Gibanje preprečuje nastanek krvnih strdkov

14. oktober 2015

 Gibanje ohranja zdravje.

Krvni strdki oziroma tromboza predstavljajo enega glavnih vzrokov za srčni infarkt in možgansko kap. Gre za tiho, vendar življenjsko nevarno motnjo, o kateri pa premalo vemo, so opozorili strokovnjaki ob včerajšnjem svetovnem dnevu tromboze. Nastajanje strdkov v venah najučinkoviteje preprečuje gibanje.

Če krvni strdek delno ali povsem zapre dotok krvi v arterije ali vene, je lahko ogroženo naše življenje. Krvni strdek se oblikuje v globokih venah – najpogosteje v nogi (globoka venska tromboza). Da nekaj ni v redu lahko posumimo, če čutimo topo bolečino ali če nam noga oteče in oteklina čez noč ne uplahne. Zdravnik bo z analizo krvi in ultrazvokom preveril stanje ven in nam po potrebi predpisal zdravila za redčenje krvi, ki preprečujejo nastanek strdkov. Sodobna zdravila so bolj učinkovita in varna, kot so bila še pred leti.

Če pa znake zanemarimo, strdek raste in povzroča kronično otekanje nog. Najhuje pa je, če se delček odtrga z žilne stene in potuje v pljuča (pljučna embolija) ter tam preprečuje normalen pretok krvi. Tako stanje lahko hitro privede do smrti. Življenje je ogroženo tudi, če strdek prepreči normalen krvni pretok v srcu ali če strdek zaide v možgane.

Strdki nastanejo zaradi dolgotrajnega mirovanja (denimo pri bolnikih, ki samo ležijo) ali preveč sedečega načina življenja. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da se nam za vsakih 90 minut sedenja pretok krvi pod kolenom upočasni za polovico, s čimer se možnost za razvoj krvnega strdka dvakrat zviša.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media