Sprememba zakona za upokojene sp-je

2. januar 2015

Konec decembra 2014 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja (v nadaljevanju ZMEPIZ-1A), ki ureja podaljšanje roka za uskladitev statusov, ki ga določa ZPIZ-2. Ureja pa tudi položaj tistih upokojencev, ki so hkrati s prejemanjem pokojnine opravljali dejavnost, pri čemer niso izpolnjevali pogojev, ko zavarovanje ni obvezno, zaradi česar jim je zavod izdal odločbe o lastnosti zavarovanca po uradni dolžnosti. Glede na to, da status zavarovanca ni združljiv s statusom upokojenca, razen v z zakonom določenih primerih, je zavod po uradni dolžnosti izdal še odločbe o ustavitvi izplačevanja pokojnin, v posameznih primerih pa tudi odločbe o preplačilu oziroma obveznosti vračila neupravičeno izplačane pokojnine.

Čas za uskladitev do konca leta

Novela zakona ureja podaljšanje roka za uskladitev lastnosti zavarovanca tako, da je uporaba določbe 406. člena ZPIZ-2, kot tudi določbe 15. odstavka 429. člena ZPIZ-2, odložena še za eno leto, kar pomeni, da imajo osebe, ki jih ti določbi zajemata, čas, da uskladijo lastnost zavarovanca do 31.12.2015.

Osebe, ki so dolžne svoj status uskladiti do 31.12.2015 so:

  • osebe, ki so bile dne 31.12.2012 na šolanju in so na dan 31.12.2012 opravljale samostojno dejavnost;
  • osebe, za katere zavarovanje ni bilo obvezno po 1. odstavku 18. člena ZPIZ-1;
  • upokojenci, ki so uveljavili izvzem iz zavarovanja po 18. členu ZPIZ-1 in so opravljali samostojno dejavnost, hkrati pa prejemali pokojnino – to so tisti upokojenci, ki so imeli po upokojitvi zaposlenega vsaj enega delavca oziroma so do uveljavitve pravice do pokojnine opravljali isto dejavnost v enakem obsegu, vendar so bil zavarovani na podlagi delovnega razmerja;
  • upokojenci, ki so uveljavili pravico do pokojnine pred 1.1.2000 in pri tem obdržali lastništvo družb v katerih so hkrati poslovodna oseba.

Svoj status morajo do 31.12.2015 uskladiti tudi osebe iz 15. odstavka 429. člena ZPIZ-2. To so tisti družbeniki, ki so sklenili delovno razmerje z manj kot polnim delovnim časom pred 1.1.2013, hkrati pa so družbeniki osebnih ali kapitalskih družb oziroma ustanovitelji zavodov, ki so hkrati v teh družbah oziroma zavodih poslovodne osebe.

V kolikor se osebe, ki izpolnjujejo pogoje za zavarovanje, v zgoraj navedenem roku ne bodo vključile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bo Zavod po uradni dolžnosti ugotovil lastnost zavarovanca od 01.01.2016 dalje.

Odpravlja tudi že izdane odločbe

Kot že uvodoma navedeno ZMEPIZ-1A ureja tudi problematiko tistih upokojencev, ki jim je bila po uradni dolžnosti izdana odločba o lastnosti zavarovanca zaradi opravljanja samostojne dejavnosti in ne izpolnjujejo pogojev iz četrtega odstavka 406. člena ZPIZ-2. Za te osebe se šteje, da nimajo lastnosti zavarovanca pod pogojem, da:

  • so bili uživalci pokojnine na dan 31.12.2012,
  • niso uveljavili izvzema iz zavarovanja po določbi 18. člena ZPIZ-1, imajo pa registriran samostojno dejavnost,
  • so dejavnost registrirali po upokojitvi.

Tem osebam bo zavod odpravil vse odločbe, to je odločbo o ugotovljeni lastnosti zavarovanca, odločbo o ustavitvi izplačila pokojnine, odločbo o odmeri sorazmernega dela pokojnine, če je bila izdana, morebitno odločbo o preplačilu. To pa ne pomeni, da lahko dejavnost, ob hkratnem prejemanju pokojnine, še nadalje opravljajo, ampak morajo te osebe v roku enega meseca od uveljavitve ZMEPIZ-1A, to je do 31.1.2015, uskladiti svoj status tako, da z opravljanjem dejavnosti prenehajo (izbris iz Poslovnega registra Slovenije) oziroma se vključijo v obvezno zavarovanje vsaj za 20 ur tedensko, pri čemer se jim bo izplačeval sorazmerni del pokojnine.

Velja tudi za tiste, ki jim še ni bila izdana odločba

Novela zakona ureja tudi problematiko tistih upokojencev, katerim bi morala biti izdana odločba o lastnosti zavarovanca, pa jim ni bila in ne izpolnjujejo pogojev iz četrtega odstavka 406. člena ZPIZ-2. Za te upokojence se šteje da nimajo lastnosti zavarovanca pod pogojem, da:

  • so bili uživalci pokojnine na dan 31.12.2012 in
  • na dan uveljavitve ZMEPIZ-1A opravljajo delo ali dejavnost (delovno razmerje, s.p., poklicna dejavnost, družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe, kmetje).

Te osebe morajo prav tako v roku enega meseca od uveljavitve ZMEPIZ-1A, to je do 31.1.2015, uskladiti svoj status, v nasprotnem primeru bo Zavod po uradni dolžnosti ugotovil lastnost zavarovanca od 1.2.2015 dalje, s tem dnem pa se ustavi tudi izplačevanje pokojnine.

Katerih upokojencev zakon ne zajema?

Poudariti je potrebno, da ZMEPIZ-1A ne zajema tistih upokojencev, ki so pričeli z opravljanjem dela ali dejavnosti po 1.1.2013. Za te upokojence v celoti veljalo določbe ZPIZ-2, ki je uveljavil nezmožnost prekrivanja statusa zavarovanca s statusom upokojenca, razen v izjemnih primerih, ko tako določa zakon (delna pokojnina, ponovni vstop v zavarovanje,…). ZMEPIZ-1A ne velja tudi za vse tiste uživalce pokojnin, ki so pravico do pokojnine uveljavili po 1.1.2013, pri tem pa pogoj prenehanja zavarovanja ob priznanju pravice do pokojnine ni bil izpolnjen, saj so še nadalje opravljali delo ali dejavnost.

Mojca Uhan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media