Dan doživetij v Županovi jami pri Grosuplju

30. maj 2016

Spomenik neznanemu junaku v Županovi jami 

Ste že bili v Županovi jami, najlepši turistično urejeni jami na Dolenjskem krasu? Nahaja se sredi gozda v bližini vasi Velike Lipljene, če se peljete od Grosuplja proti Turjaku. Prvi turisti jo jo občudovali že pred devetdesetimi leti, kmalu po tem, ko jo je leta 1926 odkril Josip Perme, župan tedanje občine Št. Jurij.

Po njem se ta 360 metrov dolga  in 77 metrov globoka jama tudi imenuje, čeprav je nekaj časa veljala za Taborsko jamo.  Bogata je z različnimi podzemeljskimi kraškimi pojavi. Med drugim so zanimivi skoraj snežno bel Županov kapnik v Veliki dvorani, pa mogočen Prestol kralja Matjaža v Matjaževi dvorani, Spomenik neznanemu junaku ... Posebna je vhodna dvorana, imenovana Ledenica,  o kateri je pisal že Janez Vajkard Valvasor. V njej namreč temperatura pri tleh niti poleti ne preseže štiri stopinje.

V soboto, 11. junija (od 13. ure dalje) pa se bo mogoče v Županovo jamo spustiti skozi Stari vhod, to je 10 metrov globoko brezno, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred 90 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto, lepote jame pa si boste lahko ogledali z vodnikom. Ker je temperatura v jami -10  stopinj, se dobro oblecite in obujte pohodne čevlje.

Zanimivo bo tudi dogajanje pred jamo in to tako za otroke kot za odrasle.  Preizkusili se boste lahko v plezanju po naravni skalni steni in v streljanju  s športnim lokom. Člani Turističnega  društva Št. Jurij vas bodo z veseljem peljali  na ogled bližnjega Tabora, srednjeveške cerkvice z odlično ohranjenim obrambnim obzidjem. Za otroke pripravljajo še ustvarjalne delavnice, s pomočjo skrivnostih Podlomarjev bodo raziskovali okolico in iskali pravljice v gozdu, se naučili postaviti zavetje in zakuriti ogenj na starodaven način.

Vstopnina za spust v jamo (in vstop po običajni poti) je 8 evrov za odrasle in 6 evrov za otroke, dejavnosti pred jamo bodo brezplačne.

A. Ž., fotografiji: Marjan Trobec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media