Začenja se cepljenje proti gripi

5. oktober 2015

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in vsako leto zboli vsaj deset odstotkov prebivalstva. Virus se hitro širi, pri marsikaterem bolniku lahko nastanejo zapleti in v nekaterih primerih pride celo do smrti. Najučinkovitejše "zdravilo" proti gripi je cepljenje, ki se v ambulantah po vsej Sloveniji začenja ta teden. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporoča vsem prebivalcem, še zlasti pa ogroženim skupinam. To so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejem na bolnišnično zdravljenje, ter osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali prenesejo okužbo na druge osebe (zdravstveni delavci in delavci v drugih nujnih službah).

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma pa upada.

 Cepite se lahko  pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji. Za kronične bolnike in starejše od 65 let je cena cepljenja 7 evrov, za ostale prebivalce pa 12 evrov.

 Če pa že zbolimo, je za preprečevanje širjenja okužbe priporočljivo upoštevati tri pravila: ostati doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo; temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media