Neusklajenost ministrstev zavira zakon

8. april 2015

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata upokojencev Slovenije (SUS) ter Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so na skupni novinarski konferenci opozorili na predolgo odlašanje s sistemsko ureditvijo dolgotrajne oskrbe. Od prvih osnutkov zakonodaje je namreč minilo že več kot desetletje. 

Družba, v kateri je medgeneracijska solidarnost pomembna vrednota, si ne bi smela dovoliti takega zavlačevanja pri enem najpomembnejših področij, saj naj bi že leta 2020 pomoč drugih oseb pri vsakdanjih življenjskih opravilih potrebovalo najmanj 60 tisoč prebivalcev. Sedanja ureditev ni dobra, predvsem pa ni humana, so opozorili na konferenci. Skrb za kronično bolne in ostarele ljudi je večinoma prepuščena njihovim družinam, storitve socialne in zdravstvene oskrbe, ki jo sofinancirajo občine, niso vsem enako dostopne, za marsikoga so tudi predrage.

Kot so povedali predstavniki vseh treh organizacij, so aktivno sodelovali pri pripravi nove zakonodaje in to še vedno nameravajo. Žal pa se vedno zatakne pri denarju, tako pristojni še niso našli virov za doplačilo približno 20 odstotkov potrebnih stroškov (ocenjujejo, da bi potrebovali od 80 do 140 milijonov evrov). Dorečena niso niti merila in standardi za izvajalce, spremeniti se bo morala tudi vloga domov za starejše in še marsikatero vprašanje ostaja odprto.

Predvsem pa – po mnenju sodelujočih na konferenci – ureditev zakonodaje za dolgotrajno oskrbo zavira neusklajenost vseh treh pristojnih ministrstev: za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za zdravje ter za finance.

Zato so se dogovorili, da bodo vse tri ministre še v aprilu povabili na skupen sestanek, na katerem bodo zahtevali pojasnila in bolj odločno ukrepanje.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media