Obvladajmo sladkorno bolezen

13. november 2015

Jutri, 14. novembra, je svetovni dan sladkorne bolezni. Ta je v razvitem svetu vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. Število bolnikov narašča, še posebej tistih s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povezano s staranjem prebivalstva in nezdravim življenjskim slogom.

Leta 2014 je pri nas 104.550 bolnikov s sladkorno boleznijo prejemalo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja. Število pa žal narašča, po nekaterih predvidevanjih, naj bi imelo čez dvajset let  sladkorno bolezen  že 12 odstotkov prebivalcev. K nastanku bolezni pripomore zlasti nezdravo prehranjevanje, previsoka telesna teža in debelost ter nezadostna telesna dejavnost.

Sladkorna bolezen ali diabetes je tudi velik družbenoekonomski problem. Lani je šlo namreč kar 28,3 milijona evrov za zdravila za zniževanje krvnega sladkorja ter 16,2 milijona evrov za medicinske pripomočke za zdravljenje sladkorne bolezni. Svetovni dan diabetesa je priložnost, da se zamislimo nad temi dejstvi in poskušamo  - vsak pri sebi, pa tudi družba kot celota – dejansko kaj ukreniti, da bo diabetesa manj. Zelo pomembno je zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje, ki prepreči nadaljnje zaplete v razvoju bolezni. Še bolj pa preventiva, zlasti promocija zdravega načina življenja. Med cilji Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020 so zapisani: zmanjšanje pojavnosti sladkorne bolezni tipa 2,  njeno preprečevanje in odložitev pri osebah z velikim tveganjem, povečanje možnosti za zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni ter zmanjšanje zapletov in umrljivosti zaradi sladkorne bolezni. O zdravem načini življenja osveščajo lekarne, zdravstvene ustanove, družinski zdravniki, odlično se obnesejo referenčne ambulante, kjer spremljajo bolnike. Poteka pa tudi projekt, v okviru katerega bodo posebej usposobljeni bolniki s sladkorno boleznijo kot laični svetovalci z ostalimi bolniki delili svoje izkušnje in znanja, v dogovoru z zdravnikom. Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Zbornico zdravstvene nege in Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Internih klinik UKC Ljubljana pripravlja izobraževalne programe za osebe z velikim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, ki jih bodo izvajali v Centrih za krepitev zdravja. Posamezniki pa lahko za lastno zdravje poskrbimo z raznoliko in našim potrebam prilagojeno prehrano, z dovolj gibanja, rednimi meritvami sladkorja v krvi in izogibanjem škodljivim navadam, zlasti prenajedanju ter pretiranemu uživanju alkohola.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media