Neusklajevanje pokojnin ima dolgoročne posledice

27. november 2015

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) opozarjata na vse nižji standard upokojenk in upokojencev. Zaradi varčevalnih ukrepov države se pokojnine in drugi prejemki niso v polni meri usklajevali že vse od leta 2010, s čimer se razmerje med povprečno starostno pokojnino in povprečno plačo nenehno znižuje. Ob tem pa vlada krši sporazum, ki so ga podpisale koalicijske stranke in ga je dolžna izvrševati.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Branko Pinter, podpredsednik Sindikata upokojencev Slovenije (SUS),  je razmerje med povprečno plačo in povprečno pokojnino 56,1 odstotka pri vseh pokojninah, pri starostnih pokojninah pa znaša 61 odstotkov. V desetih letih so povprečne pokojnine v primerjavi s povprečnimi plačami padle za dobrih 8,5 odstotkov. Če se bo trend nadaljeval, kar je očitno cilj snovalcev pokojninske politike, menijo v SUS, bodo čez deset let starostne pokojnine vredne le še 50 odstotkov povprečne plače. Skoraj polovica prejemnikov starostne pokojnine dobiva manj kot 500 evrov pokojnine, je na robu preživetja, vlada pa nič ne naredi, da bi pomagala tej populaciji, ki je toliko doprinesla slovenski družbi, zato je Konrad Breznik, predsednik SUS, tak odnos vlade do upokojencev označil kar za »genocidnega«. Sindikata odločno protestirata proti takemu ravnanju in zahtevata od vlade, da zaustavi trend padanja pokojnin ter da zagotovi redno letno usklajevanje pokojnin v skladu z zakonodajo.

»Ta politika je vsakemu slovenskemu upokojencu zaradi neusklajevanja vsako leto vzela eno pokojnino. Tega jim nikoli ne bo vrnila,« pa je poudaril Milan Utroša, član sveta ZPIZ iz vrst sindikatov. Kot je kapital poskrbel za zaščito svojih interesov z zapisom  fiskalnega pravila v ustavo, bi veljalo v ustavo zapisati tudi pravilo, ki bi zaščitilo pravice upokojenk in upokojencev in preprečilo, da bi se posegalo v njihov standard, pa je povedal Dušan Semolič, predsednik ZSSS. »Pokojnine niso strošek države, pač pa dvigujejo gospodarsko  rast, saj upokojenci denar takoj porabijo za  nakup hrane in zdravil ter plačilo položnic,« je še poudaril.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikat upokojencev Slovenije sta na Vlado Republike Slovenije naslovili poziv »Upokojenci brez redne uskladitve pokojnin v 2016. Za vlado je pomemben le interes kapitala.« V njem sindikalisti zahtevajo, da vlada po objavi podatkov o rasti plač in življenjskih stroškov za leto 2015 predlaga  spremembo ustreznih zakonov in predlaga uskladitev pokojnin v letu 2016 ter uskladitev transferjev. Menijo namreč, da je ta zahteva več kot upravičena -  če vlada lahko takoj popusti interesom kapitala pozavarovanju njihovih dobičkov, potem naj tudi spoštuje sistemsko ureditev usklajevanja pokojnin. S pozivom so seznanili tudi poslanke in poslance državnega zbora.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media