Druženje maj

Druženje | maj '24

 MARIBOR

Po štiriletnem premoru zaradi covida je v Mariboru marca vnovič potekala revija pevskih zborov društev upokojencev iz Zgornjepodravske pokrajinske zveze društev upokojencev Maribor, 32. po vrsti. Sodelovalo je pet zborov, in sicer mešani pevski zbor Društva upokojencev LI-PE, Limbuš - Pekre, ženski pevski zbor Društva upokojencev Malečnik, mešani pevski zbor Društva upokojencev Ruše, ženski pevski zbor Zlata jesen Društva upokojencev Maribor Tabor in mešani pevski zbor Društva upokojencev Slivnica. Za uvod v revijo pa je zapel gostujoči ženski pevski zbor Društva upokojencev Negova iz Spodnjih Ivanjcev. Ob zaključku se je sodelujočim zahvalil predsednik PZDU Maribor Franc Slavinec. (Besedilo: Jožefa Prah, fotografija: Viljem Šetar)

TEHARJE

Društvo upokojencev Teharje je 14. marca praznovalo 30. obletnico delovanja. Obletnico so obeležili s kratkim kulturnim programom in predstavitvijo delovanja društva, tudi z vizualnim predvajanjem fotografij z raznih srečanj, razstav in izletov. Od Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje so prejeli plaketo za 30 let uspešnega delovanja. Istočasno so izvedli letni zbor članov, na katerem so za novega predsednika izvolili Bogomirja Kresnika, dosedanji predsednici Ljudmili Planinšek pa so se zahvalili za njeno dolgoletno uspešno delo. (Besedilo: Brigita Volmut, fotografija: Vlado Gaberšek)

DOLENJSKE TOPLICE

 V začetku aprila je Društvo upokojencev Dolenjske Toplice organiziralo izlet na Plitvička jezera. Udeležilo se ga je 62 članov, ki so se vozili z vlakcem in ladjico in se še sprehodili po najstarejšem nacionalnem parku naše južne sosede. Na poti domov so si ogledali Rastoke, čudovite slapove in stare mline na reki Korani in Slunjščici in se ustavili še v Karlovcu, mestu, ki ga objemajo kar štiri reke. (Besedilo in fotografija: Marija Andrejčič)

CERKNO

Na občnem zboru Društva upokojencev Cerkno so člani pregledali prehojeno pot in začrtali novo. Za popestritev je poskrbela ekipa Dramatičnega društva Idrija in MePZ Društva upokojencev Cerkno, pripravili so tudi razstavo likovnikov in ustvarjalno klepetalnico. To je novonastala skupina sekcije za kulturo, kamor spadajo pevski zbor, likovna in fotografska skupina ter literarno-izobraževalna skupina. Zelo aktivna je sekcija za šport in druženje, kamor spadajo balinanje, pohodništvo in plavanje. Veliko je zanimanja za rekreativno telovadbo in izlete. Vodja in terenski poverjeniki programa Starejši za starejše v svojih okrožjih skrbijo, da v stiski nihče ne ostane sam. Društvo je lastnik velike stavbe, v kateri oddaja v najem dve stanovanji, vrtove, za kratkotrajni najem pa so na voljo tudi kletni in klubski prostori. Kot je povedala predsednica Zdenka Makuc Verbič, jo veseli nenehno večanje števila članstva, saj je društvo konec leta štelo 435 članov, letos pa se jim je pridružilo še 39 novih. (Besedilo: Ivana Gantar, fotografija: Jakob Kenda)

OTOČEC

Na letnem zboru otoških upokojencev je dosedanji predsednik Tone Turk podal poročilo o delu društva v preteklem letu. Kot je povedal, so ob 15. obletnici razvili nov prapor, izdali bilten, zbrali 1900 evrov za prizadete v ujmi, vsak mesec so izpeljali po dva pohoda, sodelovali pri projektu Spoznajmo Dolenjsko in se udeležili več prireditev, športnih tekmovanj in delavnice o varnosti v cestnem prometu na novomeški policijski postaji. Na zboru so opravili tudi izredne volitve in za novega predsednika društva izvolili Stanka Pintarja ter potrdili letošnji načrt dela. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

AJDOVŠČINA

Društvo upokojencev Ajdovščina in Hiša dobre volje Ajdovščina sta ob Dnevu za spremembe organizirala prireditev za starejše krajane in njihove svojce. Vsak udeleženec je prejel simbolno darilo – leseno lopatko, povezano z zlatim trakom, in sporočilo: Moja starost je lahko čudovita, želim jo živeti zdravo in zadovoljno. Prireditev sta s plesom popestrili otroška skupina PC ADC in skupina članic Društva MOST, dramsko-pevska skupina ZARJA pa je poskrbela za smeh in skupno petje. Organizatorici Irena Vidmar in Ana Paljk sta med drugim poudarili, kako pomemben je odnos, ki ga vsak vzpostavi do svojega staranja. Veliko vlogo imajo družabništvo, ki povečuje kakovost življenja in dviguje samospoštovanje, in obiski prostovoljk in prostovoljcev programa Starejši za starejše, v dnevnih centrih pa starejši poleg socialne oskrbe najdejo še različne razvedrilne dejavnosti in druženje. (Besedilo in fotografija: Irena Vidmar)

POSTOJNA IN PIVKA

Članice in člani Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka so dobrodelno akcijo ob Dnevu za spremembe namenili zavetišču za živali Horjul. Zbirali so odslužen, a še vedno uporaben tekstil, večje vreče za smeti, čistila in tudi hrano za brezdomne živali ter jih dostavili v zavetišče. (Besedilo in fotografija: Edvarda Sajovic)

ROGAŠKA SLATINA

Na volilnem občnem zboru članic in članov Društva upokojencev Rogaška Slatina je predsednik Ivan Markovinovič med drugim povedal, da društvo šteje 278 članov, ki se udeležujejo zlasti izletov in letovanj. Izrazil je upanje za boljše sodelovanje s Pokojninsko zvezo društev upokojencev Celje. Na zboru so izvolili novo vodstvo, novi predsednik Anton Šmid je naštel nekaj aktivnosti, ki jih načrtujejo za letos. Poudaril je sodelovanje med različnimi društvi, predvsem na izletih. Velik poudarek bo na več športnih dejavnostih članic in članov. Rogaški župan mag. Branko Kidrič pa je povedal, da je od lani starejšim krajanom poleg uporabe brezplačnega avtobusa na voljo prevoz z avtomobilom v okviru programa Prostofer. (Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Jože Strniša)

VEVČE - KAŠELJ

Pohodna sekcija Društva upokojencev Vevče - Kašelj letos načrtuje 23 pohodov, pet so jih že opravili. Marca so se odpravili v Krajinski park Ljubljana Barje in se podali na tri kilometre dolgo Pot med jelšami. Ob informacijskih tablah so izvedeli marsikaj zanimivega o ogroženih živalskih vrstah s tega območja. Potem so se po Poti na Rakovo jelšo ter Poti spominov in tovarištva odpravili do Livade, kjer so nadaljevali druženje. (Besedilo: Tatjana Virant, fotografija: Alenka Sakelšek)

GORENJE

Pred dvajsetimi leti je Klub upokojencev Gorenja nastal z namenom druženja nekdanjih sodelavk in sodelavcev pri različnih dejavnostih in ohranjanja spomina na sodelovanje v Gorenju. Kljub spremembi lastništva tovarne klub še vedno uspešno deluje ob podpori podjetja Hisense in občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Konec leta 2004 je bil vanj vključen 401 član, v letu 2023 je imel 787 članov, po Ivanu Atelšku in Jožetu Staniču ga zdaj vodi Zmaga Bratkovič. Praznovanje 20. obletnice delovanja kluba in tudi 20. obletnice razvitja prapora je popestril Oktet Zavodnje, ki ga vodi Jože Grabner. Velja še omeniti, da je na velenjskem gradu na ogled razstava o zgodovini Gorenja v obdobju od 1950 do 1980 z naslovom Goreti Gorenje, ki je posvečena Ivanu Atelšku, očetu Gorenja. (Besedilo in fotografija: M. S.)

LJUTOMER

Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Ljutomer deluje že 15 let. V njej je 15 članic v starosti od 65 do 86 let, ki izdelujejo ročna dela vseh vrst, rože iz krep papirja in barvnih nogavic ter priložnostne dekoracije, gojijo zdravilna zelišča in prirejajo čajanke. Skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine teh krajev. Pred leti so naredile tipanko, namenjeno slepim in slabovidnim, ter v kuharski knjigi z naslovom Mešam, kuham in uživam zbrale prleške recepte. Sodelovale so tudi pri raziskovanju starih obrti in vinogradništva ter nesnovne kulturne dediščine (pregovori, običaji, vraže). Do zdaj so imele 39 samostojnih razstav, zadnjo razstavo z naslovom Metulji so priredile ob praznovanju 15. obletnice. Kot pravijo, njihovi prsti niso več tako spretni kot pred leti, a še imajo voljo in elan za ustvarjanje. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin) 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media