Žile morajo biti prožne

8. marec 2016

Žile s starostjo izgubljajo prožnost, zato se povečuje tveganje za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in drugih srčno žilnih zapletov. Togost  žil (arterial stiffnes) se ocenjuje z meritvijo hitrosti pulznega vala. Utripi srca povzročajo neprestano raztezanje vlaken v stenah žil. Ali povedano drugače, ob krčenju srce požene kri v arterijo, kar povzroči t.i. pulzni val. Čim bolj elastična oziroma prožna je žila, počasnejši bo naval krvi, in obratno, bolj kot je toga, višja je hitrost pulznega vala (kri se kar  odbije od žilne stene), kar povzroči žilne okvare.

Žile se pri vsakem od nas starajo različno, na kar poleg starosti in podedovane nagnjenosti k srčno-žilnim obolenjem najmočneje vpliva slab življenjski slog: premalo gibanja, preveč sedenja, slaba in kalorično bogata hrana, povišan krvni tlak in sladkor, stres in seveda kajenje.  

Prej ko ugotovimo, da se v žilah nekaj dogaja, laže je ukrepati. Pogosto že s spremembo življenjskega sloga preprečimo hujša obolenja. Zato je pametno že v srednjih letih preveriti,  v kakšni kondiciji so naše žile, opozarjajo v  Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenju za žilne bolezni slovenskega zdravniškega društva.

V Posvetovalnici za srce v Ljubljani lahko preizkusite preventivno metodo merjenja togosti žil. Poteka podobno kot merjenje krvnega tlaka, le nekoliko dlje. Rezultat meritve je ocena starosti vaših žil,  na podlagi katere lahko predvidite tveganje za možgansko kap ali srčni infarkt. Starost žil je boljši pokazatelj tveganja kot sta denimo povišan krvi tlak  ali holesterol. Če je potrebno, lahko s preventivnimi ukrepi preprečite kasnejše zaplete, če so rezultati zares slabi, pa pomagajo le ustrezna zdravila.

Posvetovalnica za srce na Cigaletovi ulici 9 je odprta v ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure in v sredo od 11. do 15. ure. Na meritve se ni potrebno naročati. Cena preiskave za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije je 6 evrov, za nečlane pa 9 evrov.

Na Evropski dan žil, 18. marca, pa bodo tako v posvetovalnici kot v Hipermarketu Mercator Šiška togost žil merili brezplačno od 10. do 17. ure.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media