Voda v mestu – voda v muzeju

27. julij 2015

Voda v mestu – voda v muzeju

Voda je izrednega pomena za življenje in prebivalci ljubljanske regije imajo srečo,. da so tu bogate zaloge kakovostne pitne vode. Zato so v sklopu  praznovanja Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope 2016 v Mestnem muzeju Ljubljana pripravili posebno razstavo o vodi.

Skozi štiri glavne zgodbe v različnih časovnih kontekstih predstavlja pomen vode za preživetje, za mobilnost ljudi in blaga ter idej in znanj, za mitologijo in verovanja ter za umetnost in jezik. Vse do 8. maja 2016 bo na ogled 250 najrazličnejših predmetov iz muzejskih zbirk Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Razstavo spremljajo številni dogodki, med drugim je na Trgu francoske revolucije na ogled projekt Naliv umetnika Mateja Andraža Vogrinčiča, v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju pa so razstavljene fotografije na temo vode. Na razstavi z naslovom En planet, ena voda so predstavljene zgodbe z različnih koncev sveta, ujete skozi fotografske objektive popotnikov, fotografov in človekoljubov, ki jim ni vseeno za prihodnost našega planeta. 

Za osveščanju o pomenu vode in zavedanju, da je na našem planetu ni v izobilju je v sodelovanju s fundacijo Toma Križnarja in ljubljanskega podjetja VO-KA nastal projekt Muzejska voda – voda za prihodnost. Simbol projekta je posebna steklenica, ki so jo naredili v steklarni Hrastnik, z odtisom roke Yunana, prebivalca majhne vasice v Nubskih gorah, kjer ljudje trpijo zaradi pomanjkanja pitne vode in se zanjo tudi spopadajo. Steklenica stane štiri evre, na voljo je v mestnem muzeju in v turistično-informativnih centrih. Zbrana sredstva od prodanih steklenic bodo ljudem v Nubskih gorah omogočila dostop do pitne vode.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media