeluje najboljši viski na svetu, pa je jasno vsaj to, kateri viski trenutno dosega najvišjo ceno. In cene za najprestižnejše viskije resnično letijo v nebo – ali še dlje. Potem ko so novembra lani v londonski dražbeni hiši Sotheby prodali steklenico (!) škotskega viskija Macallan za 2,1 milijona funtov, je dražba januarja 2024 presenetila prav vse. Steklenico viskija Craft Irish Whisky iz kolekcije The Emerald Isle so namreč prodali za 2,2 milijona funtov, kar pomeni, da gre za uradno najdražji viski vseh časov. Dragoceni viski so 30 let starali v različnih lesenih sodih, novi lastnik najdražje steklenice pa je postal zbiralec in bogataš Mike Daley, ki je bil po dražbi nadušen nad novo pridobitvijo. »To je dokaz, da irski viskiji stopajo v svet najbolj luksuznih pijač. Irski si je uspelo narediti odlično ime med poznavalci in prepričan sem, da bodo irski viskiji v nekaj letih vsaj na enaki ravni, kot so danes najboljši škotski,« je za The Drink Business povedal novi lastnik. In Mike Daley najbrž ve, kaj govori, kajti kot navaja francoski Figaro, ima poslovnež eno največjih zbirk najprestižnejših viskijev na svetu.

Povzeto po en-vols.com

PRIPRAVLJA: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media