S kavno usedlino nad polže in uši

Prosti čas | junij '24

Kavno usedlino polijemo okrog rastlin.

Ali ste vedeli, da kavna usedlina ne ustreza polžem in jih učinkovito odvrača? Hladno kavo redčimo z vodo in z njo škropimo proti ušem. Kavna usedlina je tudi odlično domače gnojilo za vrt in rože, lahko pa jo uporabimo tudi kot zastirko.

Okrog posameznih sadik solat, zelja in drugih vrtnin lahko naredimo obroč iz tekoče kavne usedline in tako oviramo pohod požrešnih polžev. Polžem kofein, ki moteče deluje na njihov živčni sistem, ne ustreza, zato se ga izogibajo. Najbolje deluje, če ne dežuje, saj se v tem primeru ne redči in izpira. Večje količine suhe kavne usedline lahko posipamo po mejnih območjih zelenjavnega vrta in polžem preprečimo dostop na vrt. Polži se največkrat zadržujejo v visoki travi, pod grmovnicami in gostim rastlinjem.

Najbolje je, da se zjutraj odpravimo na čaj ali kavo in si rezerviramo večje količine ostankov kave, ki jih pripravljajo gostinci. Doma si namreč težko zagotovimo zadostno količino. Kavno usedlino posipamo po vrtni gredi ali jo dodajamo okoli rastlin in vdelamo v tla z motiko. Lahko jo tudi vmešamo v zemljo pri globokem rahljanju tal, pri tem uporabimo ruske vile. Priporočljivo je, da uporabimo približno pol velike skodelice kavne usedline na kvadratni meter zemlje (100 g/m2). To bo rastlinam zagotovilo osnovne potrebe po glavnih hranilih. Dobro je, da jo vmešamo v zgornjih 10 cm zemlje, ker tako omogočimo dostop hranil.

Lahko jo uporabimo tudi proti ušem. Hladno kavo redčimo z vodo v razmerju 1 : 1 in s tem škropimo vrtnice proti ušem. Možna je tudi uporaba na drugih okrasnih rastlinah. Treba je vedeti, da ukrepamo takrat, ko uši še niso zavite v listih, ker pripravek deluje kontaktno. Priporočljivo je, da škropimo vsak teden in po vsakem močnejšem dežju. 

Za zastirko in gnojilo

Pomembno je omeniti, da je kavna usedlina kisla, zato je najbolje, da jo uporabljamo kot zastirko, in to za rastline, ki raje rasejo v kislih tleh, kot so rododendroni, azaleje, hortenzije, vrtnice in ameriške borovnice. Bogata je s hranili, kot so dušik, kalij in fosfor, ki so ključnega pomena za boljšo rast in cvetenje. Zastirka iz kavne usedline, ki je debela 3 cm, bo dobro zadrževala vlago in zakisala tla.

Če želimo hladno kavo uporabiti kot gnojilo za rože, jo zmešamo z vodo. Razmerje med kavo in vodo naj bo 1 : 1. Največkrat dognojujemo sobne rastline, ker kave ni dovolj za ves vrt. Splošno pravilo je, da rastline gnojimo dvakrat do trikrat na mesec. To je dovolj, da jim zagotovimo potrebne hranilne snovi, ne da bi jih preobremenili. Enkrat na mesec jo lahko uporabimo tudi za orhideje.

Če tekočo kavno usedlino polijemo okrog stebla rododendrona, bo manj težav z rilčkarji, ki objedajo robove listov. Vsi, ki prekomerno gnojite vrt z domačim kompostom, gnojem, imate preveč alkalna (bazična) tla, kavna usedlina ne bo povzročila težav z zakisanjem tal. V večjih količinah jo lahko uporabljamo tam, kjer uporabljamo lesni pepel, ki je bazičen, in tako nevtraliziramo bazične sestavine, ki jih dodajamo na vrt. Vedno je treba paziti, da je ne dodajamo preveč na vrtne grede (1,25 kg/10 m2), ker bodo tla sčasoma postala preveč kisla. Ravno tako ne dodajamo prekomerne količine lesnega pepela in upoštevamo odmerek 1 kg/10 m2. 

Kavo, ki ostane v skodelici, lahko zbiramo in enakomerno potresemo tudi po kompostu in ga tako obogatimo. Deževnikom manjše količine ne bodo škodile.

BESEDILO IN FOTOGRAFIJA: Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media