Društvena dejavnost junij

Druženje | junij '24

NEGOVA - SPODNJI IVANJCI

Ženski pevski zbor, ki deluje v okviru Društva upokojencev Negova - Spodnji Ivanjci, je aprila slavil dvajseto obletnico ustanovitve. V tem času so pevke izdale več kaset in videospot. Zbor, ki je bil ustanovljen na pobudo tedanjega predsednika Karla Fleisingerja, vse od začetka vodi Vlado Maguša, v njem je trinajst pevk, šest jih poje že 20 let. Na jubilejnem koncertu so nastopili še mešani pevski zbor Društva upokojencev Sv. Jurij ob Ščavnici Jakob Šešerko, učenci Osnovne šole dr. A. Trstenjaka Negova in tamburaška skupina Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev. Pevke so prejele društveno priznanje in Gallusove značke Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. (Besedilo in fotografija: Ludvik Kramberger)

KANAL

Društvo upokojencev Kanal je v začetku maja organiziralo srečanje prostovoljcev programa Starejši za starejše Pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske. Program izvaja 11 društev od 29, med njimi tudi Društvo upokojencev Kanal, v katerem je 22 prostovoljcev, ki letno opravijo približno 1400 ur prostovoljnega dela. Lani so obiskali 280 oseb in nudili 328 pomoči. Srečanja se je udeležilo 170 prostovoljcev, ki so si ogledali kraj in družbo Alpacem, po kulturnem programu pa je sledilo prijetno druženje v Levpi. Srečanja so se udeležili tudi predsednica Zdusa Zdenka Jan, podpredsednik Stanko Kranvogel, ki je pri zvezi odgovoren za izvajanje programa, ter predsednik in koordinatorka programa pri pokrajinski zvezi Zlatko Martin Marušič in Janja Polanc. (Besedilo in fotografija: Franc Komac)

DOBOVA

Sredi aprila je v organizaciji Društva upokojencev Dobova - Kapele in po programu PZDU Posavje v Dobovi potekalo regijsko tekmovanje v elektronskem pikadu. Udeležilo se ga je skupaj 15 ekip iz društev upokojencev Brežice, Krško, Radeče, Raka, Senovo, Sevnica, Tržišče in Dobova - Kapele. Med moškimi ekipami je največ točk dobila ekipa domačega društva, drugo mesto je zasedla ekipa Društva upokojencev Sevnica in tretje mesto ekipa Društva upokojencev Senovo. Med posamezniki so si prva tri mesta zagotovili Jože Ogorelc, Jože Semenišek in Janez Levak. Najboljše ženske ekipe so bile iz društev upokojencev Raka, Radeče in Brežice. Posamezno pa so se najbolje odrezale Nuša Oražen, Anica Kern in Marica Umek. (Besedilo in fotografija: Biserka Čančer)

ŠENTJUR

Tudi letos je Društvo upokojencev Šentjur oziroma bolje rečeno šahovska sekcija prevzela organizacijo šahovskega turnirja v okviru Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje. Turnir je potekal sredi aprila v tekmovalnem, a vendar prijateljskem vzdušju. Prvo mesto so zasedli šahisti Društva upokojencev Šentjur, sledile so ekipe društev upokojencev Žalec, Slovenske Konjice, Polzela, Ljubečna, Mozirje, Gornji Grad, Andraž in Šempeter. (Besedilo in fotografija: Hinko Pap)

POSTOJNA IN PIVKA

Z namenom obiska kulturnih središč slovenske narodne skupnosti in slovenskih šol so se članice in člani Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka sredi maja odpravili na ekskurzijo v Trst. Med drugim so obiskali Tržaško knjižno središče, edino slovensko knjigarno v Trstu, in si ogledali Narodni dom in razstavo o Slovencih v Italiji. Na Večstopenjski šoli s slovenskim učnim jezikom pri Sv. Jakobu so se seznanili z zgodovino slovenskega šolstva in obisk zaključili v uredništvu časopisa Primorski dnevnik. (Besedilo: Edvarda Sajovic, fotografija: Alenka Dobrila)

 

VINJI VRH

Na 392 metrov visokem Vinjem Vrhu so se 8. maja tradicionalno srečali upokojenci iz treh občin: škocjanske, šmarješke in novomeške, ki so tja prišli peš vsak iz svoje smeri. Zapel jim je operni pevec Zdravko Perger, po pozdravih Veronike Dragan, predsednice Društva upokojencev Šmarjeta, Marije Marušič, predsednice Društva upokojencev Škocjan, in Stanka Pintarja, predsednika Društva upokojencev Otočec, pa so nadaljevali druženje ob bograču. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

DOLENJSKE TOPLICE

Že leta 2016 so na pobudo Društva upokojencev Dolenjske Toplice ustanovili tako imenovano Ligo pikado društev upokojencev Ob Krki. Vanjo je vključenih šest upokojenskih društev iz Dolenjskih Toplic, Dvora, Prečne, Straže, Uršnih sel in Žužemberka. V letošnji sedmi sezoni je sodelovalo 70 tekmovalcev in tekmovalk. V ženski konkurenci so bile najboljše članice Društva upokojencev Dvor (na fotografiji) pred članicami društev upokojencev Uršna sela in Prečna. Med posameznicami je imela največ točk Jožica Jaklič, drugo mesto je zasedla Cirila Kostrevc in tretje mesto Milena Rauh. Med člani so najbolje metali v tarčo tekmovalci ekipe Uršnih sel pred Žužemberkom in Prečno. Med posamezniki je odlično prvo mesto z velikim naskokom točk zasedel Drago Celič pred Srečkom Pugljem in Ivom Samobolcem. (Besedilo in fotografija: Slavko Mirtič)

TURNIŠČE

Društvo upokojencev Turnišče je pripravilo področno tekmovanje Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota v balinanju za moške ekipe. Sodelovala so društva upokojencev Lendava, Murska Sobota, Gornja Radgona, Bakovci, Bodonci - Brezovci - Zenkovci in Turnišče. Balinarji iz Ljutomera in Beltincev se tekmovanja niso smeli udeležiti, saj so imeli v ekipi tudi tekmovalke. Prva tri mesta so si razdelili balinarji Lendave (ti so se uvrstili na državno tekmovanje), Bakovcev in Turnišča. (Jože Žerdin, fotografija: arhiv občine Turnišče)

Priznanje za prostovoljsko delo Karlini Mermal

Slovenska filantropija je ob nacionalnem tednu prostovoljstva podelila priznanja najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem v letu 2023. Naj mentorica prostovoljcev je postala Karlina Mermal, ki je že več kot 15 let predana prostovoljka v programu Starejši za starejše in od leta 2011 pokrajinska koordinatorica programa za Savinjsko dolino. V tem času je v desetih društvih upokojencev sodelovalo 185 prostovoljcev. V program so vključili več kot 5000 starejših in opravili več kot 46.276 obiskov. Lani je koordinirala 81 prostovoljcev, ki so opravili 8300 prostovoljskih ur. Prostovoljci jo opisujejo kot predano osebo, ki se zavzema za dobrobit in višjo kakovost življenja starejših, ter izjemno mentorico, ki daje jasne in pravočasne usmeritve, jih podpira in motivira. Za najboljši projekt medgeneracijskega prostovoljstva so razglasili UNICEFOV projekt Punčke iz cunj, ki poteka že 20 let in ozavešča javnost o položaju otrok po svetu ter povezuje različne generacije – od otrok, ki punčke ustvarjajo v vrtcih in šolah, do prostovoljcev srednjih let, ki skrbijo za promocijo, in starejših gospa, ki svoje znanje šivanja prenašajo na mlajše generacije, ter drugih skupin prostovoljk in prostovoljcev. 

Podelili so še nekaj priznanj. Naj mentor prostovoljcev je Stojan Bolič z Območnega združenja Rdečega križa Postojna - Pivka, naj prostovoljka in naj prostovoljec, zaposlena v javni upravi, sta Romana Lesjak, srčna županja Črne na Koroškem, in Timotej Funkel, višji policist kriminalist s Policijske postaje Trbovlje, vsestransko aktiven prostovoljec v Zasavju. Posebno priznanje za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju humanitarnega dela pa je prejel Luka Zalokar, član jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije.

PRAZNOVALI SO

Helena Sever iz Šalamencev v občini Puconci, po domače Mlinarjeva Ilika, je 18. aprila praznovala 100. rojstni dan. Z možem sta imela šest otrok, dva sta žal že pokojna, ima pa še štiri vnuke in pet pravnukov. Vse življenje je obdelovala zemljo in redila živino, kmetijo je dolgo vodila sama, saj je ovdovela že pred 47 leti. Šele pri svojih 90 letih jo je predala sinu Zoltanu, ki poleg vnukinje Sonje zdaj skrbi za mamo, redno pa jo obiskuje tudi negovalka Marjeta.

 

Ivanka (Ivi) Zupančič, članica Društva upokojencev Otočec, iz Črešnjic pri Otočcu je v začetku maja praznovala 90. rojstni dan. Do upokojitve je bila zaposlena v Novoteksovi tkalnici, s pokojnim možem sta obdelovala njivo in vinograd ter redila kokoši in zajce. Imela sta hčer in sina, zdaj jo osrečujejo štirje vnuki in osem pravnukov. V domači hiši živijo štiri generacije, tako da ji ni nikoli dolgčas.

V zgodnji pomladi je 90 let praznovala Gita Medvešek, dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo. Do upokojitve leta 1963 je delala v Celulozi v Krškem, kamor se je dolga leta vozila s kolesom. Kar 45-krat je darovala kri, po upokojitvi je kot prostovoljka negovala bolne in slabotne. Z možem sta imela hčerko in sina, zdaj ji osem vnukov in pet pravnukov lepša življenje. Še vedno peče potice in raznovrstne sladice.

V domu starejših Lendava so pripravili lepo praznovanje stanovalki Jeleni Šutkovič, ki je praznovala svoj 100. rojstni dan. Jelka, kot jo kličejo, se je rodila v Murskem Središću na Hrvaškem, a se je družina kmalu preselila v Petišovce pri Lendavi. Leta 1952 se je poročila v Lendavo, gospodinjila je in skrbela za hčer, ki živi na Primorskem, a mamo večkrat obišče, enako kot oba vnuka. Slavljenka se v domu rada udeležuje svetih maš in poje Marijine pesmi.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Jožefa Smole iz Moravč je v mesecu aprilu praznovala svoj 95. rojstni dan. Čas si krajša s prebiranjem revij in obujanjem spominov, ki jih ni malo. Da ji minevajo dnevi v radosti in veselju, poskrbijo vnuki in pravnuki, hčerki pa skrbita, da je mama vsak dan urejena in zadovoljna. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media