V Neum sedem avtobusov bralcev

Prosti čas | april '24

Etno vas Herceg

Dragi bralci in prijatelji Vzajemnosti, veseli in ponosni smo, da ste se tako hitro in številčno odzvali na povabilo za druženje v hercegovskem Neumu, ki bo od 2. do 5. junija 2024. Zapolnili ste že vsa prosta mesta.

Na pot se bomo odpravili kar s sedmimi avtobusi z različnih koncev Slovenije. Pred Splitom si bomo ogledali srednjeveško trdnjavo Klis, ki je služila tudi za filmsko kuliso televizijske serije Igra prestolov. V bližnjem kompleksu Stella Croatica pa bomo lahko pokusili domače oljčno olje in različne marmelade.

Vsi si bomo ogledali Pelješki most

Kot so nam sporočili iz Kompasa, so bili zaradi težav na hrvaško-bosanski meji (zastoji in dolgi postopki) prisiljeni spremeniti enega od izletov, zato bomo tokrat bolj raziskovali Hercegovino. Vendar pa si bomo vsi ogledali tudi Pelješki most, torej ne le tisti, ki bi se odločili za izlet. Ker nas je veliko, bo ogled v dveh delih, prvi dan se bodo na poti v Neum po novem mostu zapeljali trije avtobusi in si ga ogledali z razgledne točke na Pelješcu, ob vrnitvi domov pa še drugi štirje avtobusi. Potem bomo pot nadaljevali do Neuma, kjer bomo nastanjeni v Grand hotelu Neum s štirimi zvezdicami, ki leži tik nad morjem. Domačini nam bodo pripravili kulturni program in pijačo dobrodošlice.

Kaj se bo še dogajalo?

Savina Vybihal bo vsako jutro poskrbela za Telosvatbo, z nami bosta tudi zdravnika Cene Jerele in Anej Kokovnik. Vrtnar Davor Špehar bo predstavil zanimive nove rastline, generalni direktor Zpiza Marijan Papež pa vse, kar vas zanima o pokojninah. Zvečer se bomo zabavali in plesali ob dalmatinski glasbi.

Izleta po Hercegovini

Za doplačilo bosta na voljo izleta z avtobusom. Na prvega se bomo odpravili po zajtrku v ponedeljek, 3. junija. Zapeljali se bomo skozi Stolac do Radimlje, kjer si bomo ogledali stečke, tj. bogomilske kamnite nagrobne spomenike, iz obdobja od 12. do 15. stoletja. Potem bomo nadaljevali do turistične znamenitosti Vrelo Bune, izvira reke Bune, ki velja za enega najmočnejših rečnih izvirov v Evropi. Ob izviru so v 15. stoletju derviši zgradili staro Tekijo, ki omogoča vpogled v kulturo, pomen in način življenja dervišev. Potem se bomo ob reki Buni peljali v Počitelj v dolini Neretve. Na poti bomo videli tudi nov več kot 100 metrov visok viadukt Počitelj na trasi nove avtoceste proti Mostarju. Naselje Počitelj, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, je nastalo v 15. stoletju, stavbe so grajene v tipičnem osmanskem slogu. Potem se bomo peljali skozi Čapljino po dolini Neretve, nato pa po panoramski gorski cesti nad Svitavskim jezerom do Cerovice in skozi Prapratnico nazaj v Neum. V hotel se bomo vrnili med 16. in 17. uro. Cena izleta je 30 evrov na osebo.

Drugi izlet bo po zajtrku v torek, 4. junija. Z avtobusom se bomo zapeljali iz Neuma prek Stolca in Čapljine do Etno vasi Herceg pri Medžugorju. Hercegovina je pretežno kraška pokrajina, a je kljub temu poznana po številnih vinogradih, vinskih kleteh, oljčnih nasadih in dobri hrani. Etno vas Herceg so odprli leta 2008 na površini več kot pet hektarov. Obsega več kot 50 kamnitih objektov s kamnitimi strehami v hercegovskem slogu. Ima veliko restavracijo z lepo zunanjo teraso in bazenskim kompleksom. Nato sledi vožnja skozi Čitluk do Podruma Andrija v Paoči. Ogled vinske kleti in nato pokušanje treh vrst vrhunskih vin in dveh vrst oljčnega olja. Postregli pa nam bodo še s hercegovsko ploščo s pršutom, slanino, sirom, olivami in domačim kruhom. V hotel se bomo vrnili med 16. in 17. uro.

Cena izleta z degustacijo je 40 evrov na osebo. Prijave za izlete bodo zbirali na avtobusu na poti v Neum.

 Zadnji dan se bomo s trupicami (posebnimi čolni) zapeljali še po kanalih Neretve, pojedli kosilo in se nato odpravili proti domu.

Informacije: Kompas Ljubljana: 01/200 62 22, BTC hala A: 01/520 69 00, Kranj: 04/201 42 61, Maribor: 02/234 69 55, Koper: 05/663 05 83, Nova Gorica: 05/335 80 00, Novo mesto: 07/393 02 20, Klicni center: 01/200 61 11 in M holidays Supernova Ljubljana Šiška: 01/500 59 02 ter Supernova Celje: 03/426 80 80. E-pošta: vednozvami@kopas.si, spletna stran: www.kompas.si 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media