Naredite nekaj za svoje noge

7. maj 2015

V času od 12. maja do 6 junija 2015 bo po v zdravstvenih domovih, v večjih trgovskih centrih ali na mestnih trgih potekala preventivna akcija Mesec zdravih nog. Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije želi na ta način pripomoči k preprečevanju in zgodnejšemu odkrivanju venske bolezni.

Kronična venska bolezen je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen pri nas in v svetu (po raziskavi iz leta 2012 ima vidne spremembe na venah kar 60 odstotkov odraslih), a jo tako bolniki kot zdravniki pogosto spregledajo. Zlasti prvim znakom: občutek težki, nemirnih in bolečih nog, pogosti krči v mišicah, posebej ponoči, zatekanje nog  …ne posvečajo dovolj pozornosti. Tudi tanke, rdeče-modre majhne žilice (mrežaste vene) marsikoga še ne motijo. Ko bolezen napreduje, pa se žile vse bolj širijo, izstopajo, tudi bolijo, tako nastanejo varice ali krčne žile, v skrajnem primeru so vene tako poškodovane, da nastanejo tudi rane. Tako napredovala bolezen pa močno zmanjšuje kakovost življenja, zdravljenje je doživljenjsko, pa tudi drago, saj morajo bolniki vse  pripomočke: elastične povoje, kompresijske nogavice, posebne obloge ter tudi zdravila, plačati sami.

Tudi zato je še kako pomembna preventiva, zlasti za tiste, ki so nagnjeni k nastanku krčnih žil zaradi dednosti, previsoke telesne teže in nezdravega življenjskega sloga, ženske pa so še posebej ogrožene zaradi nosečnosti in hormonskih sprememb.

Zdravstveni delavci bodo svetovali, kako ohraniti zdrave vene ali kako ukrepati ob morebitnih težavah na kar 40 mestih po Sloveniji. Začeli bodo v Ilirski Bistrici in v Novi Gorici, podrobnejši seznam pa najdete na naslovu: http://zasrce.si/clanek/mesec-zdravih-nog-pridruzite-se-tudi-vi/.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media