Praznik kakijev

11. november 2015

 V Strunjanu bo ta konec tedna potekal tradicionalni praznik kakijev, zelo zdravih jesenskih plodov, ki vsebujejo številne vitamine, minerale in antioksidante.

Po raziskavah naj bi kaki vseboval tridesetkrat več vitamina A kot jabolko in skoraj enako količino vitamina C kot limona. Vsebuje še vitamine B1, B2 in B6, ter minerale:  kalij, magnezij, baker, kalcij, fosfor, železo, jod, krom, selen in flour, ki ga redko najdemo v živilih. Z rednim uživanjem kakijev  okrepimo imunski sistem, izboljšamo delovanje želodca, znižamo povišano telesno temperaturo in visok krvni tlak,  dobro pa vpliva tudi na dihala in pomaga zoper kašelj.

Letos je bila letina odlična, saj so v Strunjanski dolini pridelali kar od 150 do 170 ton teh živo rumenih »zlatih jabolk«, kot jim tudi pravi ljudski glas …  Zato so tudi cene letos nekoliko nižje. Na parkirišču pred centrom Talaso bo od petka, 13. novembra,  do nedelje, 15. novembra, od 10. do 16. ure odprta tržnica svežih sadežev in drugih dobrot iz kakija. Gospodinje bodo pripravile pecivo in druge sladice, marmelade, napitke, žganje  ter sušene kakije. Organizator že 15. praznika kakijev je Turistično društvo Solinar iz Strunjana, ki vsako leto poskrbi za pester spremljevalni program. Obiskovalci bodo imeli priložnost za vodeni ogled solinarske hiše in solin, udeležili se bodo lahko predavanja o pridelavi in uporabi kakija,  Skupnost Italijanov G. Tartini Piran bo pripravila likovne delavnice. Vsak večer bo zabava z gostujočimi ansambli v ogrevanem šotoru, v nedeljo bo od 12. ure naprej potekalo tekmovanje harmonikarjev, izbrali bodo največji kaki ter podelili tudi nagrade za najlepše urejene vrtove.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media