Konec septembra spet na festival!

1. avgust 2016

Že šestnajstič zapored bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Letos se bo odvijal od srede, 28., do petka, 30. septembra 2016. Organizatorji želijo poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije, zato že nekaj let sledi geslu Vsi smo ena generacija! Predstavnike različnih generacij bo zato videti na kulturnih in izobraževalnih dogodkih, med stojnicami, na razstavah in na predavanjih.

Na lanskem festivalu je nastopila tudi seniorska sekcija Sokolov.

 Strokovni del festivala bo letos namenjen ustvarjalnosti starejših pod geslom Talent se ne stara. Odvilo se bo tudi nekaj okroglih miz in razprav o strategijah dolgožive družbe, s poudarkom na dobrih praksah; govora pa bo tudi bo o programu dolgotrajne oskrbe.

O zdravju in prostočasnih dejavnostih

Vseživljenjsko učenje ljudi ohranja - kolikor je le mogoče - zdrave in čile tudi v pozni starosti. Če se vsak dan naučimo nekaj novega, odlagamo ali celo odženemo nevrološke bolezni, med katerimi je najpogostejša demenca, pravijo strokovnjaki. Tega se držijo tudi na festivalu, kjer bo pester izobraževalni program. Tako ZDUS pripravlja predavanje na temo Skupaj je lažje biti sam - alternativne oblike bivanja starejših, kjer bodo predstavili izzive sobivanja, skupnostno bivanje in druge oblike sobivanja.  V Zavodu Vzajemnost bomo organizirali delavnico Možganski fitnes, zakaj pozabljamo in kaj sami lahko naredimo za boljši spomin, na kateri bo trenerka spomina Jasmina Lambergar predstavila načine za izboljšanje spomina. Pridružite se nam in obiščite tudi našo stojnico.!

Oglasite se na stojnici Vzajemnosti!

V parku alternativnih metod zdravljenja, ki je letošnja novost, bo Jasmina Kandorfer z gosti govorila o bioenergiji, šamanskih tehnikah, bioresonanci in drugih alternativah. Zagotovo bo zanimivo predavanje Osteoporoza, inkontinenca, nespečnost in bolečina v naturopatiji, ki ga pripravlja Naturopatski center Saeka. Ti dogodki bodo v štirih predavalnicah M ter v Odprti delavnici, med drugim se boste lahko preizkusili v vajah za ravnotežje ter ročnih spretnostih, v klekljanju in še marsičem.

Na stojnicah se bodo predstavila društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT-podjetja, občine idr. Po ugodnejših cenah boste kupovali različne izdelke in preizkusili številne meritve, dobili nasvete za enostavno uporabo pametnega telefona in poskusili, kaj dobrega so skuhali v Festivalski kuhinji.

Petja in plesa na pretek

Veliko časa in pozornosti obiskovalci vsako leto namenijo kulturni dejavnosti in program bo tudi letos bogat. S petjem, plesom in igro se bodo predstavila številna društva upokojencev, osnovne šole in posamezniki.

Člani folklornih skupin, pevci in pevke ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž, ki delujejo v okviru društev upokojencev v trinajstih pokrajinskih zvezah bodo svoje veščine pokazali na 8. Večeru pesmi in plesa. Začel se bo v sredo, 28. septembra ob 16. uri. v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma

Prav tako v Linhartovi dvorani in tudi ob 16. uri pa se bo naslednji dan, 29. septembra, začelo že 41. državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. Nastopilo bo 12 zborov, ki so bili izbrani na pokrajinskih srečanjih, ter kot gost Moški pevski zbor Fran Venturini »Domjo«. Za oba dogodka si morate priskrbeti brezplačne vstopnice.

V Mali galeriji Cankarjevega doma bodo na ogled likovna dela, ki so nastala v času 18. likovne kolonije ZDUS »Cvetje je veselje« v maju v Izoli. V Zdusovem kotičku pa se bodo predstavila društva upokojencev z različnimi dejavnostmi, od zeliščarstva do ročnih del. Na ogled bodo tudi voščilnice, ki so prispele na natečaj Voščilnica Srečno 2017.

Upokojenci radi pokažejo, kako so ustvarjalni

Slavnostna akademija ob 70-letnici Zdus

Zveza društev upokojencev Slovenije letos praznuje 70 let organiziranega delovanja. Že vse leto potekajo razni dogodki v počastitev jubileja, vrhunec praznovanja pa bo slavnostna akademija, ki bo potekala v petek, 30. septembra 2016, s pričetkom ob 14. uri in bo hkrati zaključni dogodek festivala. V kulturnem programu bodo sodelovali: Kulturno društvo godba ljubljanskih veteranov, Mešani pevski zbor DU Komenda, Moški pevski zbor »Rožmarin« DU Črešnjevec, Mešani pevski zbor DU Senovo, Pevsko društvo upokojencev Celje, Folklorne skupine DU Črnomelj, DU Bočna in DU Moravče. Razvili bodo nov prapor in predstavili jubilejni zbornik. Slavnosti govornik in pokrovitelj akademije (ter festivala) bo predsednik vlade RS dr. Miro Cerar.

Podrobneje informacije o 16. festivalu za tretje življenjsko obdobje spremljajte na www.f3zo.si

A. Ž. , foto: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media