Petindvajset let enotne evropske številke 112

10. februar 2016

 Številka za klic v sili - 112 - je tista, na katero najprej pomislimo, ko se nam zgodi prometna ali katera druga nesreča. Že 25 let je to enotna in brezplačna številka, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo, v vseh 28 državah Evropske unije, pa tudi  v večini drugih evropskih držav, med drugim v nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, na Kosovu in na posameznih območjih Rusije. Povsod je klic omogočen tudi v angleškem jeziku. Gluhim in naglušnim pa je omogočen besedilni 112 klic preko sms-a.

 Ker je 11. februarja evropski dan enotne številke za klic v sili 112, bo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji jutri v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, Gasilsko zvezo Ljubljana in Avto-moto zvezo Slovenije pripravilo informativno-izobraževalni dogodek.

Pred Hišo Evropske unije, na Bregu 14 v Ljubljani, boste od 9.30 do 16.30 ure izvedeli marsikaj koristnega. Inštruktorji varne vožnje Avto-moto zveze Slovenije bodo povedali, kako pripraviti vozilo za potovanje in nalagati prtljago, kako premagati utrujenost med vožnjo in kako varno voziti. S pomočjo »pijanih očal« se boste  lahko prepričali, kako na vožnjo vpliva alkohol in rešili test cestno-prometnih predpisov. Predstavniki Območnega združenja Rdečega križa bodo prikazali temeljne postopke oživljanja (ob 10. uri), gasilci iz Gasilske zveze Ljubljana pa ukrepe zaščite in reševanja (ob 12. uri).  Z vrtenjem kolesa sreče (in pravilnimi odgovori) pa boste morda dobili še praktično nagrado.

Predavanje članov Rdečega križa  o tem, kako ukrepati pred, ob in po nesreči, ki bo ob 10. 30 uri,  je brezplačno, vendar se je treba nanj predhodno prijaviti preko e-naslova: info@hisaeu.si ali  na tel. št.: 01  252 88 43.

Več informacij je na voljo na spletni strani: http://ec.europa.eu/slovenia/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media