Dobra planinska sezona

13. avgust 2015

Koča na Golici

Poletna planinska sezona je na vrhuncu in s Planinske zveze Slovenije (PZS) sporočajo, da je že sedaj približno enaka oziroma celo nekoliko boljša od povprečja zadnjih petih let. Zagotovo gre zasluga za dober obisk predvsem lepemu vremenu.

V Sloveniji je 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 163 oskrbovanih planinskih koč. Skupnih nočitev planincev je bilo po oceni skoraj enako oziroma le za odstotek manj kot v povprečju zadnjih petih let, še vedno je v porastu število nočitev tujih gostov. Koče v visokogorju imajo nekoliko slabšo sezono od koč sredogorja oz. nižje ležečih koč, kjer je sezona že sedaj v povprečju boljša za pet odstotkov. V marsikateri koči pa se lahko pohvalijo s kakšno novo pridobitvijo, kot so novo vgrajene čistilne naprave, zalogovniki vode in akumulatorji za sončne elektrarne, nova strešna kritina ali žlebovi, obnova kuhinj in jedilnic ter ureditev okolice oz. ceste do koče. Nekaj posodobitev je doletelo tudi kočo na Golici, eno najbolj obiskanih v Karavankah. Sicer pa na Golici postavljajo spominsko obeležje ob 110. obletnici nekdanje Kadilnikove koče. Obletnico bodo 29. avgusta zaznamovali skupaj s 60-letnico pesmi Na Golici, ko bodo gostili Ansambel Saša Avsenika.

Pri Planinski zvezi vedno znova poudarjajo, naj si vsak izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo, ki jo zna uporabljati. Pred odhodom v gore naj obiskovalci preverijo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč na www.pzs.si, priporočljiva je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine.

A. Ž., foto: Aljaž Šemrov


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media