Preventiva daje rezultate

6. julij 2016

Letos mineva 30. let od predstavitve Ottawske listine o promociji zdravja, ki je pomenila temeljni premik na področju javnega zdravja, saj je paradigmo bolezni zamenjala za paradigmo zdravja in blagostanja. Fokus od bolezni in dejavnikov tveganja pri posamezniku je dokument obrnil na javno politiko, aktiviranje skupnosti, ustvarjanje podpornih okolij za zdravje, zagovorništvo zdravja v skupnosti ter sodelovanje in opolnomočenje ljudi, da prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem in kvaliteto življenja.

Preventiva in krepitev zdravja je v Sloveniji že dolgo uveljavljena, zlasti to velja za zdravstveno dejavnost na primarni ravni, so poudarili udeleženci študijskega obiska EuroHealthNet-a, ki ga je v teh dneh gostil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Boljše zdravje dosegamo na dva načina – z ohranjanjem in krepitvijo zdravja ter z zagotavljanjem ustrezne in dostopne zdravstvene dejavnosti, ki je usmerjena na posamezne skupine prebivalstva. Dober primer implementacije načel Ottawske listine je projekt Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji (AHA.SI), saj priporočila, ki so jih pripravili v projektu, že uporabljajo pri pripravi strategije dolgožive družbe.

Na srečanju so osvetlili pretekle, sedanje in prihodnje izzive, ki izhajajo iz Ottawske listine. Prikazali so domače in tuje dobre prakse medsektorskega sodelovanja, iz Grčije (izobraževanje zdravstvenih delavcev za delo pri promociji zdravja starejših delavcev), Nizozemske (program »Healthy In«, v katerem pomagajo lokalnim skupnostim, da okrepijo svoje pristope za zmanjševanje neenakosti med prebivalci) in Škotske (program »Place standard« in orodja, ki jih uporabljajo v lokalnih skupnostih, vse od priprave argumentov za ukrepanje do praktičnih aktivnosti na terenu).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media