Naj vlada kultura, vsaj za en dan

4. februar 2016

 Na slovenski kulturni praznik 8. februarja večina kulturnih ustanov, muzejev, galerij in drugih razstavišč  po vsej Sloveniji odpira svoja vrata za brezplačne oglede, javna vodstva, pogovore o razstavljenih delih …  Knjižnice in večje knjigarne pripravljajo pogovore z literati, javna branja in druge dogodke. Tukaj je le nekaj namigov, več informacij je med drugim tudi na spletnih straneh:  http://zgodovina.si, www.kulturnik.si in na straneh lokalnih kulturnih ustanov.

V Ljubljani bo zelo pestro

Na obeh lokacijah Narodnega muzeja Slovenija, torej na Prešernovi in Metelkovi ulici bodo imeli odprta vrata za ogled razstav od 10. do 18. ure. Za otroke pripravljajo raziskovalne igre in delavnice, za odrasle obiskovalce pa javno vodstvo po razstavi Velikanska najdba. Prva odkritja kolišč na Ljubljanskem barju (ob 12. in 16. uri na Prešernovi) in po razstavi Kelti s smaragdnih gora (ob 17. uri na Metelkovi).

Številni obiskovalci so že izkoristili dneve odprtih vrat, ki so sledili ponovnemu odprtju prenovljene Narodne galerije, a priložnost za brezplačen ogled nove  stalne zbirke  in drugih zanimivosti bo spet 8. februarja, od 10. do 20. ure. Vsake pol ure vam bodo kustosi na kratko predstavili izbrane umetnine; ob 11.30 bo v slavnostni dvorani pevski nastop Nataše Loborec Perovšek; ob 16. uri pa bo Andrej Rozman Roza predstavil šest upesnjenih slik.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Gradu Tivoli med 10. in 18. uro omogočajo brezplačen ogled razstave Nove pridobitve v zbirki MGLC 2013–2015, od 16. dalje tudi z javnim vodstvom

Zagotovo si velja ogledati razstave o dediščini Jožeta Plečnika v njegovi obnovljeni hiši na Karunovi 4 in 6, odprta bo od 10. ure dalje. Kdor si želi ogledati tudi domovanje slavnega arhitekta pa se mora vnaprej najaviti po telefonu 01 24 12 506, saj so skupine omejene na sedem oseb.

Kulturna tradicija: že tridesetič zapored bodo člani Združenja dramskih umetnikov sredi Ljubljane, na Prešernovem trgu, recitirali Prešernove pesmi, od 12. ure dalje.

Več informacij: www.ljubljana.si

Prešernov smenj v Kranju

Najbolj prešerno bo seveda v Kranju, na tradicionalnem Prešernovem smenju, ko se mesto za nekaj ur povrne v čase, ko je tam živel veliki pesnik. Od. 11. ure dalje bodo na glavnem trgu nastopale folklorne skupine, ob 16. uri pa bo koncert Mance Izmajlove. V starem mestnem jedru bo videti pričeske in obleke, kot sta jih nosila Prešeren in Julija, tudi kakšna jed iz tistih časov bo na pokušino, na stojnicah bo več kot 110 razstavljavcev domače in umetnostne obrti pokazalo, kaj znajo, med sabo se bodo pomerili lajnarji od vsepovsod … Ob 11. in 12. uri se lahko udeležite vodenega ogleda Prešernovega gledališča, v katerem bo ob 18. srečanje s Prešernovimi nagrajenci. Udeležite se lahko tudi vodenih ogledov muzejskih zbirk in rovov pod starim delom mesta. Podrobnejši program na spletni strani:  www.tourism-kranj.si/sl/prireditve

 Štiri hiše in še čebelnjak

Če želite združiti kulturo telesa in duha, se udeležite pohoda Po poti kulturne dediščine Žirovnica. Osemkilometrska pot povezuje rojstne hiše pomembnih slovenskih mož Matije Čopa (Žirovnica, tu bo 8. februarja ob 8. uri zbor pohodnikov), Franca Saleškega Finžgarja (Doslovče), Janeza Jalna (Rodine), dr. Franceta Prešerna (Vrba) in čebelnjak Antona Janše (Breznica). Na poti boste videli in slišali marsikatero zanimivost. Več informacij: www.zirovnica.eu, tel. št.: 04 580 15 03.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media