Prazniki v planinski koči

22. december 2015

Domžalski dom na Mali planini

Božično - novoletne praznike marsikdo rad preživi v hribih. V zimskih mesecih je odprtih kar 123 oskrbovanih planinskih koč, od teh je 56 stalno odprtih, sporočajo s Planinske zveze Slovenije. Svetujejo, da pred odhodom v hribe še enkrat preverite vremenske razmere, napoved za prihodnje dni in obratovalni čas koče, ter da s seboj na pot vzamete primerno opremo, tudi za morebitne vremenske  spremembe 

 V visokogorju je stalno odprt Dom na Komni, konec tedna s petkom in prazniki sta odprti Orožnova koča na Planini za Liscem in Koča na Kriški gori, ob koncu tedna in praznikih pa vrata odprejo Krekova koča na Ratitovcu, Frischaufov dom na Okrešlju, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, Planinski dom na Kališču, Roblekov dom na Begunjščici in Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku.

V Triglavskem pogorju je Triglavski dom na Kredarici pozimi uradno zaprt, v neogrevanih prostorih pa si je mogoče odpočiti. Planinski dom Tamar je stalno odprt in oskrbovan. Erjavčeva koča na Vršiču bo od 25. decembra do 6. januarja odprta vsak dan, kasneje pa ob vikendih, Koča na Gozdu in Mihov dom na Vršiču sta odprta konec tedna, Koča v Krnici pa ob vikendih z jasnim vremenom.

Planinski dom na Zelenici

 Koča Draga Karolina na najvišjem slovenskem zunajalpskem vrhu, na Velikem Snežniku (1796 m),  bo odprta od 25. do 27. decembra popoldne, med tednom bo zaprta, znova odprta pa bo za silvestrovo zgodaj popoldne vse do nedelje, 3. januarja.

V Karavankah je Planinski dom na Zelenici (1536 m) stalno odprt od petka opoldne do nedelje zvečer, med prazniki bo od 25. decembra zjutraj do 3. januarja zvečer.

Za pot na Veliko planino trenutno potrebujete le običajno planinsko opremo, zato pričakujejo tudi med prazniki večji obisk. Domžalski dom na Mali planini (1534 m) je vse leto odprt vsak dan, prav tako bo med prazniki. Stalno odprta je tudi Mozirska koča na Golteh (1356 m).

Pozimi je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere planinske koče, med drugimi Pogačnikov dom na Kriških podih, Zavetišče pod Špičkom, Zasavska koča na Prehodavcih, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Koča pri Triglavskih jezerih in Kocbekov dom na Korošici. V Vratih je zimska soba stalno odprta nedaleč od Aljaževega doma. Obratovalni čas koč preverite na spletni strani  www.pzs.si/koce.php.

Strokovni sodelavci Planinske zveze Slovenije opozarjajo še na previdnost in ustrezno opremo. V sredogorju in visokogorju je kopno in prevladujejo jesenske razmere. Marsikje pa sneg pokriva planinske poti, ali pa je pot ledena. Še posebej nevarna so nižja območja, kjer je led pokrit z listjem. V nahrbtniku naj bo zato obvezna planinska oprema, poleg čelne svetilke, prve pomoči, rezervnih oblačil, hrane in tople pijače tudi dereze in cepin. Če se odpravljate v visokogorje, ne pozabite na lavinski trojček, obvezno imejte s seboj tudi mobilni telefon s polno baterijo in izklopljenim prenosom podatkov. Hranite ga pod obleko in ne v nahrbtniku. Na pot se odpravite v družbi, obvezno pa v dolini pustite obvestilo o tem, kam se odpravljate.

A. Ž. fotografiji: Matej Ogorevc, Manca Čujež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media