Festival generacij se začenja!

27. september 2016

Jutri se v Cankarjevem domu v Ljubljani spet začenja tridnevni Festival za tretje življenjsko obdobje. Že 16. leto zapored bo vrvelo od ustvarjalnosti starejše generacije, ki se ji vsako leto pridružujejo tudi predstavniki mlajših generacij. Geslo festivala je namreč Vsi smo ena generacija! Skupaj bodo na kulturnih in izobraževalnih dogodkih, okroglih mizah, med stojnicami, na razstavah in na predavanjih.

 Slavnostno odprtje bo ob 10. uri, udeležence bodo pozdravili Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, slavnostna govorka pa bo dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

O aktivnem staranju in dolgoživi družbi 

Dogajanje v treh etažah Cankarjevega doma bo izjemno pestro. V strokovnem delu festivala bo velik poudarek na strategijah aktivnega staranja, dolgožive družbe in odzivanju na demografske spremembe. Številni strokovnjaki bodo predstavljali svoja mnenja in zamisli na teme: dobre prakse na področju storitev socialnega varstva za starejše; digitalno medgeneracijsko povezovanje; talent in ustvarjalnost starejših;telemedicinsko spremljanje bolnikov in možnosti nacionalne implementacije; prenašanje izkušenj (projekt Mentorstvo) …

Za zdravje in vitalnost 

V parku alternativnih metod zdravljenja, ki je letošnja novost, bo govora  o bioenergiji, šamanskih tehnikah, bioresonanci in drugih alternativah. Zanimiva bodo zdravstvena predavanja, na stojnicah se bodo predstavila društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT-podjetja, občine idr. Po ugodnejših cenah boste kupovali različne izdelke in preizkusili številne meritve, dobili nasvete za enostavno uporabo pametnega telefona in poskusili, kaj dobrega so skuhali v Festivalski kuhinji.

Ohranimo spomin, shranimo spomine

Jasmina Lambergar

Revija Vzajemnost vas v četrtek, 29. septembra, ob 10. uri v dvorani M2 vabi na delavnico Možganski fitnes: zakaj pozabljamo in kaj sami lahko naredimo za boljši spomin.  Trenerka spomina Jasmina Lambergar bo predstavila načine za izboljšanje spomina. Ker je spominjanje proces, sestavljen iz vnosa informacij, shranjevanja in priklica, se bomo tudi na festivalu seznanili predvsem s shranjevanjem podatkov, da jih bomo kasneje lažje priklicali: imena, obrazi, kraji ...  

Pridružite se nam na delavnici in obiščite tudi stojnico Vzajemnosti v Veliki sprejemni dvorani (pritličje). 

 S petjem in plesom 

S petjem, plesom in igro se bodo na dveh odprtih odrih predstavila številna društva upokojencev, osnovne šole in posamezniki. Na ogled bodo likovna dela, rezbarije v lesu ter voščilnice, ki so prispele na Zdusov natečaj.

Člani folklornih skupin, pevci in pevke ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž, ki delujejo v okviru društev upokojencev bodo svoje veščine pokazali na 8. Večeru pesmi in plesa, 28. septembra ob 16. uri. v Linhartovi dvorani. Naslednji dan pa se bodo v isti dvorani začelo že 41. državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije.

Zaključek festivala bo še posebej slavnosten, saj Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v praznuje visok jubilej, 70-letnico ustanovitve. Tako bo v petek, 30. septembra, s pričetkom ob 14. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma potekala slavnostna akademija, na kateri bo glavni govornik predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar. Predstavili bodo zbornik o delovanju zveze, razvili prapor, predstavniki društev upokojencev iz raznih krajev pa bodo pripravili bogat kulturni program.

Podrobneje informacije o 16. festivalu za tretje življenjsko obdobje spremljajte na www.f3zo.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media