S kemikalijami previdno 

28. maj 2015

Za opozorilo "Zdravju nevarna snov" po novem uporabljamo znaka na levi strani.

 Kemikalije se v našem življenju pojavljajo v mnogih oblikah in so vse bolj nepogrešljive. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob Dnevu kemijske varnosti (29. maj) opozarjajo, da je treba s kemikalijami ravnati previdno in pravilno, sicer nam škodujejo.

Zlasti so nevarne kemikalije, ki se zaradi človekove neprevidnosti sproščajo v naravno okolje, ter posredno škodljivo vplivajo na zdravje ljudi. Pogosto gre za neustrezno ravnanje z odpadnimi zdravili (za zdravljenje živali in ljudi) ter izločkov, pri čemer je še posebej potrebna previdnost.

Potrošniki bodimo zelo pazljivi pri ravnanju s kemikalijami, za zmanjšanje tveganja pa morajo poskrbeti tudi proizvajalci. Izdelki morajo biti opremljeni z etiketami, na katerih so informacije o nevarnih lastnostih, varnem ravnanju z njimi in o ukrepih, če se pripeti nezgoda. Nevarnost je prikazana z dogovorjenimi grafičnimi znaki ali piktogrami, ter z besedami (škodljivo, dražljivo, jedko, vnetljivo, strupeno, nevarno za okolje …). V zadnjem času so nekatere znake za nevarnost spremenili oziroma prenovili. Tudi prilagojena embalaža, kot so otipna opozorila za slepe in slabovidne ter zapirala varna za otroke, zmanjšujejo tveganje pri uporabi takih izdelkov.

Kemikalije najdemo tudi v kozmetičnih sredstvih, ki jih sicer redno pregledujejo in analizirajo. Pred kratkim je Evropska unija z zakonom prepovedala uporabo natrijevega perborata in perborove kisline. Snovi iz družine boratov pogosto uporabljajo v lepotnih salonih za beljenje zob, ker pa so rakotvorne, je prepovedana tako njihova uporaba kot prodaja na trgu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media